Sammendrag
Der gives en generel orientering om det igangværende administrative arbejde med etablering af en central flådestyring i Ballerup Kommune. Sagen indeholder faktuelle beskrivelser af den kommunale bilflåde og redegør for forskellige overvejelser i relation til finansiering, ladestandere og delebilsordninger.
Baggrund
Der har gennem flere år været interesse for at optimere den kommunale bilflåde og Ballerup Kommunes anvendelse af transport i forbindelse med forskellige opgaver. Gennem de seneste år har budgetaftalerne indeholdt målsætninger om at arbejde aktivt med den grønne omstilling og sikre en klimagevinst ved løbende udskiftning af den kommunale bilflåde fra fossile drivmidler til el.
På den baggrund har administrationen arbejdet med at sikre et bedre overblik over den samlede bilflåde samt igangsat analyser af de konkrete kørselsmønstre bl.a. med henblik på at etablere en central flådestyring i administrationen.
Analysearbejdet er ikke afsluttet.
Sagsfremstilling
Data om bilerne
Der er etableret en database på tværs af organisationen, som samler en række faktuelle informationer om de enkelte indregistrerede køretøjer i Ballerup Kommune. Databasen indeholder lige over 200 registreringer med oplysninger om bl.a. organisatorisk enhed/center, registreringsnummer, køretøjstype, fabrikat (bilmærke), årgang, stelnummer, anvendelsesformål, brændstoftype samt kontrakttype/finansieringsform. Beskrivelse og sammenligning af forskellige anskaffelses- og finansieringsformer for kommunens bilpark kan ses i bilag.
Der er udarbejdet et notat, som redegør for fordelingen af primært de kommunale personbiler, varebiler, busser og lastbiler, som udgør ca. 150 køretøjer. De øvrige registreringer i databasen vedrører traktorer, trailere, sættevogne og forskellige særlige køretøjer med specielle funktioner. Notatet viser endvidere en fordeling mellem de forskellige brugere i organisationen, fordelingen mellem drivmidler, biltyper, kontrakttyper samt en aldersfordeling. Det fremgår bl.a., at en af de store koncentrationer af biler optræder i Hjemmeplejen. Bilflåden her består af mindre personbiler, som bruges til udkørsel til borgere. Der pågår analyse af det mere præcise kørselsmønster og kørselsomfang.
Eje, dele eller lease
Aktuelt er der netop indgået nye leasingaftaler for Hjemmeplejens biler, idet de nuværende aftaler udløber til efteråret. I den forbindelse vil samtlige af Hjemmeplejens biler overgå til at være el-biler, hvorfor der pt. arbejdes på etablering af yderligere ca. 12 ladestandere på adressen. Der blev opstillet en TCO beregning (Total Cost of Ownership), som har beregnet totalomkostningerne for leasingperioden (4 år) omregnet til en nutidsværdi, ved henholdsvis et køb eller en leasing. Beregningen er vedlagt som bilag og viser, at de samlede omkostninger ved køb af 38 nye biler ca. udgør 8,6 mio. kr. mod en omkostning på ca. 7,9 mio. kr. ved operationel leasing - eller ca. 720.000 kr. dyrere ved et køb, set over en 4 årig periode. Beregningen baserer sig på forskellige forudsætninger som er forbundet med stor usikkerhed bl.a. til hvilken pris kan kommunen købe eller lease de aktuelle biler og hvilken brugtbilpris vi vil kunne få om 4 år. Udover en TCO beregning som beslutningsgrundlag afhænger beslutningen også af det aktuelle marked, som pt. betyder, at der ikke kan skaffes el-biler som køb. Administrationen har på den baggrund tilsluttet sig SKI (Staten og Kommunernes Indkøbsservice) hvorigennem der kan tilvejebringes de aktuelle biler til hjemmeplejen som operationel leasing. Af andre større grupperinger skiller Materielgårdens og Center for Ejendommes køretøjer sig ud, idet de primært består af varevogne (og en enkelt lastbil) indeholdende håndværksmæssigt udstyr og værktøj.
Andelen af køretøjer i institutioner, klubber samt tilbudsservice udgør en fjerdedel af den samlede flåde, hvortil det skal bemærkes, at der for en del er tale om bl.a. busser med afgiftsfritagelse samt biler i tværkommunale aktiviteter, som kan stille visse begrænsninger i forhold til tilgængeligheden og anvendelsen bredt.
Leasingaftaler belaster kommunens serviceramme, mens køb af biler belaster kommunens anlægsramme.
Et andet forhold er muligheden for at skifte bilflåden helt eller delvist ud med en delebilsordninger, hvor delebilerne bruges af både den kommunale virksomhed og borgerne.
Vurderingen af en delebilsordning tager afsæt i de ca. 150 køretøjer (se bilag), hvor ca. 70 er personbiler og godt halvdelen af disse er el-/hybridbiler.
En del af Ballerup Kommunes personbiler har dog et kørselsbehov, som ikke umiddelbart vil kunne tilgodeses ved etablering af en delebilsordning, eks. Hjemmeplejens biler, som kører i både dag- og aftentimer. Størstedelen af kommunens biler anvendes dog primært i dagtimerne. Delebilordninger vil endvidere udfordre, at biler, der anvendes af borgere uden for arbejdstid, er fuldt opladte og til rådighed på rette plads fra arbejdsdagens begyndelse. Det realistiske omfang af en delebilsordning vurderes derfor at begrænse sig til evt. at kunne omfatte bilerne under Rådhusservice, som er parkeret på en let tilgængelig parkeringsplads ved rådhuset. Andre af kommunens biler er parkeret på aflåste arealer og dermed vanskelige at gøre tilgængelige - dette gælder bl.a. Materialegården.
Rådhusservices biler er pt. stort set alle benzindrevne. Under forudsætning af, at der anvendes klimavenlig el, og der udledes i henhold til producenternes specifikationer, vil en omlægning til el af disse biler umiddelbart kunne reducere CO2-udledningen med op til ca. 5-6 tons/år for kommunens anvendelse af bilerne. Samme reduktion vil kunne opnås ved leasing eller køb af elbiler.
3 delebilsudbydere, ShareNow, Green Mobility og LetsGo tilbyder et koncept, hvor kommunen eller en virksomhed råder over delebilerne i et tidsrum, og andre kan booke bilerne uden for dette tidsrum. LetsGo tilbyder en startpakke på 10 biler til 179.000 kr./år. Til sammenligning koster en erhvervsordning ved enkeltbiler ca. 60.000 kr. pr. bil årligt, samt 200 kr. pr tilmeldt bruger. Timeprisen er ca. 20 kr. (mindste køretøjskategori) og km-taksten 1 kr./km. Prisen dækker alle omkostninger til service, dæk, forsikring og drivmiddel (elforbruget ved opladning ved Ballerup Kommunes egne ladestandere vil dog fortsat belaste eget budget).
Omkostningen ved 10 biler for leasing er 240.000 kr., og løbende omkostninger til ejede biler er 20.000 kr., mens omkostningerne ved el-biler ved 10 biler er ca. 440.000 kr. Det er her forudsat, at elforbruget belaster kommunes budget, og den samlede omkostning til drivmidler er den samme uanset ordningen. Omkostninger til drivmidler er således udeladt af sammenligningen.
En delebilsordning vil således være økonomisk ufordelagtig for kommunen, ligesom der kan være praktiske udfordringer forbundet med adgangen til bilerne på de tidspunkter, der er brug for dem. Der vil kunne opnås en reduktion af kommunens CO2 udledning, hvor samme effekt vil kunne opnås via leasing eller køb af elbiler.
Fossile brændsler eller el-biler
Endvidere kan opgørelsen af fordelingen mellem drivmidler fremhæves (se bilag). Den overvejende del af bilflåden består for nuværende af fossilt drevne køretøjer, hvor sammenlagt lidt over halvdelen af den samlede flåde kører på diesel. Dette kan i det væsentligste forklares ved en stor andel af varevogne/busser/lastbil samt alderen på kommunens bilflåde. El- og hybridbilerne findes først og fremmest i Hjemmeplejen.
I en kommende strategi vil det være relevant at lave en strategi omkring overgang til el-biler.
Der er parallelt med etableringen af databasen igangsat en dataindsamling om de enkelte køretøjers kørselsmønstre, afstande, anvendelsestider m.m. Alt sammen på baggrund af GPS registreringer. Dette arbejde er ikke afsluttet, og der udestår således en større redegørelse af mulige effektiviseringsgevinster på tværs af den nuværende anvendelse af bilflåden. Det forventes, at det på denne baggrund vil blive muligt at give kvalificerede estimater på potentialer vedrørende økonomi og CO2 ved køb, leasing eller delebilsordninger.
Ved skift af fossilt drevne køretøjer til el- eller hybridbiler skal det håndteres, hvordan budgetter til brændstof placeret decentralt konverteres til centrale budgetter. Dette kan også blive en del af en kommende strategi.
Administrationen anbefaler, at der forelægges et kommissorium for Økonomiudvalget i august, som kan ligge til grund for en strategi for flådestyring og overgang til fossilfri biler.
Yderligere deltagelse på Økonomiudvalgets møde
På Økonomiudvalgets møde deltager Centerchef Mads Bo Bojesen fra Center for Ejendomme under behandlingen af sagen.