Sammendrag
Tredje budgetopfølgning for 2020 forelægges hermed for Kommunalbestyrelsen til godkendelse.
Tredje budgetopfølgning tager udgangspunkt i budgettet som det foreligger efter vedtagelsen af budget 2021. Tredje budgetopfølgning forelægges med fokus på at håndtere de bevillingsmæssige ændringer i Ballerup Kommunes økonomi for 2020 og budgetårene 2021-2024.
Ballerup Kommune har overordnet set en robust økonomi, og målopfyldelsen er i forhold til den økonomiske strategi forbedret ved tredje budgetopfølgning 2020, særligt vedrørende overholdelsen af servicerammen i 2020. Likviditeten i budgetåret 2020 er under pres som følge af fremrykninger af anlægsprojekter og afholdelsen af COVID-19-udgifter, mens likviditeten er forbedret ude i budgetårene. Også ved denne, årets tredje og sidste budgetopfølgning, er det væsentligt at gøre opmærksom på, at COVID-19 i løbet af resten af 2020 kan påvirke regnskabsresultatet yderligere.
Baggrund
I Ballerup Kommune skal de enkelte udvalg behandle opfølgning på budgettet tre gange årligt. Budgetopfølgningen forelægges jf. Tidsplan for budgetlægning 2021, budgetopfølgningerne 2020 og regnskabsaflæggelsen 2019.
Budgetopfølgningen bygger på tilbagemeldinger på økonomien fra centrene. I udarbejdelsen af budgetopfølgningen er centrene gjort opmærksomme på Kommunalbestyrelsens økonomiske strategi, herunder at det forventes, at der findes modgående foranstaltninger på de rammer, som viser en forbrugsmæssig opdrift, samt at der ikke gives varige tillægsbevillinger. Endvidere er der indhentet forventet forbrug fra alle enheder. Dertil er der på områder hvor centrene vurderer, at der er en økonomisk risiko, udarbejdet et bilagsnotat.
Sagsfremstilling
Det overordnede fokus i denne budgetopfølgning er at håndtere tekniske påvirkninger af Ballerup Kommunes økonomi i 2020 og overslagsårene 2021-2024 efter vedtagelsen af budget 2021, samt at forberede det budgetmæssige grundlag for udarbejdelsen af regnskab 2020.
COVID-19
Ved tredje budgetopfølgning 2020 er der indarbejdet et ekstra COVID-19 budget på 5 mio. kr. grundet de merudgifter, der er opstået bl.a. som følge af COVID-19 pandemiens "anden bølge", og fordi det vil være nødvendigt med forebyggende handlinger i en rum tid fremover. Midlerne afsættes til ekstra rengøring, bygningsmæssige tiltag i forhold til modtagelse og afhentning af børn i institutioner samt merudgifter på kulturområdet.
Økonomisk strategi
Målene i den økonomiske strategi overholdes ved tredje budgetopfølgning 2020, dog er likviditeten under pres i budgetåret 2020 som følge af fremrykninger af anlægsprojekter og afholdelsen af COVID-19 udgifter.
Målet om overholdelse af servicerammen er forbedret ved tredje budgetopfølgning som følge af en række mindreforbrug på driftsbudgettet, dog betyder indarbejdelsen COVID-19 bufferen, at der fortsat forventes en overskridelse af servicerammen i 2020 på ca. 5 mio. kr. Overskuddet på de løbende poster ved tredje budgetopfølgning er 257 mio. kr. Den langfristede gæld forventes at være på 537 mio. kr. ultimo 2021 og overholder dermed den økonomiske strategi.
Den forventede ultimolikviditet for budget 2020 udgør 113 mio. kr. ved tredje budgetopfølgning 2020 og overholder dermed ikke fuldt ud målet for den økonomiske strategi, som er 125 mio. kr.
Den manglende overholdelse af likviditetsmålsætningen i den økonomiske strategi for 2020 skal ses i sammenhæng med de fremrykkede anlægsprojekter og indarbejdede COVID-19 udgifter. Det skal dog bemærkes, at den kommende årsrulning i forbindelse med regnskabet, vil det betyde, at likviditetsmålsætningen er overholdt i 2020. Som følge af at rykke anlægsmidler fra 2020 ud i årene igen, vil likviditeten stige for 2020.
Likviditeten ude i de efterfølgende budgetår er støt voksende, hvor likviditeten i 2021 udgør 156 mio. kr. stigende til 174 mio. kr. i 2024.
Driftsbudgettet
Der forventes mindreudgifter på driftsbudgettet i 2020 svarende til ca. 15 mio. kr., mens der forventes mindreudgifter svarende til 1 mio. kr. i overslagsårene. I forbindelse med tredje budgetopfølgning 2020 er der indarbejdet samlede DUT-udgifter (Det Udvidede Totalbalanceprincip) på ca. 6 mio. kr. for budgetåret 2020, svarende til de tiltag, der er lagt ind i budget 2021 for budgetårene 2021-2024 for så vidt at lovændringerne har effekt i 2020 (DUT-udgifterne indgår i beløbet for mindreforbruget på driftsbudgettet).
Mindreforbruget på driftsbudgettet kan i vidt omfang henføres til forskellige mindreforbrug under Digitalisering, hvor en retssag mod KMD er faldet ud til bl.a. Ballerup Kommunes fordel og dermed giver en engangsbesparelse på ca. 8 mio. kr. Desuden er der en række forsinkelser i forhold til indkøb af forretningssystemer som giver en yderligere mindreudgift på godt 3 mio. kr.
Bevillingsrammen 50.54 - Tilbud til voksne med særlige behov under Social- og Sundhedsudvalget er under pres, som følge af stigende antal borgere, længere levealder, stigende priser og kompleksitet i borgersagerne – særlig i relation til botilbudsområdet. I 2020 er der blevet arbejdet med at hente de besluttede besparelser fra den økonomiske handlingsplan, så det forventede merforbrug for 2020 neutraliseres. Ultimo august 2020 er der opnået en besparelse på ca. 7 mio. kr. ud af det besluttede besparelsesniveau på 12 mio. kr. Der forventes et merforbrug på ca. 5 mio. kr. på baggrund af de nuværende aktiviteter resten året, som dog forventes løst inden for udvalgets samlede ramme. Der er risiko for, at bevillingsrammen også fremadrettet vil være udfordret økonomisk, såfremt det besluttede besparelsesniveau på 12 mio. kr. ikke realiseres.
Under Børne- og Skoleudvalgets område på bevillingsrammerne 30.32 Øvrig folkeskolevirksomhed og 30.33 Pædagogisk psykologisk rådgivning forventes der ved tredje budgetopfølgning 2020 et samlet merforbrug på ca. 12 mio. kr. Rammerne ses her under ét, da de er indbyrdes afhængige, og da et mindreforbrug på den ene ramme ofte vil generere et merforbrug på den anden ramme og omvendt.
Det blev besluttet ved første budgetopfølgning 2020, at det forventede merforbrug skal dækkes inden for Center for Skoler, Institutioner og Kulturs egne rammer. Ved tredje budgetopfølgning bliver ca. 8 mio. kr. af merforbruget dækket af et mindreforbrug på skolerelaterede centrale puljer, samt et forventet mindreforbrug i forhold til det budgetterede vedrørende betaling for privatskoler mv. De restende 4 mio. kr. dækkes ikke ved tredje budgetopfølgning, men forventes løst inden for Børne- og Skoleudvalgets område inden årets udgang.
Servicerammen
Efter tredje budgetopfølgning 2020 er der forventning om en overskridelse af servicerammen på 5 mio. kr. Forventningen til resultatet på servicerammen forbedres ved tredje budgetopfølgning 2020 bl.a. som følge af mindreforbruget på digitaliseringsområdet.
Anlæg
Bruttoanlægsbudgettet ved tredje budgetopfølgning 2020 for budget 2020 svarer til 317 mio. kr., inklusiv de ændringer som er blevet besluttet på møde i Kommunalbestyrelsen den 26. oktober 2020.
Der gøres opmærksom på, at bruttoanlægsbudgettet er opskrevet med ca. 100 mio. kr. siden marts 2020 som følge af overførsler fra 2019 og fremrykning af anlægsprojekter fra 2021 til 2020. Administrationen vurderer, at årsrulningen til 2021 vil være i omegnen af 50 mio. kr., hvilket forholdsmæssigt vil være på niveau med tidligere årsrulninger, hvor bruttoanlægsbudgettet typisk har været 80-100 mio. kr. mindre.
Administrationens mål er, at fuldføre flest mulige anlægsprojekter inden årets udgang, så udgifterne kan bogføres i regnskab 2020 da bruttoanlægsrammen er annulleret i 2020. Det betyder, at det hele tiden overvejes om der er yderligere projekter som kan fremrykkes til 2020, herunder også eventuelle købsprojekter.
Øvrige poster
På budgettets øvrige poster (hovedkontiene 07 og 08) er der foretaget en opjustering svarende til ca. 2 mio. kr. af budgettet til tab i forbindelse med klagesager til SKAT over ejendomsvurderinger. I forbindelse med første budgetopfølgning 2021 vil der på budgettet til tab som følge af klagesager over ejendomsvurderinger blive foretaget en mere generel revurdering af budgettet også for årene fremover.
I forbindelse med årsregnskabet opgøres Ballerup Kommunes endelige lånemulighed for det foregående år. Dette betyder, at lånet for 2021 er optaget som følge af udgifter i 2020. I forbindelse med regnskab 2020 opgøres kommunens endelige lånemulighed, som for indeværende år opgøres til 40 mio. kr. Lånene kan optages i forhold til energioptimeringsprojekter, etablering af flygtningeboliger, effektiviseringsprojekter, finansiering af indefrosne ejendomsskatter og særligt besluttede tiltag fra kommuneaftalen.
Gennemsnitslikviditeten
I den økonomiske strategi anvendes ultimolikviditeten som mål. Et andet likviditetsbegreb er gennemsnitslikviditeten, som viser, hvor meget Ballerup Kommune har haft i "kassen" over de seneste 12 måneder inkl. kommunens porteføljer. Gennemsnitslikviditeten fortæller således noget om kommunens likvide stabilitet bagudrettet. Gennemsnitslikviditeten opgøres over de seneste 365 dage fratrukket deponerede midler (svarende til likviditeten efter kassekreditreglen) og udgør på 486,6 mio. kr. ultimo tredje kvartal 2020.
Udviklingen i demografi på børneområdet i 2020
I den seneste befolkningsprognose var Ballerup Kommunes befolkningstal på 48.602 borgere pr. 1. januar 2020, mens Ballerup Kommune pr. 1. oktober 2020 har en befolkning på 48.801. Det er en samlet befolkningstilvækst på 199 personer. I 2020 er administrationen begyndt at følge den faktiske udvikling i antallet af børn. Årsagen hertil er at generere et endnu mere opdateret grundlag at vurdere fx kapacitetsbehov ud fra. På nuværende tidspunkt, pr. 1. oktober 2020, er antallet af de 0- til 5-årige således steget med yderligere 107 personer siden 1. januar 2020 og det er 39 personer mere end prognosen forudsagde. Til gengæld er gruppen af 6- til 16-årige faldet med 27 personer.
Deltagelse på Økonomiudvalgets møde
På Økonomiudvalgets møde deltager centerchef Karsten Fey Kristiansen fra Center for Økonomi under behandlingen af sagen.