Sammendrag
Der forelægges forslag om igangsætning af et analysearbejde, som har til formål at belyse en mulig sammenlægning af forsyningsselskaberne i Allerød, Ballerup, Egedal, Fredensborg, Furesø, Gentofte, Gladsaxe, Hørsholm, Lyngby-Taarbæk og Rudersdal Kommuner til en fælles koncern. Baggrunden for analysearbejdet er de udfordringer, som vandsektoren står overfor i form af øgede krav til effektivisering og nye krav til opgaveløsningen, specielt vedrørende klimatilpasning.
Baggrund
Vandselskaberne står overfor en række udfordringer. Vandsektorloven stiller krav om fortsat øget effektivisering af driften i selskaberne. Via den statslige benchmarking og prisloftsregulering stilles der krav om en årlig effektivisering af driften på 3-5 pct. Fremadrettet forventes der ligeledes krav til effektivisering af selskabernes anlægsinvesteringer. Klimaudfordringerne stiller stadig større krav til ressourcekrævende indsatser på tværs af kommunegrænserne. Kravene til specialiseret viden og kompetencer inden for området øges markant. Gennemførelse af klimaprojekter vil således ofte være forbundet med større kompleksitet end traditionelle projekter inden for vand- og spildevandsområdet.Blandt de 10 kommuner Allerød, Ballerup, Egedal, Fredensborg, Furesø, Gentofte, Gladsaxe, Hørsholm, Lyngby-Taarbæk og Rudersdal er der allerede i dag samarbejder inden for vandsektoren. De 10 kommuner og vandselskaberne har en sammenlignelig infrastruktur og geografi/topografi på vand- og spildevandsområdet. De har samtidig et naturligt fælles afsæt for arbejdet med klimaløsninger i et geografisk område med stor andel af bystruktur, som giver fælles problemstillinger og dermed fælles løsninger i en samlet ”hovedstadsstruktur”.
Erfaringer fra sammenlægninger og etablering af større enheder indenfor vandsektoren viser, at der typisk opnås et effektiviseringspotentiale på 10 pct. Samtidig opnås generelt en stærkere faglighed og større robusthed i opgaveløsningen, og de større enheder kan have lettere ved at tiltrække og fastholde de nødvendige specialkompetencer og udnytte synergierne i faglige fællesskaber.
Sagsfremstilling
Det foreslås, at der igangsættes et undersøgelsesarbejde, som har til formål at belyse en mulig sammenlægning af de 10 kommuners forsyningsselskaber. Undersøgelsen skal tilvejebringe et fyldestgørende grundlag, på baggrund af hvilket de enkelte kommuner kan træffe principbeslutning om at indgå i en fælles forsyningskoncern. Det står den enkelte kommune frit for at vælge, om man på baggrund af undersøgelsens resultater vil vælge at gå videre i en sammenlægningsproces eller ej.
Der er udarbejdet vedlagte forslag til kommissorium for undersøgelsesarbejdet. I kommissoriet er bekrevet forslag til projektorganisation og tidsplan for arbejdet.
Det lægges til grund, at en evt. ny fælles forsyningskoncern fastholder muligheden for lokale serviceniveauer og takster, samtidig med at der kan opnås synergieffekter fra en fælles udførende enhed.
Bidrag til analysearbejdet vil primært hidrøre fra de deltagende kommuner og forsyningsselskaberne selv. Det vurderes, at der i mindre omfang vil være behov for at trække på ekstern bistand. Udgiften hertil vurderes at ligge i størrelsesordenen 500.000 kr., som foreslås afholdt af de deltagende forsyningsselskaber.
Indstilling om igangsætning af et undersøgelsesarbejde, som beskrevet i det foreliggende forslag til kommissorium, forelægges til godkendelse i økonomiudvalg og kommunalbestyrelser/byråd i de 10 kommuner på møder i maj 2015.