Sammendrag
Med henblik på at sikre et overskueligt, trygt byrum med et pænt helhedsindtryk er der behov for at foretage en række anlægsarbejder på de tilbageblevne, kommunale arealer omkring trafikpladsen ved Malmparken Station.
Baggrund
Efter den endelige vedtagelse af lokalplan nr. 136 har udviklingsvirksomheden Innovater påbegyndt opførelsen af en kombineret bebyggelse til beboerhus og dagligvarebutik mellem Ringtoften og Malmparken.
Samtidig med lokalplanens vedtagelse indgik Innovater en frivillig aftale med Ballerup Kommune om etablering af de nødvendige adgangs- og parkeringsforhold samt omlægning af den hidtidige trafikplads. Som arealgrundlag for bebyggelsen har virksomheden tilkøbt parceller af Boligselskabet Baldersbo og af Ballerup Kommune.
Sagsfremstilling
Ligesom Ballerup Kommunes bygningsmyndighed har behandlet byggesagen for den nye bebyggelse, skal Ballerup Kommune som vejmyndighed godkende det endelige projekt for den i udbygningsaftalen bestemte omlægning af parkeringsområdet og etablering af nye faciliteter for bustrafikken.
Ud over det trafiktekniske og sikkerhedsmæssige i forhold til busbetjening, kundetrafik og varelevering skal Ballerup Kommune sikre, at der er god og sikker adgang til bebyggelsen, stationen og busstoppestederne for de bløde trafikanter til og fra de omliggende bolig- og erhvervskvarterer, og at byrummets vente- og opholdsarealer bliver overskuelige og trygge.
Størrelsen af den parcel, Ballerup Kommune efter offentligt udbud har solgt til nybyggeriet, er blevet noget mindre end oprindelig antaget. Derfor har Ballerup Kommune beholdt et større asfalteret areal op imod jernbanen, der hidtil har været del af trafikpladsen. Mindre dele af de belagte arealer kan muligvis genbruges, andre skal brydes op og tilpasses de nye anlæg. Hovedparten af buskadserne på den hidtidige trafikplads må lade livet til fordel for det nye pladsanlæg, og der er behov for nye, grønne elementer.
Som led i flytningen af busholdepladsen ud langs Malmparken skal arealet nærmest stationen, derfor omskabes til et nyt, attraktivt byrum, som vil være til gavn og glæde både for bus- og S-togspassagererne og for den lokale cykel- og gangtrafik. Intentionen er, at området ved stationen kan leve op til kommunens ambitioner for grønne byrum, belysning, tilgængelighed og kriminalitetsforebyggelse.
Under behandlingen af ansøgerens anlægsprojekt har Ballerup Kommune fundet flere forslag til alternative indretningsløsninger og til valg af udstyr og materialer, som vil højne byrummets kvalitet. Bl.a. ved udvidelse af beplantede arealer på bekostning af kørebanebelægning. Noget vil kunne dækkes inden for udbygningsaftalens økonomi, mens egentlige kvalitetsforbedringer vil medføre en merudgift.
Et par af de ældste sektioner med overdækket cykelparkering ud mod Malmparken må fjernes for at give plads til en ny udkørsel. Der er for nylig etableret en større, overdækket cykelparkering langs jernbanen, men om nødvendigt vil de gamle sektioner blive flyttet til en ny, men stadig let tilgængelig beliggenhed.
Belysningen skal tilpasses den nye indretning. Det vil være ønskeligt, at der udskiftes til energibesparende led-belysning efter samme model, som anvendes andre steder i Ballerup Kommune.
Byudstyr vil blive benyttet til at afgrænse arealerne til den kollektive trafik fra butikkens kundeparkeringsplads. På busperronen opstilles læskærme til ventende passagerer. Bænke og affaldsspande vil blive flyttet og i nødvendigt omfang suppleret. En eventuel flytning af telefonboks og reklamestander vil blive aftalt med de relevante ejere.
Ny beplantning vil blive etableret, så området fremstår som en grøn, ensartet plads med både høj og lav beplantning.
På Teknik- og Miljøudvalgets møde deltager civilingeniør Annemarie Arnvig Hansen fra Center for Miljø og Teknik under behandlingen af sagen.