Sammendrag
Seniorrådet orienteres om det løbende arbejde med at udvikle demensområdet i Ballerup Kommune.
Baggrund
Center for Voksne og Sundhed har siden 2020 arbejdet målrettet med udviklingen af demensområdet. Udviklingsarbejdet tager afsæt i en demensstrategi for demensområdet i Ballerup Kommune med tilhørende handleplan over konkrete udviklingstiltag.
I Aftale om budget for 2021 blev ældreplejen i Ballerup Kommune tildelt 1,2 mio. kr. årligt fremadrettet, til opkvalificering af medarbejdere i opgaveløsningen overfor borgere med demens (jf. Aftale om budget for 2021 pkt.1.2.2).
I 2022 afsluttede Ballerup Kommunes plejehjem et praksisnært kompetenceforløb i Demensrejseholdets faglige metoder.
Sagsfremstilling
Center for Voksne og Sundhed har i 2023 fortsat arbejdet med at udvikle demensområdet og med fokus på at opkvalificere personalet, og arbejdet vil fortsætte i 2024.
Demensrejseholdets metoder
I december 2023 blev det praksisnære kompetenceforløb i demensrejseholdets faglige metoder afsluttet i hjemmeplejen, og i 2024 arbejdes der videre med at sikre implementering af metoderne i praksis.
Ballerup kommunes plejehjem har i 2023 arbejdet videre med at få metoderne til at blive en naturlig del af kerneopgaven hos medarbejdere og ledere. Plejehjemmene er nået meget langt, og vil fortsætte det store arbejde med støtte fra kommunens demenspraktikere og demensressourcemedarbejderne i den enkelte enhed.
Nænsom nødværge
I sidste halvår 2023 har knap 250 medarbejdere og ledere fra Ballerup Kommunes plejehjem og botilbud gennemført et praksisnært undervisningsforløb i nænsom nødværge, som de har haft stor glæde af.
I starten af 2024 vil kommunens to demenspraktikere færdiggøre deres uddannelse som instruktører i nænsom nødværge, og vil hermed kunne understøtte implementering og forankring af nænsom nødværge på kommunens plejehjem, også når der kommer nyt personale.
Der planlægges et forløb for Ballerup Kommunes hjemmepleje i andet halvår 2024.
Grundkursus i demens
Ballerup Kommunes demensteam har i 2023 oprettet en række kurser i demens målrettet personalet på tværs af Center for Voksne og Sundhed. Kurset handler blandt andet om sygdomslære, kommunikation med personer, der har kognitive udfordringer, samt overblik over kommunens demensforløb.
I 2024 er det planlagt at undersøge, om kurset kan udbredes til personaler fra de andre centre i Ballerup Kommune. Her kan for eksempel nævnes personalet i borgerservice og i jobcenteret.
Implementerings- og læringsforløb hos Sundhedsstyrelsen
I andet halvår af 2024 deltager personalet fra Ballerup Kommunes plejehjem i et læringsforløb, som har til formål at forbygge, håndtere og sikre læring af voldsomme episoder og uforståelig adfærd i ældreplejen. Voldsomme episoder kan være både fysiske og verbale, og kan ske i mødet med borgere, som har kognitive udfordringer, men kan også ske i mødet med kognitivt velfungerende ældre borgere eller deres pårørende, som af forskellige årsager, kan reagere uhensigtsmæssigt overfor personalet.
Materialer der understøtter udviklingen
Aktivitets- og døgnrytmemåleren kaldet Demos 10 anvendes på udvalgte beboere på kommunes plejehjem og botilbud, til stor læring for personalet. Måleren er lille og placeres på beboeren med et plaster. Den leverer data over beboerens dagligdag og søvn, hvormed personalet får større indsigt i beboerens trivsel, den fortæller, om beboeren har problemer med urolig søvn, nattevandring, rastløshed, hyperaktivitet eller inaktivitet. Med disse data, kan personalet bedre målrettet plejen og omsorgen overfor den enkelte beboer.
I december 2023 har Ballerup Kommunes demensteam indkøbt hjælpemidler, som er målrettet beboere på kommunens plejehjem, der har en demenssygdom. Hjælpemidlerne er indkøbt til udlån og afprøvning på kommunens plejehjem, så personalet og pårørende kan prøve hjælpemidlet af, inden det besluttes, om det skal indkøbes.
Hjælpemidlerne indebærer blandt andet:
- Tryghedspude/sansepude, som kan spille musik og lave små vibrationer
- Tyngdedyne
- Robotkæledyr.
Derudover er der indkøbt faglitteratur til brug i enhederne. Her kan blandt andet nævnes Dorthe Birkmoses nye bog "Når gode mennesker handler ondt - Mulige løsninger på et vildt problem", hvori der gives konkrete forslag til, hvordan situationer med forråelse kan forebygges.
Demensvenligt lokalsamfund
Ballerup Kommunes demensteam og lederen af demensområdet, har i sidste halvår 2023 igangsat en indsats, som har til formål at understøtte demensvenligheden i Ballerup Kommunes lokalsamfund. Indsatsen er startet op i Meny i Måløv, som har takket ja til at få hjælp med at øge demensvenligheden i butikken.
Udvikling af dagtilbud, Aktiv Center Ballerup
2. september 2024 åbner et nyt visiteret tilbud i værkstedsdelen for borgere, der pga. lettere kognitive/fysiske udfordringer, eller særlige sociale problemer, ikke kan benytte sig af de tilbud, der findes i foreningslivet. Processen med at få det nye tilbud skabt er sat i gang, og udvalget vil løbende blive orienteret i separate sager herom.