Sammendrag
Køkken Ballerup startede den 1. januar 2014 efter en sammenlægning af kommunens syv plejecenterkøkkener. Siden starten har der været arbejdet på at få gjort organisationen så stærk og effektiv som mulig med fokus på borgeren og kvalitet ud fra de givne vilkår i sammenlægningen.
I sammenlægningen blev alle køkkener bibeholdt, og i dag er der et hovedkøkken, hvor maden produceres, og seks lokale køkkener, hvor maden modtages, færdigtilberedes og distribueres ud til alle afdelingerne fra. Der arbejdes fortsat med udvikling og kvalitet i Køkken Ballerup - fra der, hvor maden produceres til der, hvor maden spises. Brugerinvolvering og dialogmøder er nogle af de metoder der anvendes. I 2015 er der udarbejdet en handlingsplan for udviklingsarbejdet, som stadigvæk danner baggrund for de forskellige tiltag på området.
Fagligheden i Køkken Ballerup er styrket betydeligt.
Maden har været og er til debat på beboer- og pårørendemøder i plejecentrene, og der er delte meninger om, hvor god maden er. Indtrykket er, at tilfredsheden er stigende.
Nye opgaver og funktioner er tilgået Køkkken Ballerup, hvorfor den samlede besparelse reelt udgør 1.434.000 kr. og ikke 4,0 mio. kr., som det var hensigten. I opgørelsen over den samlede besparelse er ikke medtaget afledte udgifter, som plejecentrene har fået som konsekvens af en opgaveglidning til plejepersonalet fx håndtering af aftensmad, varebestilling og afhentning af kolonialvarer.
Køkken Ballerup tilpasser sig løbende til opgaveløsningen, og en styrket organisering er planlagt til at starte i januar 2016.
Baggrund
Social- og Sundhedsudvalget har ønsket en status af Køkken Ballerup med det formål at kunne vurdere kvaliteten og rentabiliteten af tilbuddet og den måde at organisere køkkenområdet på.
Sagsfremstilling
Køkken Ballerup blev etableret i 2014 som følge af, at der skulle indhentes en besparelse på 4,0 mio. kr. på området. En analyse af køkkenområdet viste, at besparelsen kunne hentes ved stordriftsfordele i form af etablering af et produktionskøkken på Plejecenter Rosenhaven, et produktionskøkken på Plejecenter Sønderhaven og modtagerkøkkener i de øvrige fem plejecentre. I praksis stod det hurtigt klart, at ét produktionskøkken og seks modtagerkøkkener var det mest hensigtsmæssige, hvorfor det blev modellen, som den også ser ud i dag.
Caféerne blev ikke fra starten medtaget i Køkken Ballerup konceptet, men er sidenhen overgået til Køkken Ballerup. Bl.a. har midler fra ældrepuljen (etablering af caféteam) muliggjort dette.
Det har været en stor opgave at omstille de tidligere køkkener til den nye Køkken Ballerup organisation, og der var især i det første år mange klager og problematikker omkring kvaliteten og udbuddet af maden. I januar 2015 blev der derfor udarbejdet en evalueringsrapport, som førte nogle anbefalinger med sig, og ud fra disse blev der lavet en handleplan, som stadig er et værktøj i det daglige arbejde i Køkken Ballerup. Tilfredsheden med Køkken Ballerup er steget, og det handler bl.a. om den langt større fleksibilitet, der udvises i samarbejdet om maden og måltiderne. Ligeledes har brugerinvolvering i form af dialogmøder været med til at øge tilfredsheden og kvaliteten af tilbuddet.
Der er fortsat blandende holdninger blandt beboerne til maden og madens kvalitet, og emnet bliver drøftet flittigt på beboer- og pårørendemøder samt i dagligdagen. Køkken Ballerup efterspørger løbende ris og ros og arbejder med tilbagemeldingerne i deres kvalitetsudviklingsarbejde.
Status på økonomien:
Besparelsen udgjorde 4 mio. kr., og der er efterfølgende tilført midler til området på grund af andre opgaver og funktioner, som skulle være med til at løfte Køkken Ballerup generelt - herunder også løfte måltidssituationerne og ernæringsindsatsen for beboerne.
I forbindelse med ældrepuljemidlerne, blev der ansat et caféteam under Køkken Ballerup svarende til 2,0 mio. kr.
Som en del af budgetaftalen blev der tilført 0,8 mio. kr. til kvalitetssikring. Disse midler er brugt til ansættelse af to mad- og måltidskonsulenter, som har en vigtig rolle i forhold til at være med til at skabe gode rammer for måltiderne ude i afdelingerne i plejecentrene, herunder samarbejde med plejepersonalet omkring beboernes ernæringsstatus og behov for særlige ernæringsmæssige indsatser.
Budgetaftalen om afbestillingsregler har afstedkommet, at der er tilført 0,25 mio. kr. til Køkken Ballerup. Samlet er der således tilført 3.050.000 kr. til området, hvorfor besparelserne aktuelt er 0,95 mio. kr.
I forbindelse med budget 2016 skal der ske nogle tilpasninger vedrørende caféteamet på 0,484 mio. kr. Denne besparelse udgør en del af den samlede besparelse på 2,0 mio. kr., der omhandler aktivitetsteamet.
Lægges denne budgettilpasning sammen med ovennævnte besparelse på 0,95 mio. kr., kan Køkken Ballerups besparelse ialt opgøres til 1.434.000 kr.
Da cafédriften i weekenderne overgik fra plejecentrene til Køkken Ballerup blev der overført 1,4 mio. kr. fra plejecentrene til Køkken Ballerup. Dette beløb indgår ikke i ovenstående, da det handler om flytning af opgaver og dermed også økonomi.
Når beløbet fra ældrepuljemidlerne medtages i det samlede regnskab, skyldes det, at beløbet anvendes til caféteamet, som indgår i Køkken Ballerups samlede bemanding og opgaveløsning (cafédriften).
Køkken Ballerup har medført afledte ekstraudgifter til plejecentrene, da plejecentrene har fået nye arbejdsopgaver, som de selv har skullet finansiere. Disse nye opgaver er tilberedning af aftensmaden, bestilling af madvarer i Mastersystem, afhentning af mad og kolonialvarer samt ompakning af disse samt egenkontrol. For det enkelte plejecenter har det betydet en ekstra udgift på ca. mellem 200.000 kr. og 350.000 kr. pr. år (i runde tal). Disse afledte ekstraudgifter er ikke medtaget i opgørelsen over Køkken Ballerups samlede besparelser.
Køkken Ballerup består i dag af flere faggrupper, der har en bred erfaring indenfor ældreområdet.
Der har i det seneste år været udfordringer i forhold til Køkken Ballerups måde at være organiseret på i forhold til opgaveløsningen, og en ny styrket organisering er planlagt til at starte den 18. januar 2016.
Køkken Ballerup har arbejdet med mange tiltag som beskrives i vedlagte rapport.