Sammendrag
Socialudvalget orienteres om de magtanvendelser, der har været indberettet i 2021.
Baggrund
Årligt tilbagevendende orientering.
Sagsfremstilling
Hvad er magtanvendelser?
Magtanvendelser foretages i situationer, hvor en beboer er til fare for sig selv eller andre. Det kaldes også magtanvendelse, når medarbejderne regelmæssigt bruger alarmer, GPS-systemer eller andre hjælpemidler. Som hovedregel bruges magtanvendelser i situationer, hvor borgeren ikke samtykker. Ofte er der i situationen, eller efterfølgende, en god forståelse og relation mellem medarbejderen og beboeren, som er involveret.
Vi opererer med to typer af magtanvendelser.
- En akut magtanvendelse, hvor en medarbejder handler i en ikke forudset situation.
- Forhåndsgodkendte magtanvendelser, hvor der dagligt arbejdes med beboeren.
Pligt til at følge udviklingen
Ballerup Kommune har pligt til at følge udviklingen i anvendelsen af magt og andre indgreb i den personlige frihed i forhold til egne borgere på handicapområdet.
Formålet er, at det løbende kan vurderes, om der er behov for faglig og ledelsesmæssig opfølgning. I serviceloven er der desuden krav om, at der én gang årligt forelægges en beretning til Kommunalbestyrelsen om udviklingen på området.
Et tværfagligt udvalg, Myndighedsgruppen, behandler den enkelte indberetning og træffer afgørelse, om magtanvendelsen kan godkendes. I Myndighedsgruppen sidder fagprofessionelle fra handicapområdet i Center for Voksne og Sundhed.
Sagen er fremstillet således, at der kan sammenlignes med indberetninger fra 2020. Dette for at skabe et bedre overblik.
Magtanvendelser på botilbud:
Der har i løbet af 2021 i alt været 18 indberetninger på handicapområdet (botilbud). Magtanvendelserne har holdt sig inden for den gældende lovgivning, og er alle blevet indberettet korrekt. Det er et generelt kendetegn ved Ballerup Kommunes institutioner, at det har været forsøgt at motivere beboerne med pædagogiske tiltag, før en magtanvendelse blev taget i brug som sidste mulighed.
Det er ikke et mål i sig selv at nedbringe antallet af magtanvendelser til nul, idet magtanvendelser kan være nødvendige af hensyn til beboernes tryghed. Manglende handling kan resultere i, at beboeren på handicapområdet risikere omsorgssvigt. Det er afgørende, at episoderne indberettes, evalueres og drøftes i personalegruppen. Målet er at forebygge disse hændelser, og her er medarbejdernes viden og kompetencer afgørende.
På handicapområdet har der i 2021 været 18 indberetninger om magtanvendelser. Til sammenligning var der i 2020 i alt 23 indberetninger på handicapområdet (se bilag).
Udviklingen, der viser et lille fald af indberettede magtanvendelser på handicapområdet fra 23 til 18, skyldes til dels, at der kontinuerligt er fokus på forebyggelse af magtanvendelser. Der har i 2021 været en markant stigning i ansøgninger om forhåndsgodkendte magtanvendelser, typisk brug af bløde stofseler. Der er således et markant fald i indberetninger af de akutte magtanvendelser som fastholdelse og lignende.
For en mindre del af vores beboere er det sjældent muligt helt at undgå anvendelsen af magt, da det ofte, fagligt og etisk vurderet, er i beboerens egen interesse for at skabe en tryg, sikker og forudsigelig hverdag.
Der er således fokus på magtanvendelsesområdet i hele Center for Voksne og Sundhed, og magtanvendelse vil aldrig kunne undgås helt, da udviklingshandicaps kan komme meget forskelligt til udtryk.