Sammendrag
Denne sag er en forlængelse af sag om ledsagerordningen, som Socialudvalget blev forelagt i august 2024. Med denne sag forelægges Socialudvalget orientering med yderligere beskrivelse af ordningen med særligt fokus på botilbud samt svar på spørgsmål stillet ved seneste sag om Handicapbarometret samt data om antal borgere og udgifter.
Baggrund
Bevilling af ledsagerordning jf. § 97 i serviceloven varetages af Social Vejledning, der er en del af Helhedsafsnittet i Center for Social og Arbejdsmarked.
Sagsfremstilling
Når Social Vejledning modtager en ansøgning om ledsagelse efter §97, bliver der udarbejdet en VUM (VoksenUdredningsMetode) for at vurdere borgers behov for ledsagelse, og hvorvidt borger er i målgruppe og personkreds.
Ved vurderingen af, om borger er berettiget til ledsagelse eller ej, lægges der vægt på, om borger på grund af fysisk eller psykisk funktionssvigt ikke kan færdes alene uden for hjemmet. Der kan være tale om personer med svære bevægelseshandicap, kørestolsbrugere, hjerneskadede, blinde, udviklingshæmmede etc.
Ankestyrelsen har fastslået, at formålet med ledsageordningen er at medvirke til normalisering og integration i samfundet. Det følger desuden af servicelovens indledende formålsbestemmelse, at formålet med hjælpen efter loven er at fremme den enkeltes mulighed for at klare sig selv eller at lette den daglige tilværelse og forbedre livskvalitet.
Ordningen omfatter ikke personer, hvis behov for ledsagelse skyldes sindslidelse eller særlige sociale problemer, da dette ville kræve en uddannelsesmæssig baggrund ud over den ledsageren forudsættes at have. En sindslidelse udelukker dog ikke i sig selv, at den pågældende kan være berettiget til en ledsagerordning.
Hvis borger bor i egen bolig og findes i målgruppe, bevilges der 15 timers ledsagelse om måneden.
Hvis borger bor i botilbud og findes i målgruppe, undersøges det, om der er individuel ledsagelse i botilbuddet (hvilket historisk set ikke er blevet gjort systematisk), og der bevilges de resterende timer op til 15 timer om måneden. Borgere, der bor i botilbud i Ballerup Kommune bevilges 15 timer uanset, ifølge politisk beslutning herom fra 2017.
Der har i 2023/2024 været taget kontakt til alle længerevarende botilbud, hvor Ballerup Kommune har visiteret borgere, for at få et overblik over deres indsatser i forhold til ledsagelse og for at sikre, at borgere, som er bevilget ledsagelse, ikke overkompenseres. Flere botilbud kan ikke besvare, hvad der indgår i deres tilbud, og der forefindes ikke ydelseskataloger med beskrivelse herom, da dette ikke blev præciseret, da aftalen med botilbuddet blev indgået.
Hvordan vil vi gøre det fremadrettet
Ved alle nye ansøgninger, hvor borger bor i botilbud, vil der blive taget stilling til, om botilbuddet har ledsagelse i deres tilbud. Har de ledsagelse i tilbuddet, vil borger kun bevilges de resterende timer op til 15 timer om måneden.
Det forhold, at ledsagelse foregår i små grupper (fx to til fire beboere) udelukker ikke, at dette kan betegnes som individuel ledsagelse, hvis den enkelte beboer selv har valgt den pågældende aktivitet med ledsagelse f.eks., at en beboer ønsker at gå i biografen. Hvis en anden beboer har samme ønske, fratager dette ikke ledsagelsen dens individuelle karakter.
Der vil være større fokus på, om borgerne er i målgruppe/personkreds for ledsageordning, herunder om der er et pædagogisk behov under ledsagelsen, da bevillingen såfremt skal være efter §85 – pædagogisk ledsagelse. Der vil ved alle afgørelser laves en helhedsafgørelse i forhold til borgers støttebehov.
Der skal laves et arbejde med at få samlet alle svar fra 2023/2024 fra botilbuddene, og der skal træffes nye afgørelse i de sager, hvor borger er overkompenseret med både ledsagelsestimer i botilbuddet og ledsageordning á 15 timer pr. måned.
Handicapbarometer og forklaring hertil:
Ankestyrelsen offentliggjorde den 26. april 2024 Handicapsagsbarometret 2023, som er en praksisundersøgelse om ledsagelse efter § 97 i serviceloven. Ballerup Kommune havde indsendt fire sager. Tre bevillinger og ét afslag.
- To afgørelser ville blive stadfæstet i Ankestyrelsen, og to afgørelser ville blive hjemvist af Ankestyrelsen.
- De to sager, der ville blive hjemvist, ville blive hjemvist grundet manglende helhedsafgørelse, da der har ikke været taget stilling til, om borger kunne være berettiget socialpædagogisk ledsagelse.
Ved undersøgelsens tidspunkt lå myndighed for § 97 og § 85 i to forskellige afdelinger, henholdsvis Social Vejledning og Brydehuset. Der har hen over årene været nogle eksempler med, at der har været længere svartid mellem afdelingerne og forskel i syn på sagsgang. Nu er hele myndighedsopgaven samlet i én afdeling i Social Vejledning i det nye Center for Social og Arbejdsmarked, og det forventes at sikre mere ensartede afgørelser og fælles fokus på helhedsvurderingerne.
Data og forklaring hertil
Følgende tal fremgår i sagsfremstillingen til Socialudvalget den 13. august 2024
År
|
Antal borgere med
§ 97 eller 98
|
Samlet omkostning
(2023-priser)
|
2019
|
140
|
3.746.000
|
2020
|
137
|
3.108.000
|
2021
|
127
|
3.103.000
|
2022
|
105
|
3.613.000
|
2023
|
106
|
4.026.000
|
Forventet 2024
|
118
|
4.366.000
|
Socialudvalget spurgte, hvorfor enhedsudgiften tilsyneladende blev så meget større over de seneste år, idet der er blevet færre borgere, men alligevel større udgifter.
Den primære årsag er prisstigninger, både almindelig prisregulering og en ekstra stigning i 2022 og 2023 pga. ekstra lønomkostninger ved de overenskomststigninger, der var i disse år.
Derudover kan der være noget variation fra år til år, da der kun betales for de faktiske timer, der leveres af leverandøren, og det er svingende, hvor meget borgerne benytter ordningen. Leveres der kun syv timer en måned, betales der også kun syv timer.
Endelig forstyrres ovenstående tal af §98, der indbefatter, at kommunen skal tilbyde hjælp i form af en særlig kontaktperson til personer, som er døvblinde. Her er der ikke - som ved §97 - et maks timetal pr. måned, men borger skal bevilges timer efter en individuel og konkret vurdering af borgers behov. Denne udgift kan også svinge en del fra år til år.
Yderligere deltagelse under punktet
På Socialudvalgets møde deltager temaleder Lotte Fabricius fra for Social Vejledning i Center for Social og Arbejdsmarked under behandlingen af sagen.