6. Uanmeldt tilsyn på Botilbuddet Rødbo i 2012
Sagsnr.: 2012-33325
Dok.nr.: 2012-217137
Sammendrag
BDO Kommunernes Revision aflagde tilsynsbesøg på Botilbuddet Rødbo tirsdag den 16. oktober 2012 i tidsrummet kl. 17.00–21.00.
Det overordnede indtryk af Rødbo er, at borgerne tilbydes en tryg og varieret tilværelse, hvor hverdagen er tilpasset hver enkelt borger på tilbuddet. Alle huse udstråler en stille og rolig atmosfære, hvor der er fokus på at give borgerne en værdig og nærværende hverdag.
Tilsynet har givet to bemærkninger, syv anbefalinger og har anbefalet, at Ballerup Kommune giver Rødbo et påbud. Rødbo har udarbejdet en handleplan, som omhandler det arbejde, der igangsættes i forhold til tilsynets kritik, samt tidsplan og plan for opfølgning på den enkelte problemstilling.
Baggrund
I henhold til servicelovens §§ 148a og 16 i lov om retssikkerhed og administration på det sociale område, er Kommunalbestyrelsen forpligtet til at føre tilsyn med, hvordan de kommunale opgaver løses, herunder at sikre kommunalbestyrelse, borgere og pårørende indsigt i den pædagogik, omsorg og trivsel, som hvert enkelt tilbud leverer. Der er indgået kontakt med revisionsfirmaet BDO Kommunernes Revision om at gennemføre det uanmeldte tilsyn. Udover det uanmeldte tilsyn, gennemføres et årligt dialogmøde på tilbuddene med deltagelse af bruger-/pårørende-råd.
Sagsfremstilling
Tilsynets overordnede indtryk af Rødbo er, at borgerne tilbydes en tryg og varieret tilværelse, hvor hverdagen er tilpasset hver enkelt borger på tilbuddet. Alle huse udstråler en stille og rolig atmosfære. Personalegruppen understreger meget, at deres sigte er at give borgerne en værdig og nærværende hverdag.
Tilsynet anerkender den kommende organisationsændring, hvor medarbejderne skal arbejde i såvel dag- som aftenvagter med henblik på at sikre et øget helhedsorienteret perspektiv på den enkelte beboer.
Når det gælder den pædagogiske referenceramme, så hviler fundamentet på neuropædagogik. Til det konkrete arbejde arbejdes der med livshistorier, tankeskemaer, sanseintegration og alternativ kommunikation. Tilsynet konstaterer ved dette tilsyn, at der forefindes en procedure på området, idet planerne i dag udarbejdes efter samme skabelon og at de skrives i den elektroniske klientjournal EKJ.
Det er tilsynets vurdering, at der generelt eksisterer god sprogbrug og omgangsform på stedet.
Tilsynet giver anledning til følgende bemærkninger, anbefalinger og påbud:
Bemærkninger
Tilsynet bemærker, at tænd- og sluksystemet i det ene hus ikke virker tidsmæssigt optimalt, jævnfør at gangene i fællesarealer er mørke.
Tilsynet bemærker, at værdigrundlaget ikke er til stede hos medarbejderne.
Anbefalinger:
Tilsynet anbefaler kraftigt, at arbejdet med tankeskemaerne bliver synlige og kendt af hele personalegruppen og at arbejdet kommer til at omfatte alle beboere - især taget i betragtning af, at mange af beboerne er nonverbale.
Tilsynet anbefaler, at Rødbo sørger for, at alle medarbejdere bliver informeret omkring sanseintegration og alternativ specialpædagogisk kommunikation, samt at Rødbo får integreret tiltagene i alle husene, alt for at optimere pædagogikken på stedet yderligere.
Tilsynet anbefaler kraftigt, at der ledelsesmæssigt tages initiativ til at sikre systematik og kvalitetssikring af de personlige planer og EKJ jævnfør den svingende kvalitet.
Tilsynet anbefaler, at Rødbo overvejer, om der kunne være grobund for flere ”refleksionsrum”, hvor personale og ledelse i fællesskab kunne reflektere pædagogisk.
Tilsynet anbefaler atter, at der tages alsidige kommunikationsmidler, herunder visuel kommunikation i brug i forhold til at sikre borgerne bedst mulig medindflydelse på husmøderne.
Tilsynet anbefaler, at der ledelsesmæssigt tages initiativ til at opbygge en samarbejdskultur, hvor det i alle huse er legalt at gå til en kollega, hvis der opstår situationer, som bør korrigeres.
Tilsynet anbefaler, at Rødbo finder andet doseringssted til deres medicinhåndtering jævnfør Sundhedsstyrelsens pjece om god praksis på området.
Anbefaling om påbud
Tilsynet anbefaler, at Ballerup Kommune giver Rødbo et påbud om, at der udarbejdes klare retningslinjer og definition af magtanvendelser, samt at samtlige medarbejdere sikres den fornødne viden om emnet. Endeligt at der indarbejdes løbende refleksion over gråzoner i relation til magtanvendelser.
Handling
Ledelsen på Rødbo har udarbejdet en handleplan, som omhandler det arbejde der igangsættes i forhold til tilsynets anbefalinger og påbud.
Arbejdet med tankeskemaerne
Der nedsættes en arbejdsgruppe, som skal beskrive det neurofaglige grundlag, som derigennem skal blive kendt arbejdsgrundlag for hele Rødbo. Tankeskemaerne skal derved blive en synlig og integreret del af det daglige pædagogiske arbejde.
Arbejdet med sanseintegration
Der sættes fokus på kommunikationsgruppen og dens arbejde, kommunikationsafdækningen af den enkelte beboer skal synliggøres via EKJ. Terapeuterne planlægger introduktion/information til medarbejderne omkring sanseintegrationsarbejdet med beboerne.
Handleplaner: Ledelsen udarbejder bl.a. kriterier for kvalitetssikring af de udarbejdede handleplaner og afdækker behovet hos medarbejderne for bl.a. undervisning i planlægning og skrivning af en handleplan, og iværksætter undervisning.
Refleksionsrum
Der igangsættes en proces, hvor ledelsen og medarbejderne overvejer og beslutter, om der er behov for flere refleksionsrum til at reflektere over hverdagens praksis og rutiner.
Kommunikationsmidler
De enkelte huse afdækker, og afprøver sammen med beboerne, hvilke kommunikationshjælpemidler som visuelt vil kunne understøtte et husmøde for beboerne.
Samarbejdskultur
I forbindelse med en netop overstået personalesag har ledelsen meget tydeligt påpeget, at det er vigtigt at have fokus på at få skabt en kultur på Rødbo, hvor det er en forventning at undres over hinandens handlinger eller mangel på samme over sprogbrug og tiltaleform.
Rammerne for medicinhåndteringen
For at sikre ro til kontrollen af medicindoseringen opsættes bl.a. ”ikke forstyrre”-skilt. Der er endvidere planlagt en gennemgang og revidering af alle procedurer omkring medicinhåndteringen.
Magtanvendelser
Der er gennemført to interne undervisningsforløb for alle medarbejdere i november 2012. Der er udarbejdet en lokal instruks vedrørende magtanvendelser, som alle medarbejdere er introduceret til. Det sikres, at nye medarbejdere vil modtage instruktion og undervisning. Ledelsen vil følge op i løbet af foråret 2013.
Økonomiske konsekvenser og finansiering
Ingen økonomiske konsekvenser
Bilag
2012-217116 – Tilsynsrapport 2012 for Rødbo
2012-222075 - Handleplan for opfølgning på uanmeldt tilsyn på Rødbo 2012
Beslutningen træffes af
Kommunalbestyrelsen
Indstilling
Center for Social og Sundhed indstiller, at
A)
Tilsynsrapporten for Botilbuddet Rødbo i 2012 tages til efterretning.
B)
Der gives påbud om, at der udarbejdes klare retningslinjer og definition af magtanvendelser samt at samtlige medarbejdere sikres den fornødne viden om emnet. Endelig at der indarbejdes løbende refleksion over gråzoner i relation til magtanvendelser.
C)
Rødbos handleplan godkendes.
D)
Rødbos handleplan følges op i Sundheds- og Forebyggelsesudvalget.
Sundheds- og Forebyggelsesudvalgets beslutning den 15.01.2013 Punkt 6
Indstilles til godkendelse
med denne bemærkning:
Sundheds- og Forebyggelsesudvalget beder administrationen sikre at definitionen af magtanvendelser følger lovgivningen.
Følgende deltog ikke i behandlingen af punktet: