Sammendrag
Teknik- og Miljøudvalget godkendte på sit møde den 4. marts 2014, et forslag om, at buskørsel i området Egebjerg-nord ikke længere skal være tilladt. Som kompensation for buskørselsforbuddet etableres der en busholdeplads på Skovvej og en ny direkte stiforbindelse til Egebjerghuse og Tranemosevej.
Forslaget har været udsendt i høring hos udflytterbørnehaverne samt til
orientering hos spejderforeningerne på Tranemosevej. På baggrund af sagens oplysninger, herunder de modtagne høringssvar, fremlægges sagen på ny til endelig godkendelse.
Baggrund
På baggrund af henvendelse fra formanden for grundejerforeningen Egebjerghøj vedrørende problemer med buskørsel til og fra institutionerne på Tranemosevej og ved skovens indgang for enden af Pileagervej udarbejdede Center for Miljø og Teknik et løsningsforslag med henblik på forbedring af trafikforholdene på de berørte villaveje.
Teknik- og Miljøudvalget godkendte på sit møde den 4. marts 2014 et forslag der indebærer, at buskørsel ikke længere skal være tilladt i Egebjerg-nord området.
Dette forslag blev sendt i høring den 3. juli 2014 og ved fristens udløb den 21. august 2014 var der indkommet 110 høringssvar.
Sagsfremstilling
Tranemosevej, Pileagervej og Dyndsagervej samt cykel- og gangsti for enden af Tranemosevej er hovedfærdselsårene for de bløde trafikanter, der skal ud af Egebjerg-nord området. Kombinationen af mængden af de bløde trafikanter og buskørsel på de omtalte villaveje medfører utryghed og usikkerhed blandt områdets brugere. Center for Miljø og Teknik har besigtiget Tranemosevej og Pileagervej og vurderer, at der ikke er optimale forhold til buskørsel på Tranemosevej og på Pileagervej. Der er tale om smalle veje uden cykelsti og delvis med fortov. Center for Miljø og Teknik vurderer derfor, at vejene i området ikke tillader buskørsel ud fra trafiksikkerhedsmæssige og almindelige færdselshensyn.
Et buskørselsforbud i området vil medvirke til at forbedre trafiksikkerheden og trygheden i kvarteret, idet sandsynligheden for uheld mellem en bus med mange blinde vinkler og en blød trafikant reduceres væsentligt. Konsekvensen af buskørselsforbuddet er bl.a., at udflytterbørnehaverne på Tranemosevej ikke længere kan køre i busser frem til døren.
Det har afstedkommet mange indsigelser fra institutioner, brugerne, Københavns Kommune og andre. De væsentligste indsigelser mod løsningen er:
- Der er for langt for børn og pædagoger med oppakning at gå fra busholdepladsen på Skovvej til institutionen (ca. 450 m)
- Det er ikke trafiksikkerhedsmæssigt forsvarlig at aflevere og hente børn på Skovvej
- Det er et uproportionalt forslag, som tilgodeser trafiksikkerheden for en gruppe på bekostning af udflytterbørnehavernes sikkerhed og komfort
- Buskørslen på Tranemosevej har ikke medført uheld i området i de mange år, de har kørt der. Det er uforståeligt hvorfor der nu er et trafiksikkerhedsproblem.
Københavns Kommune oplyser, at det vil være konsekvensen at opgive Tranemosevej som udflyttersted, hvis buskørsel forbydes i området. Københavns Kommune har oplyst, at det vil tage ca. tre år at finde genhusning. Generelt er der utilfredshed med processen, idet parterne ikke er blevet hørt tidligere. Flere gør gældende, at anvendelsen til udflytterbørnehaverne er i overensstemmelse med plangrundlaget og en enkel gør gældende, at der er tale om et ekspropriativt indgreb i strid med grundloven.
Der er fremkommet forskellige forslag som alternativ:
Der kan etableres cykel/gangsti på Tranemosevej eller en holdeplads på de berørte matrikler og at den af grundejerforeningen placerede natursten i krydset Tranemosevej/Pileagervej fjernes. Det er et ønske, at Ballerup Kommune genovervejer forslaget og inviterer institutionerne til dialog med kommunen og beboerne i området med henblik på at finde en løsning, der tilgodeser alle parter.
Københavns Kommune beder Ballerup Kommune om, at udsætte ikrafttrædelsen af et evt. buskørselsforbud, indtil Københavns Kommune har fundet genhusning.
Indsigelserne giver anledning til følgende bemærkninger:
Der er flere, der er bekymret for gåafstanden fra busholdepladsen på Skovvej til institutionerne på Tranemosevej. Center for Miljø og Teknik anerkender synspunktet. Der bliver længere, og det er en forringelse af de nuværende forhold, hvor børnene bliver afleveret foran institutionen. Men det vurderes ikke, at gåturen på den nye sti fra Skovvej til Egebjerghuse udgør et sikkerhedsmæssigt problem.
Af indsigelserne fremgår det, at der er generelt stor utryghed ved afsætning af børn på Skovvej. Hastighedsgrænsen er 50 km/t på den del af Skovvej, hvor busholdepladsen skal etableres. Der er i dag et rabatareal mellem trafikken og de bløde trafikanter på Skovvej for netop at beskytte fodgængere og cyklister fra den øvrige trafik. For at skabe yderligere tryghed kan der etableres sikkerhedsfremmende foranstaltninger, fx rumleriller på cykelstien lige før busholdepladsen for at tvinge cyklisterne ned i fart. Der kan også etableres hegn eller bomme i rabatarealet lige før og efter busholdepladsen for at forhindre at børn kan løbe ud på Skovvej. Der kan i perioder opsættes fartvisere på Skovvej, som erfaringsmæssigt kan få bilisterne til at sætte farten ned. Desuden kan der opsættes bænke, som børnene kan sidde på i tilfælde af, at bussen ikke ankommer til tiden.
Center for Miljø og Teknik vurderer, at der ikke er andre egnede løsninger, som tilgodeser trafiksikkerheden i området i et lige så stort omfang. Centret vurderer derfor, at der ikke er tale om et uproportionalt forslag. Proportionalitetsprincippet betyder, at ved valget mellem flere egnede løsninger, skal kommunen vælge det mindst indgribende i forhold til borgerne.
Udflytterbørnehaverne har kørt i busser frem til institutionen i mange år uden, at der er sket uheld, og er derfor uforstående over for buskørselsforbuddet i området. Der er sket en udvikling i Egebjerg-nord i løbet af de sidste 40 år. Der er kommet flere beboere, herunder børnefamilier til området og flere vælger at cykle eller gå frem for at køre i bil. Alt dette medfører generelt øget fokus på sikker trafikafvikling. Ballerup Kommune ønsker ikke bare at bekæmpe uheld, men også at forebygge uheld og busser på lokale villaveje er en dårlig kombination, bl.a. på grund af de snævre veje, som ikke er egnet til buskørsel og dårlige oversigtsforhold.
Med hensyn til processen vedtog Teknik- og Miljøudvalget et forslag på mødet den 4. marts 2014, som efterfølgende blev sendt i partshøring. Den endelige beslutning i sagen træffes på Teknik- og Miljøudvalgets møde den 2. september 2014.
Center for Miljø og Teknik vurderer, at der ikke er begået sagsbehandlingsfejl.
For så vidt angår påstanden om ulovlig ekspropriation, er det administrationens opfattelse, at et forbud mod buskørsel i villakvarteret udgør en sædvanlig trafikdæmpende foranstaltning, der må betragtes som erstatningsfri regulering og ikke ekspropriation i forhold til institutionerne beliggende i området.
På baggrund af sagens oplysninger vurderer Center for Miljø og Teknik fortsat, at buskørselsforbuddet i området Egebjerg-nord er trafiksikkerhedsmæssig forsvarligt.
For at øge trygheden for børnehavebørnene foreslås det, at der etableres rumleriller på cykelstien lige før busholdepladsen, at der opsættes hegn eller bomme for at forhindre at børn kan løbe ud på Skovvej, og at der opsættes fartvisere i perioder på Skovvej. Desuden foreslår Center for Miljø og Teknik at busholdepladsen udvides, så der er plads til, at der kan holde to busser samtidig.
Det kan overvejes om buskørselsforbuddet kun skal gælde for busser over 3.500 kg for at give udflytterbørnehaverne og andre mulighed for at komme ind til området i mindre busser.