Center for Miljø og Teknik har modtaget en ansøgning om dispensation til udskiftning af entredøre i Hede-/Magleparken.
Baggrund
Ombygninger skal som udgangspunkt overholde det gældende bygningsreglement, BR10. De nye døre har en fri passagebredde 0,745 m og opfylder dermed ikke BR10, kapitel 3.2.1, stk. 4, der foreskriver en fri bredde på 0,77 m.
I henhold til Byggelovens § 22 kan der meddeles dispensation fra bestemmelserne i BR10, såfremt formålet med bestemmelsen er opfyldt på anden vis.
Sagsfremstilling
Boligselskabet Baldersbo har kontaktet Center for Miljø og Teknik, idet der fra beboersiden har været et stort ønske om at få mulighed for at udskifte lejlighedsdøre til nye ståldøre. Ønsket bunder i, at der har været et stigende antal indbrud i afdelingen.
En sådan dørudskiftning vil imidlertid betyde, at den fri passagebredde går fra 0,784 m til 0,745 m og dermed opfylder de nye døre ikke BR10, kapitel 3.2.1, stk. 4, der foreskriver en fri bredde på 0,77 m. Passagebredden bliver 2,5 cm mindre end foreskrevet.
Ifølge Boligselskabet Baldersbo er det planen, at alle blokkene i lavbebyggelsen, samt alle opgange i højhuset på nær opgang nr. 5, som er indrettet handicapvenligt, skal have mulighed for individuel dørudskiftning. Baldersbo vurderer, at der skal udskiftes ca. 100 døre i første omgang og efterfølgende med opsamling en gang om året. Baldersbo finder det svært at svare på, hvor mange beboere der i det lange løb vil vælge at få foretaget en individuel dørudskiftning.
Formålet med bestemmelsen om fri passagebredde er at sikre, at også brugere af hjælpemidler, som eksempelvis kørestole, kan komme ind af døren. Ifølge Ballerup Kommunes hjælpemiddelteam vil den ansøgte reduktion af passagebredden betyde, at personer i brede kørestole ikke kan komme ind og ud af boligen. Det vil dog kun gælde personer, der sidder permanent i kørestol og skal hentes i eksempelvis trappekører.
Som led i belysning af sagen har Center for Miljø og Teknik forelagt sagen for Handicaprådet.
Handicaprådet har behandlet sagen på deres møde den 19, februar 2014 og har udtalt, at de ikke vil anbefale, at der meddeles dispensation til at døråbningerne mindskes i forhold til kravene i det nuværende bygningsreglement, idet en dispensation vil bevirke, at kørestolsbrugere ikke kan komme ind/ud ad døren. Det vil betyde at Ballerup Kommune vil få beboelse, der ikke er handicapvenlig.
Ønsket om dispensation er begrundet i den øgede kriminalitet der pågår, og ønsket om at reducere denne ved at indsætte ståldøre, der ikke kan brydes op.
Derudover er der en tendens til, at kørestolsbrugere har brug for kørestole, der er bredere end den normale bredde på 68 cm. Det må gerne være et opmærksomhedspunkt i fremtidige byggerier.
Hvis døråbningen mindskes vil det også blive et problem for bl.a. Falck/ Brandvæsenet, når de skal have en båre ud, og hermed besværliggøres deres arbejde.
Uinviterede besøgende kan hindres adgang ved, at dørene fx sikres med dørtelefon og dørlåse ved gadeplan.
Center for Miljø og Teknik vurderer, at der alene kan opstå problemer i de meget få tilfælde, hvor en beboer, der har valgt at få skiftet sin entredør, bliver kørestolsbruger.
Desuden vurderes det, at højhusets elevatorbetjente opgang 5, hvor dørudskiftning ikke vil være en mulighed, kan dække behovet for handicapvenlige boliger.
Center for Miljø og Teknik tager Handicaprådets anbefaling til efterretning, men vurderer, at den øgede tryghedsfølelse ved en dørsudkiftning bør vægtes højere, end den meget lille risiko for, at en dørduskiftning vil give problemer på sigt.