Sammendrag
Der skal tages stilling til udsendelse af konkurrenceprogram og udpegning af dommerkomite. Konkurrenceprogrammet indeholder beskrivelser af Måløv Bymidte generelt og af konkurrenceområdet samt de specifikke krav, der stilles til konkurrencedeltagerne i forhold til levering af et forslag til en Udviklingsplan for Måløv Bymidte. Konkurrenceprogrammet indstilles til godkendelse. Derudover indstilles dommerkomitéens sammensætning til godkendelse.
Baggrund
Kommunalbestyrelsen har besluttet en proces for tilvejebringelse af en Udviklingsplan for Måløv Bymidte, hvor der i forprocessen i høj grad er en lokal involvering og en efterfølgende projektkonkurrence.
Forprocessen har haft følgende formål:
- At indhente viden om Måløv Bymidte (med input fra de lokale eksperter – borgere og andre interessenter)
- At fastsætte en vision for udviklingen af bymidten og udvikle idéer til at realisere visionen
- At sikre et lokalt ejerskab til udviklingsplanen.
For at skabe lokalt ejerskab er både lokal og faglig ekspertise inddraget tidligt i processen med forventning om, at der derigennem opstår en positiv synergi ved at lokale og faglige eksperter udvikler Måløv Bymidte sammen. Der har været afholdt to store offentlige dialogmøder for alle og to workshops.
Der er under forprocessen blevet sammensat en lokal følgegruppe bestående af en række forskellige interessenter i Måløv Bymidte. Udover borgere kommer interessenterne fra erhvervslivet, skole og institutioner, foreninger og kulturområdet. Deltagerne ved de to workshops, har været denne lokale følgegruppe, Følgegruppe for Ballerup Kommunes bymidter og tre rådgiverteams, som er blevet prækvalificeret til projektkonkurrencen.
Ud over de to workshops har der kørt en særlig proces for børn og unge. Der er bl.a. blevet lavet en fremtidsavis, og så er der blevet bygget modeller.
Sagsfremstilling
Konkurrenceprogrammet er blevet til gennem en omfattende inddragelsesproces, hvor der er blevet indsamlet viden, holdninger og idéer, og hvor visionen og ambitionerne for udviklingen af Måløv Bymidte er blevet formuleret. Undervejs er processen og udviklingsplanens indhold løbende blevet drøftet i Følgegruppen for Ballerup Kommunes bymidter samt internt i administrationen blandt fagfolk.
Alt materialet er blevet samlet til et konkurrenceprogram for en kommende Udviklingsplan for Måløv Bymidte, som tre rådgivereteams skal komme med deres forslag til.
De tre rådgiverteams, som er blevet prækvalificeret til opgaven er:
- Tredje Natur, Jaja, WSP, Sadolin & Albæk, Platant, Umage og Niels Hoé
- Henning Larsen Architects + Bascon
- POLYFORM, 2+1 Idébureau, Urban Creators og Oluf Jørgensen.
Konkurrenceprogrammet indeholder en vision for udviklingen af bymidten, samt ni ambitionspunkter.
Konkurrenceopgaven er tredelt. De tre teams skal levere en helhedsorienteret, realiserbar og robust udviklingsplan for Måløv Bymidte. Dernæst skal forslaget indeholde et realiserbart åbningstræk, som skal konkretisere startskuddet for udviklingsplanens realisering. Endelig stilles der krav om, at udviklingsplanen skal forholde sig til tre temaer:
- Levende og synlig
- Mødesteder og fællesskaber
- Stærke forbindelser.
De tre temaer er en ekstrakt af vision og ambitionspunkterne.
Der kan ske redaktionelle ændringer i programmet, da dommerkomiteen formelt set også skal godkende konkurrenceprogrammet.
I tilknytning til konkurrenceprogrammet er der udarbejdet et idékatalog, som er skrevet på baggrund af inddragelsesprocessen, hvor lokale interessenter har været med til at beskrive byen i forhold til udfordringer og potentialer og kommet med idéer til fremtidens Måløv Bymidte. De tre konkurrende teams kan bruge idékataloget som inspiration.
Der skal i forbindelse med projektkonkurrencen nedsættes en dommerkomité, som får bemyndigelse til at vurdere konkurrenceforslagene og udpege en vinder af projektkonkurrencen. Center for By, Erhverv og Miljø anbefaler, at dommerkomitéen sammensættes af 4 kommunalbestyrelsesmedlemmer og 2 eksterne fagdommere udpeget af Arkitektforeningen. Administrationen anbefaler at de 4 kommunalbestyrelsesmedlemmer bliver borgmesteren, formanden for Teknik- og Miljøudvalget, samt 2 medlemmer udpeget af og blandt kommunalbestyrelsens medlemmer.
Konkurrencen udskrives i starten af maj og forløber til slutningen af juni. Bedømmelsen foregår efter sommerferien i ugerne 33-37, hvorefter det forventes, at der kan udpege en vinder i slutningen af september. Alle tre teams modtager et vederlag for et gennemarbejdet forslag, mens vinderen bistår med kvalificering, prioritering af udviklingsplanen og bidrager til fx udarbejdelse af lokalplaner i forlængelse af udviklingsplanen.
Der har været afholdt dialogmøde den 31. marts 2016, og et referat herfra præsenteres på Teknik- og Miljøudvalgets møde.
På Teknik- og Miljøudvalgets møde deltager byplanlægger Anette Lindegaard Christensen fra Center for By, Erhverv og Miljø under behandlingen af sagen.