Bolig på Baltorpplænen

Forslag til kommuneplan i høring: Fortsat byudvikling men uden nye, store projekter

Kommunalbestyrelsen har revideret kommuneplanen og sendt den i høring. Hovedbudskabet er fortsat byudvikling, men i et tempo så udviklingen sker i en takt, der sikrer, at man kan følge med

Forestil dig, at du ruller et stort kort over hele Ballerup Kommune ud på bordet. Du kigger på kortet og overvejer nøje: Hvor giver det bedst mening at placere skoler og plejehjem? Hvor skal der være plads til boliger - hvor mange og hvor høje? Hvordan placeres kultur- og idrætsfaciliteter bedst i forhold til de eksisterende muligheder, skoler og stationer? Hvordan kan vi sikre, at det er let og sikkert at komme rundt i kommunen – både i bil og på cykel? Og hvor skal naturen få lov at blomstre til gavn for mennesker, dyr og klimaet?

Sådanne overvejelser – og mange flere – er kernen i arbejdet med en såkaldt kommuneplan. En kommuneplan er kort fortalt kommunens plan for, hvordan de fysiske arealer skal anvendes, og den sætter sammen med planstrategien den overordnede retning for udviklingen af kommunen i de kommende 12 år.

Kommunalbestyrelsen i Ballerup Kommune har netop vedtaget af sende deres reviderede forslag til kommuneplanen i høring.

- Der er sket meget i Ballerup Kommune de seneste år, og nu skal der mere ro på. De planlagte byggerier gennemføres, men Kommunalbestyrelsen er med kommuneplanen enige om, at der ikke skal igangsættes nye, store byggeprojekter i de kommende år. Vi ønsker at give de nye byområder tid til at finde deres form, sikre, at kapaciteten på dagtilbud og skoler tilpasses og fremtidssikres efter behov, samt skabe plads og tid til, at de lokale fællesskaber kan udvikle sig endnu mere, siger borgmester Jesper Würtzen.

Kommuneplanen er et omfattende værk, og forslaget fylder således over 700 A4-sider, men alle dem, der gerne vil nærstudere planen, får rig mulighed for det.

- Kommuneplanen er heldigvis digital i et klikbart univers på ballerup.dk/kommuneplan. Her er det nemt og hurtigt at finde det, man leder efter. Man kan nemt klikke sig rundt i planen, udforske specifikke områder og søge direkte efter de emner eller steder, der interesserer én. Det gør det både mere overskueligt og brugervenligt for borgerne at forstå og engagere sig i debatten, fortæller René Paul Friis Hansen, der er planchef i Ballerup Kommune.

Kom og bliv klogere på kommuneplanen og giv din mening til kende

I høringsperioden afholdes både fysiske borgermøder og et online møde, hvor du kan få mere information om planens indhold, dens retsvirkning og den kommende proces ligesom der er god mulighed for at stille spørgsmål:

 

Alle interesserede er velkomne til at sende bemærkninger, ændringsforslag eller indsigelser til forslaget. Fristen for at deltage i høringen er den 26. februar 2025.

Læs mere om høringen og hvordan du sender et høringssvar på ballerup.dk/kommuneplan

ballerup.dk/kommuneplan kan du desuden finde et politisk ændringsforslag fremsat af Radikale Venstre og Kate Svarrer, der indgår som en del af høringsmaterialet og som vil blive behandlet i Klima- & Miljøudvalget i høringsperioden.

FAKTABOKS: Hvad er en kommuneplan?

I henhold til Lov om planlægning (Planloven) skal der for hver kommune foreligge en kommuneplan, som gælder for hele kommunens geografiske område.

Kommuneplanen er grundlaget for al fysisk planlægning i kommunen og er den plan som sammenfatter og konkretiserer de overordnede politiske mål for den fysiske udvikling, som Kommunalbestyrelsen vil arbejde for i de kommende 12 år.

I kommuneplanen fastlægges retningslinjerne for arealanvendelsen, samt den overordnede fysiske udvikling af byerne og det åbne land som kommunen skal administrere efter.

Det er her borgere, erhvervslivet og andre interessenter kan se, hvordan politikerne ønsker at forvalte arealerne i kommunen.

Hvert fjerde år skal kommunalbestyrelsen tage stilling til hvorvidt kommuneplanen enten skal revideres delvist eller helt eller genvedtages i sin helhed.

Kommuneplanens indhold 

En kommuneplan består overordnet af: 

  • Hovedstrukturen, som beskriver de overordnede mål for kommunens udvikling og arealanvendelse. 
  • Redegørelse for eksisterende og fremtidige areal-anvendelse samt sammenhæng med lovgivning og andre planer. 
  • Retningslinjer, som fastlægger hvilke hensyn, der skal tages i bestemte områder, og hvordan kommunalbestyrelsen skal administrere ansøgninger om tilladelse eller dispensation efter anden lovgivningen. 
  • Rammer for lokalplanlægning, som fastsætter det overordnede indhold af fremtidige lokalplaner. 

Kommuneplanen er bindende for Kommunalbestyrelsen, som skal arbejde for planens gennemførelse.