Albansk Kulturdag blev fejret i Ballerup

Albansk kædedans
13. november 2019

I Ballerup Kommune findes der mange forskellige og stærke fællesskaber. I lørdags var der mulighed for at komme tæt på det albanske, da ”Albansk Kulturdag 2019” blev fejret på Ballerup Rådhus

Det store kulturevent Albansk Kulturdag blev for 3. gang fejret i Danmark, og i år blev det afholdt i Ballerup lørdag den 9. november. En række frivillige herboende albanere, den Albanske Ambassade, Kosovos Konsulat og Ballerup Kommune inviterede indenfor til et spændende kulturprogram på Ballerup Rådhus, hvor formålet var at alle kunne komme tættere på den albanske kultur, der i Ballerup er stærk repræsenteret ved Albansk Kulturforening og Radio Antena. 

Arrangementet blev på festlig vis indledt udendørs med danseoptræden og kædedans foran Peter Brandes’ monementale bronzeskulptur Telemachos på rådhuspladsen. 

Arton Krasniqi, Kosovos konsul i Danmark, Elida Petoshati, den albanske ambassadør i Danmark og Lolan Ottesen, 1. viceborgmester i Ballerup Kommune var blandt dagens hovedtalere. I talerne blev der lagt vægt på det vigtige i denne form for kulturudveksling, der sikrer, at vi alle lærer hinanden bedre at kende.

Arton Krasniqi, Kosovos konsul i Danmark, Elida Petoshati, den albanske ambassadør i Danmark og Lolan Ottesen, 1. viceborgmester i Ballerup Kommune

Blandt de specielt inviterede talere var også forfatter Claudia Westh Lonning, der har skrevet bogen ”Skakmesteren fra Tirana”. Bogens handling tager læseren med tilbage til det kommunistiske diktatur, som i mere end 40 år holdt Albanien isoleret fra omverdenen, og ender i København. Forfatteren fortalte, at hun kun havde haft et lille kendskab til Albanien, inden hun begyndte på arbejdet med bogen. 

Albansk Kulturdag bød også på en bred palette af kulturelle indslag som digtrecitation, sang, kunstudstilling, filmpremiere og smagsprøver fra det albanske køkken. De fremmødte fik en lille koncert med albansk musik, spillet på det traditionelle tostrengede musikinstrument Çifteli og udført i gulvhøjde. Der var også nutidig musik på programmet, da den unge sanger Jimilian Ismaili optrådte med et par numre. Ismaili deltog i 2006 i MGP og hans musik er et stort hit blandt de unge. Hans optræden til dagens arrangement, fik også lokket både gamle og unge op af stolene.  

Jimilian Ismaili

To af arrangørerne Ibrahim Xhemajli og Ixhet Lutfiu havde nogle særlige gaver med til borgmester Jesper Würtzen, som blev overbragt med en fin lille tale. De havde bl.a. en albansk landsholdstrøje påtrykt et stort 9-tal og J. Würtzen på ryggen og en flot kaffekop med borgmesterens foto. Arrangørerne fortalte, at de håber at borgmesteren har lyst til at drikke kaffe af kruset hver dag på kontoret. Gaverne blev overdraget til Lolan Ottesen. 

gaver til borgmesteren

Arrangementet var meget velbesøgt. Der deltog flere danskere fra kommunen, hvilket arrangørerne var meget glade for. ”Det handler jo om, at vi kommer hinanden nærmere”, understregede de.