Besøg i Kina sikrer nye samarbejdsaftaler

repræsentanter i wuxi
6. november 2018

Samarbejdet med den kinesiske storby Wuxi er fortsat velfungerende. Det står klart efter et besøg i Kina, hvor borgmestre, lokalpolitikere og direktører fra kommunerne Ballerup, Egedal og Frederikssund deltog

En række borgmestre, lokalpolitikere og direktører fra kommunerne Ballerup, Egedal og Frederikssund er netop vendt hjem efter et besøg i den kinesiske samarbejdsby Wuxi. I baggagen havde de nye samarbejdsaftaler med storbyen, som kommunerne siden 2007 har haft et tæt samarbejde med. Samarbejdet sker i kraft af det strategiske kommunesamarbejde 'Bycirklen'.

- Besøget cementerede vores gode relation og samarbejde med Wuxi. Vi har samarbejdet i over ti år, og i den periode er det lykkedes os at fremme en række af vores fælles visioner i Bycirklen. Det er blandt andre forbedrede uddannelsesmuligheder og at gøre det attraktivt at drive virksomhed i de tre kommuner, siger John Schmidt Andersen, der er borgmester i Frederikssund Kommune og formand for Bycirklen i 2018.

- Under turen fik vi også bekræftet af både Det Danske Generalkonsulat i Shanghai og de virksomheder og uddannelsesinstitutioner, som vi mødtes med derude, at vores politiske relationsarbejde er vigtigt, og at samarbejdet gør en forskel for de danske aktører i Wuxi, fastslår John Schmidt Andersen.

Nyt uddannelses- og sundhedssamarbejde
Under besøget i Wuxi underskrev uddannelsesinstitutionen NEXT i Ballerup en samarbejdsaftale med Wuxi City College of Vocational Technology. Målet med aftalen er, at danske undervisere fra NEXT skal efteruddanne de kinesiske lærere samt undervise kinesiske elever i frisørfaget.

- Det er første gang, at der bliver etableret et samarbejde omkring et konkret håndværksfag. Det er også første gang, at der er et kommercielt sigte med en uddannelsesaktivitet inden for rammerne af Bycirklen. Jeg er glad for, at vi som kommune kan være med til at sikre rammerne for, at vores uddannelsesinstitutioner kan etablere aktiviteter som disse i Kina, siger Lolan Marianne Ottesen, der er 1. viceborgmester i Ballerup Kommune.

Også på sundhedsområdet var der nye fremskridt under turen til Kina. Bycirklen og Wuxi underskrev en formel hensigtserklæring, der skal være med til at skabe rammer for, at den lokale medicinalvirksomhed LEO Pharma og ét af Wuxis største hospitaler kan etablere og udbygge nye samarbejdsaktiviteter. Der er tale om en aftale, der på sigt skal være med til at øge kendskabet til LEO Pharmas produkter i Kina.

Besøg hos Egedals nye samarbejdsskole
Besøget i Wuxi bød også på mulighed for at besøge Egedal Kommunes nye kinesiske samarbejdsskole, Xishang Middle School. Aftaler som denne er forudsætningen for, at en gruppe 9. klasseelever fra hele Bycirklen igen til næste år vil få mulighed for at komme på elevudveksling til Wuxi, ligesom kinesiske elever fra samarbejdsskolerne i Wuxi vil besøge Bycirklen.

- Kernen i samarbejdet med Wuxi har gennem årene været vores skole- og uddannelsesaktiviteter. Og det var rigtig interessant at besøge vores nye samarbejdsskole, hvor vores elever er på udveksling. Der venter dem uden tvivl nogle store oplevelser og gode erfaringer her, siger Karsten Søndergaard, der er borgmester i Egedal Kommune.

Fakta om Bycirklen

• Bycirklen er et strategisk samarbejde mellem de tre kommuner, Egedal, Frederikssund og Ballerup.

• Kina-samarbejdet åbner for udveksling af viden og erfaringer inden for uddannelse, kultur, sundhed, miljø og sikrer erhvervslivet en mere direkte vej til samarbejder i Kina.

• Wuxi ligger cirka 100 km nordvest for Shanghai i Jiangsu Provinsen. Den har 6,5 million indbyggere og er en ambitiøs by i hastig udvikling.