Børnekunst lyser op i Søndergården

Udsmykningen af Børnehuset Søndergården
20. december 2018

Et tæt samarbejde med kunstneren Pulsk Ravn og Børnekulturcenteret har resulteret i en smuk udsmykning af Børnehuset Søndergården - og en spændende læreproces for børn og voksne.

Foto: Kunstneren Pulsk Ravn har i samarbejde med 12 børn fra storegruppen og pædagogerne Fatima Fahlaoui (tv) og Griet Termote (th) skabt den flotte udsmykning af Børnehuset Søndergården.

Det er en regnfuld gråvejrsdag, og p-pladsen flyder i ét med den blytunge horisont. Men da døren bliver åbnet til Børnehuset Søndergården vælter lyset frem.

Et hav af gule prikker blænder rummet op som hundredevis af små sole, der danser på den hvide væg. På den tilstødende væg bryder et kæmpe aftryk af en brændenælde igennem de gule prikker, mens enkelte prikker på den modsatte væg er forvandlet til knager fyldt med fantasifulde sommerfuglekapper.

Børnehuset Søndergården har længe drømt om at bringe naturen ind i den topmoderne institution. Det er nu lykkes takket været et tæt samarbejde med kunstneren Pulsk Ravn og Mette Gitz-Johansen fra Børnekulturcenteret og støttekroner fra kunstfonde- og puljer.

Kunst skaber nye kompetencer
Tolv børn fra storegruppen og to pædagoger har siden april måned været i gang med at udvikle og skabe kunst i samarbejde med kunstneren Pulsk Ravn.

De har været ude i naturen og samle planter, som de har brugt på nye måder i børnehusets eget værksted og på Billedskolen. De har arbejdet med form og farve, lavet tryk på stofposer og papirlamper, produceret lerklinker og set, hvordan små ting kan skaleres op og omvendt.

Pædagog Griet Termote synes, det har været en lærerig proces for både børn og voksne.

- Pulsk Ravn udfordrer helt klart børnene på en anden måde, end vi gør, fordi hun er kunstner. Hun vender tingene lidt på hovedet og er ikke bange for at bryde med konventionerne.

- Børnene er vant til gøre sig umage i at gengive virkeligheden, og holde sig inden for papiret, når de tegner. Så de måbede, da Pulsk sagde, de bare skulle give den gas og klaske malingen på – og så oven i købet på en rispapirlampe, fortæller Griet Termote.

Børnene giver udsmykningen liv
I børnehusets eget værksted sidder de ni børn, der har været med i projektet, og stirrer opslugt på et lysbilledshow. Billederne, der glider hen over lærredet, fører børnene tilbage i tiden til de kreative workshops med plantetryk sammen med Pulsk Ravn.

Helle Kastrup, der er leder i børnehuset kigger også med, og hun tager del i de gode minder. Det har været et spændende og givtigt projekt.

- Vi har naturligvis et læringsmål med sådan et projekt, og det er helt klart blevet indfriet. Det har virkelig været en saltvandindsprøjtning af ny viden både for børn og personale, fordi vi er blevet udfordret og har lært at gøre tingene på andre måder, siger Helle Kastrup.

Pulsk Ravn er også godt tilfreds med resultatet. Hendes mål med udsmykningsprojektet var at skabe et grafisk univers med temaet ”Det lille i det store”, og det er lykkes, synes hun.

- Selv om jeg har lavet den endelige udsmykning på væggen, har vi været fælles om processen, og børnene synes helt klart, at det er deres udsmykning. Det giver bare udsmykningen en helt anden værdi og et andet liv efterfølgende, siger Pulsk Ravn.

Fakta:
  • Udsmykningsprojektet hedder ”Det lille i det store” og er et samarbejde mellem Børnehuset Søndergården, Ballerup Musik- & Kulturskole - Børnekulturcenteret og Billedkunstner Pulsk Ravn.
  • Projektet er støttet med midler fra bl.a. Huskunstnerordningen under Statens Kunstfond, Børnekulturcenteret samt tilskud fra Ballerup Kommunes Børnekunstpulje.
  • Børnekunstpuljen kan søges af børne-, kultur- og uddannelsesinstitutioner, skoler, biblioteker og foreninger i Ballerup Kommune.
    Læs mere på ballerup.dk/boernekunstpuljen