Elever kom under huden på Superarenaens kunstneriske vartegn

skoleelever
6. juni 2019

Elever fra 8. klasse mødte kunstneren Ellen Hyllemose til en samtale om den store skulptur foran Ballerup Super Arena i Ballerup Idrætsby. Det særlige møde var arrangereret af Børnekulturcenteret for at sætte fokus på kunsten. 

- Jeg synes, den er med til at kendetegne Ballerup Kommune, siger en elev fra 8. klasse på Måløvhøj Skole afd. Østerhøj.

Hun og resten af skoleklassen har som et led i 'Åben Skole' flyttet undervisningen til Ballerup Idrætsby, hvor de på en ellers helt almindelig onsdag møder kunstneren Ellen Hyllemose. Hun er kunstneren til det store, farverige værk, der står mellem stadionbanen, Topdanmark Hallen og Ballerup Super Arena.

Kort efter falder svaret prompte, da elevernes lærer spørger, hvad de synes om det 16x10x6 meter store værk. 

- Når der nu er så mange farver på, så skaber det noget mere energi, supplerer en anden elev og en tredje fortsætter: 
 

- Det er sjovt, for man kan ikke køre forbi på cykel, uden man skal op på bakkerne under det.  

Baggrunden for værket
Den særlige kunstundervisning er arrangereret af Børnekulturcenteret, der holder til på Ballerup Musik- & Kulturskole. Her bliver der sat fokus på kunsten, og eleverne får derfor hele baggrundsfortællingen til den markante skulptur foran Ballerup Super Arena af kunstneren selv. 

Skulpturen blev indviet i 2009, efter Ballerup Kommune i sommeren 2005 indgik en aftale med Statens Kunstfond om at udskive en udsmykningskonkurrence til arealet, der dengang var en almindelig rundkørsel. 

Parterne valgte dengang at udpege kunstnere til konkurrencen, som er anerkendte, men på daværende tidspunkt uprøvede i forhold til størrelse, og at skulpturen skulle skabes til udendørs brug. Ellen Hyllemoses forslag vandt, og værket blev herefter opført og fortrinsvis finansieret af Statens Kunstfond. 

Inspiration til værket hentet i Rom
Tilbage i Superarenaen viser Ellen Hyllemose de interesserede og spørgelystne elever et foto af den helt almindelige rundkørsel, som den så ud dengang og fortæller, at hun ikke før havde lavet et værk, der skulle stå udendørs:  

- Jeg tog herhen for at få inspiration til værket. Vandet i voldene omkring stadionbanen havde en enorm tiltrækningskraft, men nu var det jo til rundkørslen, der skulle skabes et værk, og når man tænker på en plads, så tænker man automatisk en skulptur i bronze og sten, men det havde jeg meget svært ved at se for mig, fortæller Ellen Hyllemose. Inspirationen til værket blev i stedet hentet i Rom. 

Hun viser eleverne et billede af det springvand, som hendes arbejde med skulpturen tog udgangspunkt i. Her er der blevet genbrugt et gammelt romersk badekar og selve formen på badekaret minder både om Hyllemoses skulptur og om formen på cykelbanen i Ballerup Super Arena.

- Jeg ville egentlig gerne lave et springvand, men det var for teknisk langt væk fra det, som jeg normalt arbejder med, men skulpturen opsamler regnvand, så det var nødvendigt at etablere et afløb i selve skulpturen. Man kan derfor godt sige, jeg har lavet vandkunst - men kun når det regner, fortæller Ellen Hyllemose med et smil. 

De stærke farver står i stærk kontrast til det rå beton og asfaltbelagte parkeringsområde, som skulpturen står midt i. Ellen Hyllemose er også maler og fortæller om farverne: 

- Hver gang jeg tænker på en skulptur, så tænker jeg på et maleri. De plader, der er brugt til skulpturen, bliver brugt til at bygge lader ude på landet. Og så har de forskellige farver og ved sammensætningen af pladerne, kommer det maleriske element. 

Værket helt tæt på
Eleverne går efterfølgende med Ellen Hyllemose ud for at kigge nærmere på værket. En pige spørger hende, hvad værket hedder:

- Værket har ikke fået en titel, men den går under kælenavnet "Karret", fortæller kunstneren og peger mod volden, som omkranser Ballerup Idrætsbys stadion: 

- Bænken på volden har jeg etableret, så man både kan sidde og se ud over det vand, der i første omgang tiltrak mig, men man kan også sidde på den anden side og kigge på værket. De grønne buler under skulpturen fører det spændende landskab omkring voldene videre.

Da eleverne har stået lidt under værket, er det nu deres tur til at være kreative, så turen går retur til Ballerup Super Arena, hvor eleverne får til opgave at skabe en model af en skulptur til en plads, efter eget valg. 

Bordet bugner af forskellige materialer og eleverne går straks i gang med gode idéer, energi og skabergejst. Dagen afrundes med, at eleverne fortæller, om deres idéer og fremviser deres modeller, ligesom dagen blev indledt med, at Ellen Hyllemose viste sin originale model af Ballerups "Karret".

Fakta: Åben Skole

  • Åben Skole er et nuere element i folkeskolereformen. Det går ud på at supplere den normale undervisning med besøg på eller af museer, musikskoler, biblioteker, lokale foreninger, virksomheder, skoletjenester mm. 
     
  • Eleverne lærer nyt på en anden måde og i en anden form end den traditionelle undervisning, samtidig med undervisningen bliver til i en samskabelse mellem skole og lokalsamfund.