En aktiv hverdag med Medicinhusker

Lis Markussen har fået sit gamle liv tilbage takket være Medicinhusker
15. februar 2018

Med sin trofaste Medicinhusker ved hånden behøver Lis Markussen ikke længere at være bekymret for, om hun får taget sine piller til tiden.

- Ja, den kan jeg altså ikke undvære.

Der er ingen slinger i valsen, når 79-årige Lis Markussen skal svare på, hvad den lille grå boks ved navn Medicinhusker betyder for hende i hverdagen.

Navnet afslører boksens enkle formål: Når det er tid til, at Lis skal tage sine piller, giver Medicinhusker en høj og klar lyd fra sig for at hjælpe Lis med at huske på sin medicin.

I dag ligger Medicinhusker på køkkenbordet ved siden af vasken, men andre dage ligger boksen trygt og godt i Lis’ taske, mens hun drikker kaffe i caféen i Hedegårdscentret eller besøger familien i Måløv. Medicinhusker følger Lis, hvor end hun går, og det er ikke så få steder endda, for Lis er en særdeles aktiv kvinde.    

Et nyt liv med meget medicin
Da Lis i april 2016 bliver ramt af tre blodpropper i hjernen, vender det op og ned på alt i hendes liv. Forude ligger en lang og sej genoptræning kombineret med medicin. De mange daglige piller er dog ikke nemme at huske at få indenbords, når hukommelsen ofte svigter som følge af blodpropperne:

- Enten tager jeg for få piller ad gangen, eller også tager jeg for mange, fordi jeg bliver usikker, husker Lis.

Som løsning på problemet får Lis besøg fire gange om dagen af en hjemmehjælper, som giver hende den nødvendige medicin. Det kræver dog, at Lis er hjemme til at tage imod hjemmehjælperen, og de hyppige besøg er svære at få til at harmonere med Lis’ aktive liv med vennehygge og lange gåture i området.

Den lille hjælper
Men en dag bliver Lis introduceret for Medicinhusker, og det skal vise sig at være det helt rigtige match. Med Medicinhusker som sin tro følgesvend i hverdagen er Lis fri til at lukke hoveddøren bag sig og tage af sted, når og hvor hun vil. 

Hver 14. dag kommer sygeplejersken eller SOSU-assistenten forbi for at dosere pillerne i de små medicinæsker, men ellers styrer Lis det hele på egen hånd, og sker det, at Lis ikke hører den faste alarm fra Medicinhusker, så er hjælpen nær:

- Så ringer hjemmeplejen for at høre, om jeg er okay, og om jeg har taget mine piller, siger Lis og fortæller om en gang, hvor hun var i bad og derfor ikke hørte lyden fra sin Medicinhusker. Der gik højst ti minutter, så havde Lis en hjemmehjælper i røret, og hun fik taget sin medicin til tiden.

Hjælp til selvhjælp
Sygeplejerske Ditte Hansen-Tingleff er tovholder for udbredelsen af Medicinhusker på tværs af alle hjemmeplejeteams i kommunen. Hun er slet ikke i tvivl om, hvad den grå boks betyder for de nuværende tolv brugere:

- Medicinhusker hjælper brugerne, så de kan hjælpe sig selv. Derfor oplever mange, at den giver en øget grad af frihed i hverdagen, når de ikke længere skal være hjemme på bestemte tidspunkter flere gange om dagen, samtidig med at den gør brugerne trygge, siger Ditte. Hun fremhæver samtidig, at et ja til Medicinhusker ikke automatisk betyder et endegyldigt nej til medicinbesøg fra hjemmehjælperen:

- Det kan måske bare dreje sig om et eller to af de daglige besøg, som med fordel kan erstattes af Medicinhusker, så aktiviteter uden for hjemmet også kan passes, siger Ditte.   

For Lis er det i høj grad friheden og fleksibiliteten, som hun sætter størst pris på i sin hverdag med Medicinhusker:

- Den har betydet frihed. Virkelig frihed, understreger Lis og fremhæver også, at hendes kontakt med andre er blevet meget nemmere og mere overskuelig, nu hvor hun kan tage Medicinhusker med på farten.  

Se videoen, hvor Lis Markussen viser, hvordan Medicinhusker fungerer: