Er du skarp som en rovfugl?

Biolog Anders Kofoed
26. september 2019

Biolog Anders Kofoed var dagens gæst i Måløv, hvor han var inviteret til at holde et foredrag for børn om rovfugle i forbindelse med Ballerup Børnekulturfestival.

Det vrimler med regntøjsklædte 5-årige på Måløvhøj Skole afd. Måløv. De næsten 100 børn fra hele Måløv samles i multisalen, hvorfra der lyder forventningsfulde børnestemmer. Den massive tordenskylle, som alle børnegrupper er blevet fanget i på vejen, og dét at komme ud af regntøjsindpakningen, er blot en detalje. I dag står det nemlig på spændende fortællinger om rovfugle. 

Dagens omdrejningspunkt træder frem på det interimistiske scenegulv, da alle børnene sidder klar på gulvet. Anders Kofoed forklarer, at han er biolog, og at det betyder, at han ved en hulens masse om dyr. Han spørger børnene, om de er klar til at høre om rovfugle: ”De er jo pænt farlige”, konstaterer han med et humoristisk glimt i øjet, hvorefter han udsætter børnene for en lille test. For at de kan være med til foredraget, skal de være modigere end en søpølse. Børnene sidder spændte, da Anders med en meget lille stemme siger ”bøh”, afbrudt af en hel del fnisen i hele publikummet. Herefter tjekker biologen lige med børnene, om de blev så bange, at de kastede deres egne maver op. ”Neeeeej”, griner alle børnene, og så kan Anders begynde foredraget, som er helt i øjenhøjde med børnene, der endnu ikke er startet i skole. Det er nemlig fyldt med humor, masser af inddragelse, kombineret med video og ting man kan se og røre.  

Anders introducerer børnene for den udstoppede kongeørn, som han har taget med. Kongeørnen er den næststørste rovfugl i Danmark.

”Han hedder Karl”, fortæller Anders med et stort smil og introducerer også børnene for den udstoppede ugle, duehøgen, spurvehøgen og musvågen.

”Hvad spiser musvåger, tror I?” spørger Anders, og uden tøven bliver der råbt ”Muuuuuuuuus” fra alle børnene i salen.

For at man kan blive en rovfugl, så kræver det et skarpt næb, et stort vingefang, en skarp klo og et rigtig godt øje.

”En ørn kan med det blotte øje se, om børn har vasket hænder, selvom den ikke har brug for det”, fortæller Anders, mens han går rundt blandt børnene med, hvad han kalder en snydelampe, for at kunne se det samme som ørnen.

For hver af de fire ting, der skal til, for at man kan blive en rovfugl, er der indlagt en spændende test. Der blev blandt andet testet, hvor mange børnearme der skal til for at få et vingefang på 2,5 meter, og om børn og voksne kan se en prik på lang afstand. ”En ørn kan se en myre fra 10. sal”, fortæller Anders.

Børnene kan hurtigt konkludere, at det er svært at blive en rovfugl, men til gengæld har biologens entusiasme og fortællinger smittet, for børnene er slet ikke i tvivl om, at der er tale om et virkelig sejt dyr. Eksempelvis kan uglen næsten dreje hovedet helt rundt, og da Anders spørger, hvorfor den ikke kan dreje hovedet helt rundt, er der ingen tvivl hos børnene: ”Så falder hovedet af!” er konklusionen.

Anders Kofoed fik lov til at fortælle om rovfugle to gange. Først for daginstitutionernes 5-årige, herefter for Måløvs 0.-1.-klasser. Cirka 200 børn fik glæde af arrangementet og al den viden, som Anders medbragte denne spændende tirsdag.

Arrangementet er en del af Ballerup Børnekulturfestival, som i år har temaet ”Jagten og Skoven”, og blev arrangeret af det lokale kulturnetværk i Måløv. Her har daginstitutionerne haft fokus på rovfugle, hvilket har resulteret i en række spændende, lærerige og fællesskabende kulturoplevelser. Børnene har blandt andet stiftet bekendtskab med formidlere fra blivnaturligvis.dk, har været med til at lege jægere og har gemt døde ænder på legepladsen, som jagthunde skulle finde. De har tegnet rovfugle med Jens Olesen i Kulturhus Måløv og været til falkoneropvisning i samarbejde med Skoletjenesten Pederstrup.

Aktive børn til foredrag med Anders Kofoed