Falk på børnebesøg

Falk i børnehøjde
10. september 2019

Falkoner Frank Skaarup og lannerfalken Luna er på rundtur i kommunen, for at møde en masse skoleelever og daginstitutionsbørn, som en del af Ballerup Børnekulturfestival.

På Flyvepladsen i Skovlunde står en mængde børnehavebørn forventningsfulde i en cirkel om Frank Skaarup, der har sat lannerfalken Luna på et lille stativ, mens han forbereder at slippe falken løs. Det kræver klargøring af lokkemad i form af et par døde hanekyllinger, som Frank med et elegant greb fjerner hovedet fra, mens han forklarer en masse om falken og om hanekyllingerne.

- Havde de fået lov til at leve 38 dage mere, så var de måske blevet til nuggets, siger han smilende, mens han fremviser kyllingens indre og forklarer lidt om, hvor man kan se selve ægget, som kyllingerne kommer fra.

Det regner en del, og Frank forbereder børnene på, at falken ikke nødvendigvis gider flyve i sådan et vejr, men han sætter dog alligevel en radiosender på fuglens fod som det sidste, for som han konstaterer:

- Det er falken, der bestemmer. Og forsvinder den, ja så forsvinder jeg også, og så må I ha' en fortsat god dag.

Glideflugt over Harrestrup Ådal
Frank har med et glimt i øjet fortalt børnene, at Luna er opkaldt efter Bamse og Kyllings Luna. Der er dog intet varmt og blødt over hende, da hendes hoved vagtsomt følger hanekyllingen, som Frank svinger foran hende i store cirkler. Bevægelsen resulterer i, at fuglens hoved kører rundt, hvilket belønnes af høj børnelatter. Så letter hun og hendes glideflugt ud over Harrestrup Ådal bliver fulgt i stor spænding. Vender hun mon tilbage?

Der går ikke mange sekunder, før Luna laver en smuk vending i luften og kommer retur på Franks kommandofløjt. Lokket med en hanekylling, som Frank svinger som en lasso i luften, flyver hun helt tæt på børnene til stor begejstring og mange hvin.

Efter en del tætte, spændende og intense overflyvninger lader Frank rovfuglen få hanekyllingen, som hun griber i en dramatisk vending i luftrummet over børnene.

Formidling i børnehøjde
Herefter fortæller Frank om falken og om falkejagtens historie tilsat et lokalt perspektiv. Han tager imod spørgsmål fra børnene, som han knæler ned foran med Luna på armen. Han viser også børnene, at Luna har sin helt egen regnfrakke, ved at hælde vand over hende, hvilket preller fuldstændig af hendes fjerpragt på 3000-4000 fjer.

Frank leder også børnenes opmærksomhed over på en tårnfalk, der nysgerrigt cirkler over Harrestrup Ådal og fortæller om, hvordan falkene jager. Den smukke udgangsbøn fra Frank og Luna er, at børnene skal huske at passe på naturen, for den er nemlig vigtig.

Arrangementet er en del af Ballerup Børnekulturfestival under årets tema ”Jagten og Skoven”. Formålet er, at børnene får en særlig oplevelse i deres nærområde og et andet billede af det at gå på jagt. Opvisningerne som 750 børn får glæde af, er arrangeret af Skoletjenesten Pederstrup i samarbejde med de lokale kulturnetværk under Kulturtjenesten i Ballerup.

Falk i børnehøjde

Falk i børnehøjde