Fleksjob udfoldede Pers potentiale og ændrede hans liv

per
18. februar 2020

Godt samarbejde mellem jobcentret i Ballerup Kommune og virksomheden Accountor fik en altafgørende betydning for 27-årige Per fra Måløv

Foto: 27-årige Per fra Måløv har fundet sin rette hylde hos virksomheden Accountor

- Det er fantastisk. Det har betydet alt for mig.

Begejstringen og glæden i stemmen er ikke til at tage fejl af. Stemmen tilhører Per på 27 år fra Måløv. Ordene falder, mens han sidder ved bordet hos virksomheden Accountor. Her arbejder han 12 timer om ugen i et fleksjob, hvor han optimerer og tager sig af andre virksomheders lønbehandling.

Og Per er god til det. Han er ekstremt god og særdeles grundig i det, han laver.

- Per har det, man kalder en asperger profil. Han er ekstremt intelligent og har en superhjerne. De egenskaber egner sig godt til gentagelser, processer og logikker, og så har Per en super god hukommelse, fortæller Christina Grønvaldt. 

Christina er sagsbehandler og ansat i Jobcenter Ballerup. Hun har fulgt Per i flere år, og i den tid har de opbygget en tillidsrelation, som personer med en asperger profil ellers har svært ved at etablere. Derfor kender Christina også Per indgående, og hun ved, at han er meget ydmyg over for sin faglige kunnen og kvaliteter.

I tæt samarbejde med jobcentrets virksomhedskonsulent Flemming Olsson, er det heldigvis lykkedes at finde det rette match – endda på flere fronter.

- Vi har fundet en virksomhed, hvor Per og andre med en asperger profil kan udfolde deres skjulte potentiale. En regnskabs- og lønvirksomhed som Accountor søger nogle helt bestemte færdigheder, og dem har personer med en aspergers profil, siger Christina.

Foruden fast arbejde sørger Accountor også for intern uddannelse inden opstarten, og dermed får Per bygget oven på det eksisterende.

- Det danske uddannelsessystem er fx præget af gruppearbejde, og det passer ikke til personer med en asperger profil. Den manglende uddannelse gør det heller ikke nemmere at få fodfæste på det ordinære arbejdsmarked. Mange forbliver derfor på offentlig forsørgelse i lange perioder, fortæller Christina. 

En udsigt der kan have store konsekvenser.

Depressionen lurede
- Jeg tror faktisk, jeg ville have fået en depression.

Sådan svarer Per roligt og reflekterende, da han bliver spurgt til, hvordan hans liv mon ville se ud, hvis han ikke havde fået et fleksjob.

- Mit liv er ikke nemt. Når jeg er uden for mit hjem, så er jeg i konstant alarmberedskab for indtryk, mennesker og det uforudsigelige, siger han. 

Trods en indre kamp er det lykkedes for Per at fuldføre en HHX. Det var ikke nemt, når både krop og hoved hele tiden er på overarbejde og prøver at forstå det, som foregår omkring én.

Hensyn og plads til alle
Og netop hos Accountor har de været meget bevidste om, at de er nødt til at tilbyde nogle andre rammer, så potentialet hos Per og andre kan forløses fuldt ud.

- Vi har indrettet os således, at de kan få den ro og det lysindfald, som de behøver. Hos os har de lov til at være dem selv. Det betyder, at vi har set en kæmpe udvikling hos dem, da vi går op i at imødekomme deres behov og løbende tilpasser samarbejdet. De føler sig nu helt trygge og indgår som en naturlig del af hverdagen på kontoret, siger Astrid W. Skeel, der er HR-konsulent hos Accountor og uddyber:

- Vores andre medarbejdere har også taget opgaven og ansvaret på sig, hvilket giver dem en stolthed og følelse af at kunne hjælpe og bidrage. De her personer har nogle andre egenskaber, som passer godt til det arbejde, vi udfører, og det har skabt nogle stærkere samarbejder, hvor de supplerer hinanden rigtig godt, siger Astrid og sender også rosende ord af sted til Christina og jobcentret.

- Christina har fulgt det hele tæt på sidelinjen. Hun har været en kæmpe hjælp, som har formået at uddanne os og lære fra sig. Derfor har vi vidst, hvordan vi skulle tage godt imod Per og de andre, siger hun.

I dagene imens denne artikel er blevet skrevet, har telefonen igen ringet hos Christina. Flemming Olsson fra Virksomhedsservice i jobcentret har fået en opringning fra Accountor. De har spurgt, om de har endnu en med en asperger profil. 

- Successen fortsætter, siger Christina med glæde i stemmen, mens hun nu leder efter den helt rigtige kandidat, der i så fald vil blive den sjette Ballerup-borger, som jobcentret hjælper videre til Accountor.