Foredrag uden filter

Pernille Rahbek gæstede Ballerup og fortalte mere om sine erfaringer som barn af en alkoholiker
2. marts 2018

Mange valgte at trodse den bidende vinterkulde og møde op på Ballerup Bibliotek for at høre forfatter Pernille Rahbeks gribende fortælling om en opvækst med alkoholmisbrug og omsorgssvigt.

Hvordan bliver man som familie og pårørende påvirket af det misbrug, der foregår lige for øjnene af en, men som man selv er med til at skjule for resten af omverden? Hvad betyder det for børn at vokse op under så barske vilkår?

Det var nogle af de centrale spørgsmål, som en næsten fyldt sal på Ballerup Bibliotek fik svar på tirsdag aften, da Pernille Rahbek holdt et hudløst ærligt foredrag om sine barndomserindringer baseret på bogen fra 2015, Kan man se, jeg har grædt?

Pårørende lider af medafhængighed
Pernille Rahbek inviterede de mange tilhørere bag om barndommens tilsyneladende velfungerende kulisser, idet hun genfortalte gribende scener fra en opvækst med misbrug, svigt, hemmeligheder og løgne. Et mønster, som hun senere selv har videreført i sit voksne liv, dog ikke gennem et misbrug med euforiserende midler, men med alt andet fra shoppevaner til mænd i sit kærlighedsliv.

Medafhængighed er et adfærdsmønster blandt pårørende, som har fået mere opmærksomhed de senere år, og som også Pernille Rahbek berørte i sin personlige fortælling tirsdag aften. Frem for at hjælpe sin mor var hun i stigende grad med til at forværre situationen ved at tage ansvar for moderens misbrug, dække over problemerne, finde på undskyldninger og overtage opgaverne i hjemmet.

Efter foredraget gav Pernille Rahbek sig god tid til at besvare de mange spørgsmål fra salen.

Bag om foredraget
Brydehuset og SundhedsHuset har i fællesskab arrangeret foredraget med Pernille Rahbek som del af en landsdækkende kampagne fra Alkohol & Samfund. Kampagnen blev igangsat 11. januar og sætter fokus på, hvordan alkoholmisbrug påvirker hele familien og ikke mindst børnene. 

Hos arrangørerne var der stor tilfredshed ovenpå aftenens foredrag på Ballerup Bibliotek.
- Vi er utroligt glade for det store fremmøde til Pernille Rahbeks gribende og åbenhjertige foredrag, fortæller Peter Egebjerg-Rantzau, kommunikationsansvarlig i Brydehuset, og han fortsætter:
- Alkoholmisbrug er et stort samfundsproblem. Gennem arrangementer som dette får vi etableret en dialog om problemet og forhåbentlig skabt en nuanceret forståelse af, hvad et misbrug er, og hvordan det påvirker ikke bare misbrugeren selv, men hele familien.  

Respektkampagnen fra Alkohol & Samfund kører frem til den 11. marts.

Fakta:

  • Sundhedsstyrelsen anslår, at 632.000 danskere er vokset op i hjem, hvor der er problemer med alkohol.
  • 122.000 børn og unge under 18 år og fra alle sociale lag lever i familier, hvor far eller mor – eller begge forældre – drikker for meget.
  • Ballerup Kommune tilbyder gratis rådgivning og behandling til familier med alkoholproblemer. Se mulighederne på ballerup.dk/alkohol.