Ildsjæle battlede om vandtætte løsninger

I dette års FIRST LEGO LEAGUE blev der dystet i løsninger inden for hydro dynamics
13. november 2017

1000 energiske unge dystede i weekenden om at finde den mest innovative løsning på en af klodens helt store problemer i disse år: Vand.

Foto: Der blev dystet om de bedste løsninger inden for "hydro dynamics" i weekenden. Her er det vinderholdet, Vandslangerne fra Humlebæk. Foto af Flemming Schiller.

Kinderne blusser røde og varme på knap 1000 energiske elever. Vi er på DTU Ballerup Campus, Danmarks Tekniske Universitet i Ballerup, som denne lørdag lægger hus til FIRST LEGO LEAGUE.

Dysten er kulminationen på otte ugers forberedelse, hvor de unge har sluppet kreativiteten løs for at lave smarte løsninger på "hydro dynamics" ved hjælp af programmerede robotter.

Det handler om at finde svar på de vandrelaterede udfordringer, som vores blå planet jævnligt bliver ramt af. Hvordan transporterer, anvender eller bortskaffer vi vand?

Stor opfindsomhed
En skoleklasse fra Østerbro har fundet på en smart måde at udnytte alt det regnvand, der passerer gennem skolens nedløbsrør. De har nemlig udviklet en vandmølle i forbindelse med nedløbsrøret, som kan skabe strøm til opladning af kammeraternes mobiltelefoner.

Måløv Skole Østerhøj i Ballerup er optaget af de bjerge af vand, der bruges til tøjproduktion med bomuldsplanter. De præsenterer derfor en idé til, hvordan hashplanten kan bruges til at fremstille en tilsvarende mængde tøj – med et langt mindre vandforbrug og af en tilsvarende kvalitet.

De to projektledere Janne Schwaner og Jens D. Sonne er meget begejstrede for elevernes resultater.
"Vi kan konstatere, at projektet på fornemste vis træner eleverne i kompetencer som samarbejde og udvikling af egen drift. Det er kvalifikationer, som erhvervslivet virkelig efterspørger," siger Janne Schwaner.

Ildsjæle i intens konkurrence
Der bliver hujet og klappet så taget løfter sig. De unge opfindere hepper på deres kammerater og klapper af hinanden med stor entusiasme.

Projektet har virkelig vækket elevernes begejstring for teknologi. Selvom det er en konkurrence, og eleverne egentlig er modstandere, så mærker man det ikke. Denne lørdag virker det som om, alle unge er vindere, alene fordi de er med.

"Mange får en a-ha oplevelse og har lettere ved at se formålet med teknik, når det er så konkret som i dette projekt. Læringen bliver leget ind, og hver kan bidrage på sit niveau," siger Janne Schwaner.

Vandslangerne vandt konkurrencen
Deltagernes flotte og perspektivrige fremlæggelser imponerer både dommerpanel, forældre og politikere.

Formand for Socialdemokratiet, Mette Frederiksen, der selv bor i Ballerup, og borgmester Jesper Würtzen overrækker præmierne til de stolte deltagere. De  bemærker, at det er fantastisk at se eleverne gå op i konkurrencen med liv og sjæl.

Dagens vinderhold i Champions FIRST LEGO League i Ballerup blev hold nummer 23 - 'Vandslangerne' fra Humlebæk Skole. Holdet går nu videre til den nordiske finale, der i år foregår i Fornebu ved Oslo.