KLIMA-stjerner besøgte 28 skoleklasser

KLIMA-skuespillerne viste rekvisitterne fra den nye forestilling frem
14. september 2018

28 klasser fra 4.-6. årgang fik i sidste uge besøg af børneskuespillere fra Teatergruppen KLIMA. Eleverne skal selv se 'Skammerens Datter 2 - Det endelige opgør', så de var begejstrede for at møde skuespillerne.

Foto: Som optakt til premieren på Skammerens Datter 2 – Det endelige opgør, besøger Teatergruppen KLIMA eleverne fra 4.-6. årgang. Her kan de bl.a. se og røre ved rekvisitterne fra forestillingen som fx Sortemesteren Sezuans slange.

Et gråt æsel med pjusket pels, en ridder med sværd og kappe, og en listig slange med sylespidse tænder krydser skolegården.

Det ligner til forveksling, at 12 børn fra middelalderen er landet i det forkerte århundrede, da de går igennem indgangen til Skovvejens Skole Vest.

Men gæsterne er længe ventet. Eleverne i 5.H venter nemlig spændt på at møde børneskuespillere fra KLIMA og høre dem fortælle om, hvordan det er at være med i teaterstykket Skammerens Datter 2 – Det endelige opgør, som hele klassen skal se live senere på måneden.

Eventyrligt hårdt arbejde
De 12 børneskuespillere indtager ydmygt pladsen foran tavlen og fortæller om forestillingen. De er mellem 10 og 17 år, og flere af dem bor i Ballerup. Til daglig går de i skole som alle andre, men efter skoletid er der kun én ting på skemaet: Skammerens Datter.

Når den actionfyldte musical om Dinas kamp mod sig selv, sine skammerevner og familiens kamp mod den onde fyrste Dracan udspiller sig på scenen, ser det hele så legende let ud.

Men det er det langt fra. Skuespillerne fortæller, at det tager lang tid at lære replikkerne og sangene udenad, fremføre dem på den rigtige måde og med et kropssprog, der passer til.

”Vi gik i gang med de første læseprøver før jul sidste år, og vi er først helt klar, når vi når premieren,” fortæller Asta, der er en del af ensemblet i forestillingen, hvor hun bl.a. spiller soldat.

Smagsprøver på skuespil
Eleverne i 5.H er vant til at læse op for hinanden i timerne, men der opstår en larmende stilhed i lokalet, da gæsterne giver en smagsprøve på, hvad det vil sige at fremføre replikker.

”Da jeg så den fremmede første gang, vidste jeg ikke han ville ændre vores liv. Det var ikke sådan at jorden rystede under mig. Der kom ikke engang et isnende vindpust, eller bare en smule gåsehud. Kun et lille stik af uro, som gik hurtigt over igen.”

Asta, der bare er 10 år, læser en passage fra bogen Skammerens Datter 3 – Slangens Gave med en indlevelse, der får hårene til at rejse sig hos 5.H og suger dem med ind i Dinas dramatiske verden.

Slangen slår sværdet
Skuespillerne har også taget nogle af de mange spændende rekvisitter med fra forestillingen, og det vækker stor begejstring hos børnene.
”Åårhh, det er tungt,” udbryder Lucas fra 5.H imponeret, da han får et langt, bredt sværd i hånden, der bruges af figuren Dracan.

Børnene kommer også helt tæt på Sortemesteren Sezuans slange. Malte, der er slavebarn i forestillingen, viser slangen frem, og der går et gys igennem drengene ved bordet, da slangen pludselig snapper ud efter en finger.

Efter 45 minutters smugkig bag kulisserne til Skammerens Datter 2 – Det endelige opgør haster skuespillerne videre til næste skoleklasse, og der lyder et højlydt og bestemt ”Vi ses!” fra 5.H.

Fakta
  • Skammerens Datter 2 – Det endelige opgør har premiere den 15. september og spiller frem til den 29. september på Baltoppen LIVE
  • Forestillingen er en del af Børnekulturfestivalen, der i år har temaet ’middelalder og fantasy’.
  • Alle børn i 4.-6. klasse skal se forestillingen live.
  • Som led i Åben Skole inddrager de tre årgange også årets tema fra børnekulturfestivalen i undervisningen på forskellig vis.