Klistermærker ved regnvandsriste hjælper vandmiljø

20. september 2016

Ballerup Kommune har forsynet udvalgte kloakker med en påmindelse om at hjælpe fisken – for risten er kun til rent vand

”Hjælp fisken”. Det budskab går igen på flere store klistermærker ved siden af kloakriste i Ballerup, Måløv og Skovlunde, som du måske har lagt mærke til i ugens løb?

Det er Ballerup Kommune, der har været på spil og forsynet udvalgte kloakker med en påmindelse om at hjælpe fisken – for risten er kun til rent vand.

- De fleste er ikke klar over, at der er forskel på kloakker. Vi har både regnvandskloakker til rent vand og spildevandskloakker til beskidt vand. Størstedelen af Ballerup Kommune er separatkloakeret. Det vil sige, at spildevandet fra toilet eller vask ledes til et renseanlæg, mens regnvand fra fx nedløbsrør og vand på veje løber i regnvandsristene og videre ud i nærmeste vandløb eller sø. Uden om renseanlægget, siger geolog Kasper Ullum fra Ballerup Kommune.

- Derfor er det vigtigt, at vi lige tænker os om, før vi spuler sæbevand fra bilvasken i kloakken. Og det skal klistermærkerne gerne huske os på, fortæller Kasper Ullum.

Klistermærkerne er lavet af biologisk nedbrydeligt materiale. Efter et par måneders slid vil de være opløst og resterne vil blive skyllet i regnvandsristen men uden at forurene vandmiljøet.

Fisken er gået viralt
En kort tegnefilm på 2,5 minut blev i sidste uge sendt i omløb på kommunens Facebook-side. Inden for de første 24 timer havde den haft 1700 visninger. Eventyret om fisken, bækken og regnvandskloakken, som videoen hedder, kan også ses på ballerup.dk/hjaelp-fisken, hvor man kan læse meget mere om kampagnen.

Vind billetter til Den Blå Planet
Ballerup Kommune sætter i øvrigt fire billetter til Den Blå Planet på højkant i en fotokonkurrence med temaet ”Hjælp fisken”. Fotos kan lægges på Instagram under hashtaget #HjælpfiskeniBallerup indtil slutningen af efterårsferien, søndag den 23. oktober 2016, hvorefter vinderen findes.