Klubberne hitter i Ballerup Kommune

Klubber
10. juli 2019

De unge er vilde med fritidsklubberne i Ballerup Kommune. Op mod ni ud af ti vælger at bruge fritiden i klubben, og det er der mange gode grunde til.

En pige og en dreng kommer trækkende med to får. På vejen krydser de et par piger, som er på vej med en trillebør fyldt med frisk halm til foldens otte heste. I bålhuset midt på pladsen bobler to store gryder, og smågrupper af børn sidder rundt omkring i det grønne område og nyder en omgang kylling i karry. 

Det minder mest af alt om en idyllisk bondegårdsferie for børn. Men det er bare en ganske almindelig torsdag eftermiddag i Klub Syd. Klubben ligger lige midt i Grantofteparken i det centrale Ballerup og er et fritidstilbud for skolebørn i alderen fra 10-18 år, der går på Baltorpskolen eller Hedegårdsskolen. 

Medlemmerne strømmer til 
Der er godt fyldt op i klubben denne solskinsfyldte eftermiddag i maj. Den seneste opgørelse fra Danmarks Statistik viser også, at fritidsklubberne i Ballerup Kommune er meget populære blandt de unge. 

Der er fire klubber i kommunen, og når skoledagen slutter, vælger knap syv ud af ti af de unge mellem 10-14 år at bruge eftermiddagen i den lokale fritidsklub. Når man kigger på medlemstallet i Ballerup sammenlignet med de andre hovedstadskommuner, så er klubberne med i top tre over de mest populære klubber. 

Interessen er størst blandt de 10-årige, hvor godt otte ud af ti går i klubben efter skole. I Klub Syd er det stort set alle 10-årige, der har meldt sig ind i klubben, og det er der en god forklaring på.

Lyst og fællesskab
I det ene hjørne af den 14.000 kvadratmeter store oase, som Grantoftens Fritidscenter spreder sig over, ligger klubhuset. Her sidder klubleder Finn Andersen på sit kontor. Døren står åben, og børnene myldrer ind og ud, og snakker med klublederen om stort og småt på deres vej til eftermiddagens mange aktiviteter. 

Ifølge Finn Andersen er det ingen tilfældighed, at klubberne vinder de unges gunst i kampen mod livet i cyberspace eller byens andre tilbud. 

-  Den røde tråd i alt, hvad vi laver, er fællesskab. Uanset om du er til kagebagning, ridderkamp eller dyrepasning, så er der et fællesskab for dig og tæt kontakt til en voksen, du kender. Det styrker ungernes netværk og booster deres sociale kompetencer, siger Finn Andersen.
- Og så er klubben også et helle for de unge, fortsætter han. 

-  I skolen er der mål for, hvad børnene skal kunne. De skal fx nå et bestemt pensum, og det betyder, at der er rigtig mange 'skal'-opgaver. Her i klubben har vi 'kan'-opgaver. De unge vælger selv, hvad de har lyst til at lave, og vi støtter dem i det, siger Finn Andersen.

Lærerigt klubtilbud
I gangarealet foran caféen står 16-årige Martin og pakker nogle papkasser sammen. Martin har gået i klubben, siden han var 10 år gammel, og han har ikke tænkt sig at slippe klubben lige foreløbig.

Ungdomsklubberne i Ballerup Kommune har generelt et godt tag i de 15-18 årige. I gennemsnit går hver sjette ung i den aldersgruppe i klub, og det er langt flere end i hovedstadsområdet generelt, hvor det typisk er under hver tiende. 

Martin elsker sin klub. Her har han både lært at passe dyr, dyrke grøntsager og bygge huse på byggelegepladsen. I dag går han mere til hånde i klubben og hjælper fx de voksne med at arrangere den årlige 'byggerfest' om et par uger. 

- Her i klubben har jeg prøvet kræfter med ting, som jeg ikke har haft mulighed for i skolen. Jeg er god til de tekniske ting, og her har jeg hjulpet med at sætte varmelamper op i kaninhuset, trække kabler og alt muligt. Det er på grund af klubben, at jeg nu ved, at jeg skal være elektriker, fortæller Martin, der går ud af 9. klasse til sommer. 

Ifølge Finn Andersen er det et meget godt eksempel på noget af det, som klubben kan. 

- Klubben er ikke kun et fritidstilbud og et fælleskab for de unge. Vi bidrager også til at udvikle og styrke de unges kompetencer, siger Finn Andersen.

Klubber 

Når nu varmen sætter ind, er der fuld gang i svømmebassinet, som er bygget af klubbens store medlemmer i samarbejde med medarbejderne.

Klubber

Det er også muligt at spille computer i klubben. Brugerne bliver automatisk logget ud efter 45 minutter, så der også er tid til andre aktiviteter.

Klubber

Hver torsdag er der kageværksted i caféen. Denne torsdag er der tilmeldt 16 børn, som bager hver deres kage i mindre grupper. Når dagen er slut, får børnene kagen med hjem.

Klubber

Klubberne i Ballerup er populære, bl.a. fordi de har en bred vifte af tilbud til de unge. Her er der gang i rollespilsværkstedet, hvor børnene laver deres egne rekvisitter til næste slag mod byggelegepladsen Midgård.

Klubber

Der er bålmad på menuen en gang om ugen, og det er et stort hit. Maden spiser børnene i bålhuset, som klubben selv har bygget.

Klubber

Hvis man gerne vil hygge med dyrene, så skal man også tage ansvar for at passe dem. Her bliver der muget ud i hestenes løsdriftsfold.

Klubber

Rebekka, Linoy og Cecilie går i 3. klasse og er lige startet i klubben. De er vilde med at kæle for de mange dyr, som klubben har.

Klubber

Martin har gået i klubben, siden han var 10 år gammel, og han har ikke tænkt sig at slippe klubben lige foreløbig.