Kortere vej fra Ballerup til Brandenburg

Underskrivelse af aftale
25. august 2017

Ballerup Kommune og Brandenburg an Der Havel har nu papir på deres spirende langdistance-forhold. På den måde bliver det lettere for folk i Ballerup at få kontakt til tyske skoler, virksomheder og kulturinstitutioner.

Foto: Nu har Brandenburg an Der Havel og Ballerup Kommune papir på hinanden

I går (24. august) blev den officielle samarbejdsaftale mellem Ballerup og Brandenburg an Der Havel underskrevet. Det skete ved en ceremoni på Ballerup Rådhus, hvor politikere og medarbejdere fra den tyske by og Ballerup Kommune sagde ja til hinanden og et øget gensidigt samarbejde.

- Ved at underskrive partnerskabsaftalen rykker vi vores gode forhold, der allerede har eksisteret i en årrække, til et nyt niveau. Frem for alt ønsker vi at give borgerne i vores to byer – især vores unge – endnu flere muligheder for at møde og lære af hinanden. For de direkte møder og personlige kontakter giver rigtig meget, siger Dr. Dietlind Tiemann, der er borgmester i Stadt Brandenburg an der Havel.

De tyske gæster ankom tidligere på dagen, hvor de tjekkede ind på Hotel Lautrup Park. Om eftermiddagen besøgte de Vestforbrændingen og blev præsenteret for noget, der er meget nærliggende for de fleste af Ballerups borgere i år: Affaldssorteringssystemet. Måske ikke videre romantisk, men i Ballerup og Danmark er vi langt med genanvendelse af affald, og det er en af de universale problemstillinger, som man bakser med uanset nationalitet. Det er derfor et oplagt eksempel på et område, hvor man kan få gavn af et internationalt venskab, som man kan lade sig inspirere af.

I dag kommer den tyske delegation rundt i Ballerup, hvor de blandt andet besøger HC Ørsteds Tekniske Skole og Idrætsbyen og Grantoftegård. I eftermiddag deltager de, når det tyske orkester ”Märkische Schalmeienkapelle” åbner årets musikfest i Centrumgaden.

En fordel at kunne se ud over landets grænser

Siden det første møde med vores tyske venskabsby har elever fra Ballerup og Brandenburg haft glæde af det spirende forhold mellem de to byer. Blandt andet har der været flere udvekslinger og projekter mellem byernes skoler og ungdomsråd. Siden er samarbejdet udvidet til at omfatte byernes kulturinstitutioner, hvor foreninger og orkestre har samarbejdet. Lige nu samarbejdes der omkring teater for udviklingshæmmede

Ballerups borgmester er glad for det tætte samarbejde på tværs af landegrænser:

- Med en officiel aftale mellem de to byer bliver det lettere for børn i Ballerup at komme ned og se Tyskland med egne øjne. Da Tyskland er Danmarks største handelspartner kan det meget vel være et møde, der kan gavne de unge mennesker i deres videre liv, ikke mindst arbejdsliv. Samarbejdet er derfor i høj grad en del af Ballerups stolte tradition for at ruste børn og unge til at begå sig i en globaliseret og international verden - udsyn giver inspiration, siger Ballerups borgmester Jesper Wütsen.

Udover Brandenburg an Der Havel har Ballerup samarbejdsaftaler med Wuxi i Kina, East Kildbride i Skotland, og der er et spirende samarbejde i gang med Ystad i Sverige. I år er Ballerup desuden UNICEF By 2017, der ligesom de andre internationale aktiviteter er med til at gøre Ballerup til en kommune, der ser ud over landets grænser. Læs mere om Ballerup Kommunes internationale strategi.

Das ganze Land in einer Stadt: Brandenburg an Der Havel

Hvad er det så for en by, som vi nu er blevet endnu tættere knyttet til?

Hvis man hopper på toget i den tyske hovedstad Berlin og kører tre kvarter mod vest, så når man Ballerups venskabsby Brandenburg An Der Havel. Her bor omkring 73.000 mennesker. Så hvis indbyggerne fra vores to byer mødes på én gang, så må hver anden i Ballerup hilse på to af vores tyske venner, hvis ikke en tredjedel af tyskerne skal stå uden samtalepartner. Og det ville jo ikke være så høfligt.

Brandenburg An Der Havel er måske ikke så kendt i dag, men engang var byen centrum for Brandenburg og Preussen. Byen har da også lagt navn til hele delstaten Brandenburg, og i folkemunde beskrives byen som ”Das ganze Land in einer Stadt” (Hele Tyskland i én by). Brandenburg An Der Havel var en del af Østtyskland, og da muren faldt led den et knæk, hvor mange flyttede fra byen. Men efterhånden er den blevet sat flot i stand, og der er flere museer og seværdigheder i den 1.000 år gamle by, der har oplevet lidt af hvert.

I dag kan man besøge museer, se middelalderbygninger eller det gamle rådhus. På industrimuseet kan man få indblik i tiden, hvor byen var arnested for Brennabor-fabrikken, der var verdens største producent af barnevogne, og siden Tysklands største bilproducent. Der er heldigvis også liv i byen i dag, og om foråret emmer byens gader af klassisk musik og jazz fra byens musikfestivaller. Man kan selvfølgelig også leje en båd og bevæge sig ud på floden Havel, der har givet byen sit efternavn.

Tager man imod de åbne arme, som dagens samarbejdsaftale breder ud, så tager det omkring 6,5 timer at køre de 450 km i bil fra Ballerup til Brandenburg An Der Havel. Hvis man vel at mærke snyder lidt og tager færgen.

Foto:
fællesfoto