Kultur- og fritidslivet under de nye restriktioner

badminton
30. oktober 2020

Regeringen har indført og forlænget en række corona-restriktioner. De har betydning for kultur- og fritidslivet i Ballerup Kommune

Efter den seneste tids stigninger i antal smittede med coronavirus har regeringen forlænget flere corona-restriktioner samt indført en række nye tiltag, der blandt andet rammer kultur- og fritidslivet.

Tiltagene og restriktionerne er mange, og derfor kan være svært at danne sig et enkelt overblik. Så det har vi forsøgt at hjælpe med her:

De vigtigste ændringer

  • Forsamlingsforbuddet blev med virkning fra mandag d. 26. oktober 2020 sænket fra 50 til 10 personer. Idræts- og foreningsaktiviteter for børn og unge op til 21 år er dog undtaget, og de må derfor fortsat samles op til 50 personer, når deres foreningsaktivitet dyrkes. 
     
  • Fra torsdag den 29. oktober skal du have mundbind på, når du færdes indendørs på en kulturinstitution eller en idrætsfacilitet. 

Forsamlingsforbuddet i forhold til idræts- og foreningsaktiviteter

Forsamlingsforbuddet gælder således i musiklokalerne på Ballerup Musik- og Kulturskole, når de unge musikudøvere mødes om deres undervisning. Her må de være op til 50 personer, hvis lokalepladsen tillader det. Til gengæld må voksne kun samles i grupper af max 10 personer. Det gælder både i idrætshallen, i foreningslokalet – udenfor og indenfor. Således både på grønsværen ved Ballerup Idrætsby, i mødelokaler på Ballerup Bibliotekerne, i foreningslokalerne på Tapeten og i musiklokalerne på Ballerup Musik- og Kulturskole. 

Der må dog gerne være flere grupper til stede i de lokaler, der er godkendt til dette. Der skal dog være tydelig adskillelse mellem grupperne både i afstand og aktivitet. Derfor kan to grupper af idrætsudøvere, ikke blive undervist af den samme træner, men der kan altså godt være flere grupper af voksne, der træner fodbold i TopDanmark Hallen eller idræt i en af kommunens haller. 

Større kulturaktiviteter kan fortsat gennemføres

Det såkaldte ”store forsamlingsforbud” er uændret. Det betyder, at større kulturaktiviteter som sportsbegivenheder i Ballerup Super Arena og teaterforestillinger og koncerter i Baltoppen LIVE fortsat kan gennemføres med maksimalt 500 tilstede. Publikum skal dog sidde ned med næsen i den samme retning, og så er der en række andre corona-regler om afstand mv., som kulturinstitutionerne sørger for bliver overholdt, så det er trygt og sikkert at opleve professionel sport og kultur i Ballerup Kommune. 

Det store forsamlingsforbud gælder også for konferencer, foredrag, undervisningssituationer og lignende, hvor deltagerne sidder med næsen samme vej mod en underviser eller scene, og hvor alle øvrige afstandskrav og restriktioner er overholdt. 

Aktiviteter på en kulturinstitution

I Baghuset kan der gennemføres koncerter med flere end 10 personer til stede, så længe publikum er siddende i den samme retning og alle afstands- og kvadratmeterkrav overholdes. Til gengæld må de musikalske foreninger kun øve i grupper á 10 personer, hvis der altså ikke er tale om ungdomsaktiviteter for deltagere under 21 år. Foreningerne kan også afholde koncerter eller forestillinger, men hvis der er tale om en voksenaktivitet, må der kun være i alt ti optrædende på scenen og et antal publikum i salen i forhold til kravene om afstand og kvadratmeter. 

Ballerup Bibliotekerne må gerne afholde foredrag med flere end 10 til stede, så længe alle retningslinjerne om afstand og plads overholdes. Til gengæld må foreningsaktiviteter ikke have flere end 10 deltagere, hvis der er tale om voksenaktiviteter, og det er ikke muligt at samles mere end 10 personer omkring samme aktivitet, når der er tale om eksempelvis forenings- eller studie- og mødeaktiviteter, hvor deltagerne ikke sidder ned med næsen i samme retning mod eksempelvis en underviser eller en skærm.

På med mundbindet

På alle kulturinstitutioner, idrætsfaciliteter mv. skal du have mundbindet på til din aktivitet påbegyndes. På Ballerup Museum skal du således have et mundbind på, når du går rundt i udstillingerne. Når du er på Baltoppen LIVE, i Skovlunde Kulturhus, på Ballerup Museum, Tapeten osv., kan du fjerne mundbindet, når du sidder ned. Er du til træning, kan du fjerne mundbindet, når du begynder at klæde om. Det gælder både i svømmehallen og i idrætslokalet. Mundbindet skal på igen, lige så snart du har afsluttet din aktivitet. Dvs. når du er færdig i omklædningsrummet, når du rejser dig fra dit publikumssæde, eller hvis du er på vej ud, for at hygge dig i loungeområdet.

Hold øje med max-kapaciteten

Ballerup Kommunes lokaler og faciliteter er markeret med en max-kapacitet, der skal overholdes for at sikre afstand mellem deltagerne i de forskellige aktiviteter. Der kan således både være et ungdomshold i svømning, der træner med op til 50 deltager i East Kilbride Badet og være almindelige motionister til stede, der træner for sig selv, så længe aktiviteterne er opdelt og at max-antallet overholdes. 

I East Kilbride Badet hjælper personalet med at holde øje, men de steder, hvor der ikke er personale til stede, er det foreningen og den enkelte udøvers ansvar at sikre, at reglerne bliver overholdt. Det gælder selvfølgelig også sundhedsmyndighedernes generelle råd om god håndhygiejne, begrænsning af den fysiske kontakt, at holde afstand osv.