Lærerige madoplevelser for minigourmeter

Årets Maddag er en landsdækkende maddag i institutionerne
13. september 2018

Årets Maddag i landets børneinstitutioner blev markeret i Vuggestuen Sydpolen. Her fik børnene selv en finger med i madlavningen og smagte både på røget sild, radisser og rygeost.

På et lille rundt bord på Albatrosstuen i Vuggestuen Sydpolen ligger der en røget slid på et spækbræt. Silden er pillet helt fra hinanden, skindet er skubbet til side, og der er ikke meget kød tilbage.

Fisken er flankeret af skåle med dild og kogte kartofler. Rundt om bordet sidder Georg og Sarah på 2 år og skærer små kogte kartofler ud med største fornøjelse, mens de indimellem tager en smagsprøve.

Det er Årets Maddag, og det bliver fejret i mange af landets institutioner. Her spiser tusindvis af børn det samme måltid, og i år er de danske frokostklassikere på bordet. Så børnene skal både smage rugbrød med sildesalt, kartoffelmad med purløg og rygeostcreme med radisser.  

Et måltid er mere end bare mad
Der er mange gode grunde til at fejre Årets Maddag i børnehusene. Et måltid mad giver nemlig mere end bare en mæt mave. Det er også en genvej til både sundhed, fællesskab og læring. 

I Vuggestuen Sydpolen laver de selv maden, og ernæringsassistent Michelle Varney går meget op i at engagere børnene i madlavningen. 

”Et måltid er mere end bare mad. Vi undersøger råvarerene sammen og taler om, hvor maden kommer fra. Børnene øver sig også i selvhjulpenhed, når vi spiser, ved at smøre deres egen mad og hjælpe med at dække bord,” fortæller Michelle Varney, der er kostfaglig eneansvarlig i vuggestuen.

Både pædagogerne i vuggestuen og Michelle Varney synes, det er spændende, at bruge det fælles måltid til at forene deres to vidt forskellige fagligheder - pædagogik og ernæring.

”Vi synes, det er sjovt at kombinerer vores fagligheder og lære børnene nye ting på andre måder,” siger Michelle Varney. 

En sur men smagfuld sild
Nu har børnene både prøvet kræfter med at røre sildesalat, plukke dild og hakke kartofler, og det er tid til at nyde frokosten.

Til trods for de mange smagsprøver undervejs tager de for sig af retterne med stor appetit, og børnene har tilsyneladende fået nye favoritter. Lille Amina, der aldrig tidligere har spist fiskepålæg, har en rugbrødsmad med hjemmelavet sildesalat på sin tallerken. 

Selv om hun startede med at synes, at silden smagte ’surt’, så bliver både kogt kartoffel, dild og røget sild, nu gumlet med største fornøjelse.

I Vuggestuen Sydpolen er personalet fælles om at give børnene en god oplevelse omkring måltidet

Foto: I vuggestuen Sydpolen går personalet sammen om at skabe gode og lærerige måltidsoplevelser sammen. Her er det ernæringsassistent Michelle Varney (th), der sammen med sine pædagogkolleger lærer de små børn mere om, hvordan en røget sild ser ud.