Mysterium skyder Skammerfestivalen i gang

Middelaldermysteriet i Måløv skyder Skammerfestivallen igang
1. juni 2017

Som optakt til Skammerfestivalen var skoleeleverne i 4. og 5. klasserne på en tidsrejse til middelalderen, hvor de opklarede et vildt mysterium. Det hele foregik i smukke grønne rammer i Måløv.

Det summer af forventningsfulde børnestemmer foran Måløv Kirke en helt almindelig tirsdag morgen. Elever fra 5. klasse fra Skovvejens Skole Øst er nemlig mødt ind til en ganske særlig skoletime. 

Som optakt til Skammerfestivalen sætter Skoletjenesten Pederstrup fokus på middelalderens samfund og magtforhold gennem et læringsforløb til 4. og 5. klasse. Middelaldermysteriet er den første aktivitet i rækken af festivalaktiviteter, og her oplever eleverne livet i middelalderen på nærmeste hold.

I det improviserede klasselokale, i de smukke grønne omgivelser ved kirken, tager Sara Grøndal Kvist Veile fra Skoletjenesten Pederstrup godt imod. Nu skal børnene med på en tidsrejse.

Mysterium med kirke og konge
En  tidsrejse tilbage til middelalderen kræver det rette udstyr. Efter en hurtig omklædning til middelalderkapper i brune farver, og udstyret med bælte og læderpunge, er eleverne klædt godt på til at løse det store middelaldermysterium. 

Eleverne lever sig helt ind mysteriet og møder snart de første landsbybeboere fra middelalderen spillet af skuespillere fra Teatergruppen KLIMA.  På nærmeste hold oplever børnene, hvordan både kirken og kongen griber ind i det daglige liv og til tider gør livet surt for landsbybeboerne.

Der bliver knoklet på livet løs for at finde hoved og hale i mysteriet, som både rummer anklager og skjulte motiver. Storbonden anklager eksempelvis enken for sort magi, og præsten vil putte enken i kloster. Heldigvis er eleverne gode til at stille spørgsmål til de forskellige landsbyboere, de møder på deres vej og får derigennem en række nyttige ledetråde. Således lykkes det de kvikke og engagerede elever på mellemtrinnet at løse mysteriet til sidst.  

"Det er fantastisk at se, hvordan eleverne tager ejerskab og del i det”, fortæller Janus Clausen fra Skoletjenesten Pederstrup. ”Når kappen kommer på, og eleverne møder de udklædte skuespillere, så sker der noget med engagementet og indlevelsen. Det er vores opfattelse, at oplevelsen gør indtryk på dem, og sidder i kroppen og hovedet længe efter." 

Fakta

  • Middelaldermysteriet er et læringsforløb, der klæder børnene på til at forstå det spændende fantasyunivers i bogen ”Skammerens Datter” af Lene Kaaberbøl
  • Det historiske rollespil giver tematikkerne i den kendte fantasyroman et lokalhistorisk twist og sætter fokus på at være en del af et fællesskab
  • Forløbet er et helt unikt Åben Skole-samarbejde skabt af Skoletjenesten Pederstrup, Teatergruppen KLIMA og Ballerup Bibliotekerne med økonomisk støtte fra Folkeoplysningspuljen 
  • Middelaldermysteriet løber fra den 30. maj til den 1. juni i Skovlunde og Måløv, og der forventes at deltage 425 børn og op mod 50 lærere.

Nyd et par billeder fra dagens mysteriejagt her
Billede 1 middelaldermysteriet

En rejse tilbage til middelalderen kræver den helt rette udklædning,
og det havde eleverne fra Skovvejens Skole Øst bestemt ikke noget imod.

billede 2 middelaldermysteriet
Eleverne udspørger præsten spillet af KLIMA-skuespiller Asta Hedegaard. 

Billede 3 middelaldermysteriet
Enken spillet af Alberte Schiermacher i dialog med de nysgerrige elever.