Ny økologisk naturoase i Ballerup

Indvielse af Fælleshaven på Nordbuen 1
25. september 2018

Det kriblede i de grønne fingre på Nordbuen i Ballerup i sidste uge, da bydelens nye økologiske fælleshave blev indviet under stort fremmøde.

Foto: Fælleshavens stifter Per Bo Jensen holdt en flot indvielsestale for de mange beboere, der var mødt op for at fejre Ballerup Nords nye naturperle.

Solen skinnede om kap med de små dannebrogsflag, der var plantet i jorden på Nordbuen 1 sidste onsdag, da områdets flotte øko-have så dagens lys og blev fejret på behørig vis af både store og små.

På trods af en varm og tør sommer har den grønne oase vokset sig stor og stærk og kunne på dagen fremvise et flot og bugnende resultat med alt fra bønner og kartofler til jordbær og kål i alle afskygninger.

Fælleshaven på Nordbuen 1Foto: Et udsnit af den skønne fælleshave i Ballerup Nord. De grønne arealer er et sandt paradis for de mange afgrøder og flotte planter, som en håndfuld af områdets husstande har dyrket.

 

Haven som nyt mødested i Ballerup Nord
Det er fælleshavens initiativtager Per Bo Jensen og en håndfuld af områdets familier, som i løbet af sommeren har fået godt med sund jord under neglene i bestræbelsen på at forvandle det grønne område til et sandt paradis for økologiske frugter, grøntsager og planter.

Familierne har hver især haft ansvar for et af øko-havens grønne bed, som er dyrket helt uden brug af sprøjtemidler. Som tak for indsatsen kan den håndfuld husstande, som har arbejdet i haven, nu frit høste bær og grøntsager efter behov.  

I alt er der plads til, at 20-25 familier kan slå sig løs på de nye arealer, men ifølge Per Bo Jensen er alle meget velkomne til at kigge forbi den nye naturoase – også selv om man ikke selv griber spaden og tager aktivt del i projektet.  

 

Stor opbakning til det grønne projekt
Per Bo Jensen fremlagde første gang sine grønne ambitioner på Ballerup Rådhus i foråret, hvor der var afstemningsmøde om Ballerup Nords andel af Borgermillionen. Projektet mødte stor opbakning fra bydelens øvrige beboere og løb i overbevisende stil med to tredjedele af aftenens stemmer.

Det økologiske haveprojekt modtog 80.000 kr., og de penge er gået til at etablere skur, borde og bænke på det nye grønne mødested foruden anskaffelse af de nødvendige frø, planter og haveredskaber.

Planen er nu at stifte en forening, som fremover skal drive det grønne initiativ, og som vil invitere førende eksperter på området til at give inspiration til nye dyrkningsmetoder, til brugen af grøntsager i køkkenet og til den harmoniske forening af prydhave og nyttehave.