Ricard fik hjælp fra en robotstøvsuger

22. december 2016

Siden juli 2016 har borgere i Ballerup kunnet låne en lille og effektiv robotstøvsuger på Ballerup Bibliotek. Richard Stenfelt er en af de mange borgere, der har afprøvet robotstøvsugeren. Læs, hvordan han oplevede udlånet.

- På hjemmefronten har det altid været min opgave at støvsuge, og det kan jeg stadig - dog kun med hjælp fra en robotstøvsuger, siger Richard Stenfelt.

Richard Stenfelt hørte fra Ballerup Kommunes Hjælpemiddelteam, at man kunne låne en robotstøvsuger. Han havde fået amputeret sit ene ben efter en operation, og havde besøg af en medarbejder fra Hjælpemiddelteamet for at afdække de nye behov.

- Min kone og jeg lånte robotstøvsugeren i en 14 dages periode. Herefter besluttede vi os for selv at købe en, siger Richard.

Fik hverdagen genoptaget

Hjælpemidlerne har vist sig at være afgørende for, at Richard stadig kan være selvforsørgende i hjemmet og komme omkring i byen. På en El-scooter transporterer han sig rundt i byrummet, til fx biblioteket eller ud til sin kolonihave, hvor han kan nyde udelivet og høre fuglefløjt. Hjemme har han en indekørestol og krykker - og han fortæller, at han godt kan betjene en robotstøvsuger.

- Hjælpemidler er gode, men det er også vigtigt at holde mine muskler i gang, siger Richard, og nævner, at han håber at kunne styrke sin krop og balance med varmtvandsbade.

Richards kone Annie Stenfelt, som de sidste par år har måttet klare de fleste rengøringsopgaver i hjemmet, er meget tilfreds med lånet af robotstøvsugeren.

- Vi kunne se, at Richard kunne få sin støvsugningsopgave tilbage, fortæller hun.

Robotstøvsugeren var effektiv og rengjorte vores gulv lige så godt som en almindelig støvsuger. Den kom bare ikke helt ind i hjørnerne, så dem måtte vi efterfølgende tørre af med en klud. Vi skulle huske at flytte småting og planter, der stod på gulvet. Vi lukkede rummene af undervejs i den time, støvsugeren kørte rundt i vores lejlighed, som er på tre værelser, en entre og et køkken. Robotstøvsugeren brugte ca. 15 minutter i hvert rum. Det bedste ved robotstøvsugeren var, at den kom helt ind under vores seng og fjernede alle nullermænd, fortæller Annie.

En "levende" hjælper

- Ja, robotstøvsugeren var meget aktiv, så jeg skældte lidt ud på den og sagde: ” Du bliver ved i entréen, til du er færdig. Du skal ikke komme efter os og ændre retning”, smiler Richard.

Annie mener, at det er en fordel, at man ved et 14. dages lån kan lære en robotstøvsuger at kende.

- Vi ældre er ikke så vant til det tekniske, så det vil være en fordel, hvis støvsugeren bliver indstillet til dine behov og boligforhold ved udlånet på biblioteket. Støvsugeren var besværlig at indstille selv, så vi trykkede i stedet bare på start og slut - og så kørte den fint rundt, også hen til laderstationen, når den havde behov for at lade op. Den kørte godt på vores trægulve uden tæpper, men andre, der har prøvet robotstøvsugeren fortæller, at den kan finde på at stoppe op ved tæpper med høj luv, siger Annie.

- Det er nemt at låne robotstøvsugeren, fortæller Richard, der kørte den hjem i en kasse på el-scooteren. Det er også nemt at tømme den efter brug, og vi kan anbefale andre at låne en robotstøvsuger.

- Det er alle tiders, at man kan låne andet end bøger på biblioteket, siger Annie og Ricard. De bruger biblioteket meget, også til deres børnebørn, der kan lege dernede og deltage i bibliotekets aktiviteter.

Fakta

• Robotstøvsugeren er en ud af mange praktiske hverdagshjælpemidler, som alle borgere i kommunen kan låne hjem for en kortere periode. Der har været op mod 100 udlån og særligt robotstøvsugeren har haft borgernes interesse, for hele 43 gange har robotstøvsugerne været udlånt fra juli til starten af december 2016 - og der ligger hele 20 reserveringer på ventelisten i indbakken på biblioteket. Derfor indkøbes der nu flere robotstøvsugere til udlån.

• Ballerup Bibliotek startede med at have to robotstøvsugere til udlån. Nu har de fem - og yderligere to er indkøbt for at imødekomme den store efterspørgsel.

• Ballerup Kommune vil gerne skabe synlighed på de mange hjælpemidler, der kan gøre hverdagen lettere for borgere i Ballerup. Hjælpemidlerne, heraf robotstøvsuger, er en del af en større indsats for at få borgere til at bruge velfærdsteknologi i dagligdagen og gøre borgerne selvhjulpne omkring daglige aktiviteter i eget hjem.

• Indsatsen er igangsat 4. juli 2016 ved et samarbejde mellem Hjælpemiddelteamet og Ballerup bibliotek. Der vil være en ergoterapeut fra hjælpemiddelteamet tilstede på biblioteket den første mandag hver måned kl. 10-11, som vil vejlede i brugen af hjælpemidlerne. Hjælpemidlerne udlånes i 14 dage, og man benytter blot sit sygesikringsbevis, som var det en bog, man skulle låne.

Lup med lys Pilleknuser og talende ur

Lup med lys, karkludsvrider, pilleknuser og et talende ur er nogle af de hjælpemidler, du som borger kan låne fra Ballerup Bibliotek. De står klar på hjælpemiddelhylden lige ved siden af skranken på 1. sal. Der har været tæt på 100 udlån på et halvt år af de mange hjælpemidler.