Samarbejde om fair kommunal udligning

Ballerup byskilt
16. maj 2019

I 2019 sender hovedstadsområdet 14 milliarder kroner til resten af landet i kommunal udligning. Det mener Ballerup Kommune ikke er rimeligt.

Derfor er kommunen en del af samarbejdet ”Stop forskelsbehandlingen nu”. Ballerup Kommune deltager i samarbejdet sammen med 30 andre kommuner i hovedstadsområdet og Region Hovedstaden.

Baggrunden er, at beløbet fra de storkøbenhavnske kommuner til resten af Danmark siden 2007 er fordoblet – en stigning fra syv milliarder kroner til 14 milliarder kroner.

Samtidig har en familie i hovedstadsområdet – bestående af to voksne med job som håndværker og sygeplejerske – 96.000 kroner mindre til rådighed om året end en tilsvarende familie i Nordjylland.

Det giver en unfair udligning mellem kommunerne. Det mener Jesper Würtzen, borgmester i Ballerup Kommune:

”Det er kort og godt en urimelig udligning. Det kan ikke passe, at en helt almindelig familie i Ballerup Kommune står tilbage med et betragteligt mindre rådighedsbeløb år efter år, og at de storkøbenhavnske kommuner oven i det skal kanalisere flere og flere penge væk fra hovedstaden og ud til provinsen. Et velfungerende hovedstadsområde er godt for hele Danmark. Hovedstadsudligningen udhuler væksten i vores område.”

Fakta om hovedstadsudligningen