Skoleelever fra Skovlunde fik svensk besøg

skovlunde skole syd
15. maj 2018

4.C fra Skovlunde Skole Syd har haft besøg af deres svenske venskabsklasse fra Sövestads Skola i Ystad

Hvordan er det at være skoleelev i Sverige? Hvorfor minder det svenske sprog så meget om det danske? Og hvilke fritidsinteresser har man, når man bor på den anden side af Øresund?

Det er blot nogle af spørgsmålene, som 4.C på Skovlunde Skole Syd har fået besvaret det seneste år. Her har de nemlig fået opbygget et venskab til 4. klassetrin på Sövestads Skola i Ystad. Venskabsklassen har de skrevet med, skypet med og lavet adventskalender til i december måned.

Onsdag den 9. maj kom den store dag. De danske og svenske elever skulle for første gang møde hinanden ansigt til ansigt. Det skete med forventningsfulde miner hos både danske og svenske elever på skolen i Skovlunde.

- Børnene har glædet sig, og de har stort udbytte af samarbejdet. Vi har blandt andet talt om forskellene i det svenske og danske sprog, siger Gitte Skov, der er lærer på Skovlunde Skole Syd.

Gitte Skov peger blandt andet på det danske ord 'kor', som bliver udtalt 'køer' på svensk. Det kan give misforståelser og en helt anden betydning, når man taler sammen.

Astrid Lindgren på skoleskemaet

Gitte Skov fortæller desuden, at de danske elever tidligere på året har hørt Astrid Lindgrens 'Mio, min Mio' på originalsproget - naturligvis læst højt af eleverne fra den svenske venskabsklasse.

- Vi forsøger at indarbejde den svenske venskabsklasse så meget, som vi kan i undervisningen. Det giver nogle helt andre perspektiver for indlæringen, at vi kan trække noget konkret og levende frem for kun at tage udgangspunkt i lærebogen, siger Gitte Skov.

Programmet for det svenske besøg bød på rundvisning og fælles leg på skolen i Skovlunde, og så sluttede dagen af med manér i Zoologisk Have i København. Det er ønsket, at de danske elever forhåbentlig kan besøge deres svenske venner i løbet af næste skoleår i Ystad.

Foruden Ystad Kommune har Ballerup Kommune samarbejdsaftaler med tyske Brandenburg an Der Havel, Wuxi i Kina og East Kildbride i Skotland.

elever med flag
Foto: De svenske gæster blev hentet med flag på Hovedbanegården i København