Styrket samarbejde om de små børn

thomas mette og leo
31. oktober 2018

Et styrket samarbejde mellem dagtilbud og sundhedspleje skal sikre, at småbørnene får en god og tryg start i vuggestue og dagpleje

Leo på 11 måneder er lige startet i vuggestue. Noget, som kan være en stor omvæltning for både barn og forældre. For at sikre, at Leo får en god og tryg start i sin nye vuggestue, har han og hans mor Mette og far Thomas en måned forinden været til samtale i Leos kommende vuggestue sammen med en pædagog og familiens sundhedsplejerske.

Den såkaldte overgangssamtale er en del af et nyt pilotprojekt i Skovlunde. Samtalen er bygget op omkring et spørgeskema, som forældrene forud har modtaget i deres e-boks. Her spørges der ind til emner som søvn, kost, familieforhold, motorik mm.

- Til overgangssamtalen er der sat en time af, så forældrene har god tid til at fortælle vuggestuen eller dagplejen om netop deres barn, fortæller sundhedsplejerske Tine Iversen fra Ballerup Kommune, der har været med til at udvikle konceptet.

- Det er med til at gøre forældrene mere trygge, og samtidig får pædagogerne den fornødne viden om Leo, så de kan give ham den bedst mulige start på at blive passet af andre end mor og far.

Det føltes trygt, at vores sundhedsplejerske var med
Som en del af det nye tilbud er familiens sundhedsplejerske med til mødet med vuggestuen eller dagplejen. Og det er en af de helt store styrker ved den nye overgangssamtale, mener Merete Klepp, der er distriktsleder for dagtilbud i Skovlunde.

- Sundhedsplejersken har kendt familien i lang tid, og hun er med for at skabe en tryg atmosfære og støtte op om, at forældrene får viderebragt alle relevante informationer fra graviditeten og barnets første tid til pædagogen, fortæller hun.

Thomas og Mette, som er forældre til Leo, er glade for, at familiens sundhedsplejerske var med til overgangssamtalen.

-Det føltes trygt, at hun var med, fortæller Thomas. Hun bragte flere ting op, som vi ikke selv havde tænkt på at sige. Fx om Leo var blevet bedre til at falde i søvn selv? Vi havde slet ikke tænkt på at fortælle, at han er vant til at falde i søvn, mens han bliver kørt i barnevognen, men det er selvfølgelig enormt vigtigt, at vuggestuen kender hans søvnvaner.

Samtalen holdes en måned før vuggestuestart, så familien nåede derfor at vænne Leo til at falde i søvn selv, inden han skulle starte.

En flydende overgang
Alt i alt har familien kun ros til den nye overgangssamtale, hvor både sundhedsplejerske og pædagog deltager.

- Det er rart med en flydende overgang, for så hænger det hele bare mere sammen, fastslår Thomas.

Og så var det dejligt, at der var sat god tid af til samtalen, så vi i fred og ro kunne fortælle, hvem Leo er, slutter Mette.

Fakta

”Den gode overgang fra hjem til dagtilbud” bliver lige nu afprøvet som pilotprojekt i distrikt Skovlunde.

Overgangssamtalen er en del af flere aktiviteter, som skal være med til at sikre, at småbørnene får en god overgang fra hjem til dagtilbud. De andre aktiviteter er:

• Temaaftener om udvalgte emner, der er aktuelle for småbørnsfamilier, fx hverdagen i vuggestue eller dagpleje, sundhed og sygdomme osv.
  • Pædagog og sundhedsplejerske besøger kommunens mødregrupper til en snak om søvn, kost og motorik mm.

I 2019 udbredes tiltaget til alle distrikter i kommunen.

”Den gode overgang fra hjem til dagtilbud” er en del af indsatsen ”De første 1000 dage” i Ballerup Kommune. Undersøgelser viser, at de første 1000 dage i et barns liv afgør, hvordan det klarer sig senere i livet. Et vellykket samarbejde mellem forældre, sundhedsplejerske og pædagog vil derfor øge muligheden for at give ekstra omsorg og støtte i forhold til de udfordringer, som nemt opstår, når man har små børn.

Læs mere på: http://sundhedsplejen.ballerup.dk/