Familier og børn med overvægt

Det kan være rigtig svært at se, hvornår ens barn vejer for meget. Men som mor eller far er det enormt vigtigt være opmærksom, for overvægtsproblematikker kan få alvorlige konsekvenser både i barndommen og senere i livet.

Her på siden kan du læse om overvægt, og få gode råd til at give både dig og dit barn et sundere liv. 

Vi har samlet nogle emner som kan være relevant for dig. 

Hvis du vil vide mere om overvægt og anbefalinger, har Sundhedsstyrelsen nogle anbefalinger. 
Dem kan du læse om her.

Det kan være svært at vide, hvornår ens barn vejer for meget. Du kan bruge værktøjet BMI (Body Mass Index) til at finde ud af om dit barn vejer for meget.

Du kan teste om dit barn vejer for meget ved at klikke  her.

Testen skal ses i sammenhæng med fx taljemål og fedtprocent. Derfor er det vigtigt, at du lader en fagperson gøre den endelige vurdering – denne fagperson kan fx være barnets skolesundhedsplejerske eller praktiserende læge.

Hvad er overvægt?

Overvægt er som oftest en tilstand hvor der er en stor mængde fedt lagret i kroppen, og i en grad der udgør en risiko for barnets helbred.

Overvægt skyldes altovervejende ubalance i den energi man indtager i sin mad og den energi man forbrænder. Det vil sige, at spiser og drikker man mere end ens krop bruger, oplagres fedt rundt omkring på kroppen og barnets vægt stiger.

Hvert femte barn er overvægtigt i Danmark og 70 % af dem er det stadig som voksen.

Børn med overvægt har både fysiske, psykiske og sociale bivirkninger. Overvægtige børn oplever forstadier til sukkersyge, astma og forringet leverfunktion.

Derudover får overvægtige børn smerter i knæ og hofter, fordi de vejer mere end deres knogler, muskler og led kan holde til. Udover fysiske bivirkninger, oplever overvægtige børn dårlig selvværd og selvtillid.

Ligeledes er de ekstra udsat for drilleri og mobning, som kan gøre dem ensomme og isolerede fra samvær og leg med andre børn.

For at undgå, at overvægtige børn senere i livet udvikler livstruende sygdomme som kræft, hjertekarsygdomme, type-2-diabetes og slidgigt, er det enormt vigtigt at ændre børnenes usunde vaner for at få et mere aktivt og sundere liv.

Her har især børnenes forældre en vigtig betydning i at være rollemodeller og støttepersoner i børnenes kamp mod overvægt.

Det kan være svært at finde ud af hvor man skal starte. Men helt overordnet, er et godt sted at starte at du og dit barn opbygger nogle sundere mad-, drikke- og aktivitetsvaner.

Men hvad er så godt at spise og drikke, og hvilke aktiviteter er sjove?

Læs mere nedenfor. 

 

Leg jer til et sundere liv

Leg og lær 

Kroppen på toppen 

Legedatabasen 

”20 lette råd” – Hvor mange kan I overholde? 

 

 

Løb og gang for begyndere

Det kan være svært at finde rundt alle internettets træningsprogrammer. Har du brug for hjælp til at finde et effektivt løbe- eller gåprogram for begyndere:

Gåprogram for begyndere 

Løbeprogram for begyndere 

Løbelege 

Læs mere om træning, vægttab, ernæring og sundhed.

 

Gratis motion i det fri

Naturen kan bruges til at bevæge sig sammen med sit barn. Men bruger man så lige naturen?

Herunder kan du læse om motionspladser og gå-/løberuter i Ballerup.

Motionspladser:
I Ballerup findes der mange udendørs faciliteter hvor både du og dit barn kan træne, lege og bevæge sig sammen.
Her kan du se et kort over de forskellige motionspladser: http://www.ballerup.dk/sundhedshuset/

Gå- og løberuter:

Der er lavet 8 ruter til gå-/løbeture, der passer til omkring 30 minutters motion. Turene går gennem by, skov og åbne områder, og du kommer forbi en række spændende seværdigheder i Ballerup.

Tag dit barn i hånden og lav motion sammen i den friske natur i Ballerup.

Se de 8 ruter her

 

Motion og leg på din smartphone og tablet

Der findes mange forskellige Apps til leg og træning for både dig og dit barn. Herunder er lavet en liste over apps som du kan hente i din Apple App Store eller Google Play.

Sjove apps som får både dig og dit barn op af stolen:

  • Crimeville
  • Helicopter Taxi
  • Happi Full Throttle
  • Seek ’n Spell
  • Legehjul

Derudover anbefales nedenstående træningsapp:

  • Endomondo: Med denne app kan du gøre træningen sjovere og øge motivationen for træning, ved at måle din distance og fart på fx din gå-, løbe-, eller cykeltur.
  • My Fitnesspal: En gratis kalorietæller, kost- og motionsdagbog der kan være en hjælp til vægttab for familier med skæv vægtudvikling og en motivation til at opnå en sundere livsstil.  

 

Ballerup Ungdomsskole

Ballerup Ungdomsskole er et gratis tilbud til alle unge der bor i Ballerup Kommune og som er fyldt 13 år eller går i 7. klasse. Ungdomsskolen tilbyder mange forskellige aktiviteter, bl.a. 

  • Motion og styrketræning
  • Parkour
  • Forskellige former for dans

Kontakt:

Ballerup Ungdomsskole

Parkvej 6

2750 Ballerup

Telefon: 44 77 37 00

E-mail: busk@balk.dk

Læs mere her: www.bask.dk

 

Mad og drikke

Mad og drikke har betydning for dit barns overvægt. Det er vigtigt at dit barn får skabt nogle sunde mad- og drikkevaner. Sund mad i rette mængder er med til at forhindre overvægt og giver dit barn energi til hverdagen.

gode idéer og hjælp til sund kost