UDSAT TIL 2021: Verdensmålsfestival kommer til Ballerup

Danmark for Målene - verdensmålsfestival i Ballerup
26. februar 2020

Verdensmålsfestivalen ”Danmark for Målene” indtager Ballerup 4. juni. Kirketorvet bliver fyldt med festivalstemning, pavilloner, underholdning, produkter og gode ideer, når kendskabet til FN’s 17 verdensmål skal udbredes i Ballerup.

Verdensmålsfestivalen er udsat et år på grund af den ekstraordinære situation med coronavirus i Danmark.

Læs mere: Verdensmålsfestival i Ballerup bliver rykket til 2021

Foto: Hvordan skal verdensmålsfestivalen se ud i Ballerup? Ideer bliver vendt i grupperne.

Kirketorvet i Ballerups bymidte bliver 4. juni omdannet til en stort festivalplads, når Danmark for Målene rykker ind på pladsen med små og store pavilloner og inviterer alle til en dag, hvor bæredygtighed, klima, grønne ideer og grøn omstilling spiller hovedrollerne. Dagen vil være fyldt med aktiviteter, hvor alle har mulighed for at komme og opleve verdensmålene. Det fortæller Søren Winther Lundby fra Danmark for Målene:

- Først og fremmest kan folk på dagen se, at de 17 verdensmål findes. Det ser de afspejlet i vores pavilloner. Der vil være aktiviteter, der understøtter de forskellige verdensmål, og virksomheder vil fortælle, hvordan deres produkter og serviceydelser fremmer verdensmålene. Vores erfaringer fra sidste år viser, at det gør en forskel, at vi kommer med en helt konkret festival med pavilloner, og at verdensmålene ikke bare er noget, vi taler om.

Arbejdet er i gang

Allerede nu er arbejdet frem mod dagen begyndt. Ballerup Kommune inviterede lokale aktører og ildsjæle til opstartsmøde. Startskuddet skal sikre, at sommerens folkemøde får lokal forankring og gennemføres med lokale kræfter. 70 lokale dukkede op til første møde, som peger frem mod sommerens festival.

På opstartsmødet debatterede lokale ildsjæle, græsrødder, foreninger, frivillige, virksomheder, studerende og uddannelser, hvordan verdensmålsfestivalen i Ballerup bedst udbreder kendskabet til verdensmålene og gør verdensmål til hverdagsmål.

Hvordan man gør det, har Søren Winther Lundby også et bud på:

- Verdensmålene virker meget abstrakte på folk. Det er en sjov størrelse, for på den ene side virker det konkret, når man lige ser ikonerne og overskrifterne, men ikke desto mindre stopper mange op og spørger sig selv: ”Hvad er det lige, jeg kan gøre?” Det leverer vi eksempler på. Det er ting, som vi egentligt godt ved, men ofte glemmer. Det kan være at spise mindre kød eller måske helt holde op med at spise kød, at tage cyklen i stedet for bilen eller at lægge pres på sine politikere i forhold til at få mere kollektiv trafik. Det er der, overgangen fra verdensmål til hverdagsmål finder sted.

Fantastisk festival

Aftenens omdrejningspunkt var gruppearbejde og ideudvikling af Ballerups udgave af verdensmålsfestivalen. Borgmester Jesper Würtzen gav desuden en kort gennemgang af, hvordan Ballerup Kommune arbejder med udvalgte verdensmål.

- Det er skønt at se, at så mange gode, lokale kræfter er mødt frem og vil være med til at skabe en fantastisk verdensmålsfestival til sommer, sagde borgmesteren efter mødet.

- Vi vil gøre vores bedste for, at det bliver en god dag med masser af aktiviteter og underholdning, der får verdensmålene yderligere konkretiseret og frem i lyset. Jeg håber, at rigtigt mange mennesker har lyst til kigge forbi Kirketorvet den 4. juni.

Arbejdet med verdensmålene indgår som en del af den politiske aftale mellem partierne i Kommunalbestyrelsen i Ballerup Kommune. Samarbejdet med Danmark for Målene skal ses i lyset af, at lokalpolitikerne har et ønske om, at verdensmålene bliver tænkt ind i det daglige arbejde, så de gør en konkret forskel for kommunens borgere.

Verdensmålsfestivalen kommer rundt til 48 byer i Danmark i år. Det er andet år, at den omrejsende festival tager rundt i landet. Danmark for Målene tilpasser programmet fra by til by, så festivalen får et lokalt præg.

Danmark for Målene - verdensmålsfestival i Ballerup

Foto: Søren Winther Lundby fra Danmark for Målene viser og fortæller.

Danmark for Målene - verdensmålsfestival i Ballerup

Foto: Verdensmålene er rykket ind på rådhuset i Ballerup.

Danmark for Målene - verdensmålsfestival i Ballerup

Foto: Fra venstre mod højre, Søren Winther Lundby, Danmark for Målene, borgmester Jesper Würtzen, Stine Rahbek Pedersen fra Kommunalbestyrelsen, tidligere borgmester Ove Dalsgaard og Peter Als fra Kommunalbestyrelsen.

Danmark for Målene - verdensmålsfestival i Ballerup

Foto: Hvordan skal verdensmålsfestivalen se ud i Ballerup? Ideer bliver vendt i grupperne.