Det Store Periskop

Hartmut Stockters messing periskop pryder toppen af spiralbjerget i Haraldsminde.

Hvis man spadserer ud i Ballerups sydvestligste hjørne, havner man til sidst på en græsbeklædt støjvold der beskytter naturområdet Harrestrup Ådal mod den tætte trafik på Motor Ring 4. Ådalen det af Ballerups store grønne områder der udvikler sig mest i disse år. Der etableres faciliteter for mange forskellige fritidsaktiviteter, og i efteråret 2013 blev Ådalens første kunstværk indviet.

Det er den tyskfødte Hartmut Stockter der er kunstneren bag, og han blev valgt fordi han i sine kunstværker altid tager udgangspunkt i menneskets komplekse forhold til naturen. Han startede at bygge en kæmpe spiralformet bakke ud af en bunke overskydende jord fra støjvoldsprojektet. Oven på denne overdimensionerede sokkel, plantede han så et stort messing periskop.

Ved at kigge ind i det og dreje det 360 grader rundt med håndtaget, ser vi verden på en lidt anden måde. Vi bliver fascineret af det smukke instrument, men først og fremmest handler kunstværket om virkelig at se naturen, sådan som den ligger lige foran næsen på os. En natur man altså også er nødt til at spadsere igennem, hvis man vil ud og se Det Store Periskop.

Udført 2013
Hartmut Stockter (f. 1973), billedkunstner.