Ikke tale - se - høre

Susanne Ussings karakteristiske skulpturgruppe foran Helsehuset ved Ballerup Rådhus.

Ballerup Rådhusplads er – ud over det store antal biler - domineret af Peter Brandes enorme bronzeskulptur ”Telemachos”. Men før pladsen blev ombygget og skulpturen opstillet, var det tre keramiske søjler, der udgjorde den kunstneriske udsmykning. Disse tre søjler, udført af kunstneren Susanne Ussing i 1992, er nu flyttet hen foran Helsehusets indgang, til venstre for rådhusets hovedindgang.

Skulpturen hedder ”Ikke tale - ikke se - ikke høre” og forestiller de tre berømte aber, der ikke vil forholde sig til verden. Det er i hvert fald sådan, vi normalt fortolker abernes attitude her i Vesten.

Men motivet har sin oprindelse i Japan, hvor de snarere repræsenterer det, at vi ikke skal bringe ondt videre, ikke lyve, ikke bagtale osv. De tre farvestærke keramik-aber kan altså give stof til eftertanke, men de kan også bare nydes for deres udtryksfulde stillinger og smukke overflade.

Der er noget dybt menneskeligt ved skulpturen. Både når det gælder motivet, størrelsen, materialerne og udførelsen. Det er svært ikke at klappe lidt på de ”bløde” snoede søjler på vej ud eller ind af Helsehuset. 

Opstillet 1992.
Susanne Ussing (f. 1940), billedkunstner, keramiker og arkitekt.