Præst og børn i kirke

300 år med rytterskole i Måløv

Mandag var det 300 år siden, at Frederik den 4. bestemte, at der skulle oprettes rytterskoler – blandt andet i Måløv og Ballerup.

Foto: Elever i Måløv Kirke.

Med rytterskolerne ville kongen sikre, at rigets borgere var gode kristne – og at soldater i hans rytterhær var forstandige nok til, at kunne tage imod en besked og handle efter den. Skolepligten blev indført i alle rytterdistrikter, og det blev grundlaget, for de skoler vi kender i dag, blandt andet i Måløv.

Tidsrejse i Måløv for store og små

Skolejubilæet på Måløvhøj Skole blev markeret med en dag i rytterskolernes tegn. Her mødte elever i indskolingen og på mellemtrinet selveste Frederik den 4. og en præst fra 1720’erne i Måløv Kirke. Undervejs på deres tur blev eleverne klogere på forbindelsen mellem kirke og skole, samt på hvad børn lærte i skolen dengang.

Borgmester Jesper Würtzen indtog rollen som kong Frederik den 4. Efter at have overhørt eleverne i blandt andet deres kendskab til historien om Moses, uddelte han boggaver til eleverne. Skikken med boggaver var udbredt i 1700-tallet, hvor en myndighedsperson fra kirken overhørte eleverne og gav de flittigste elever en bog som opmuntring til at fortsætte det gode arbejde.

Udskolingen på Måløvhøj Skoles to matrikler Måløv og Østerhøj fik fint besøg i klassen, da en provst og en degn var forbi klasselokalerne for at overhøre dem i de 10 bud og Christian den 5.’s Danske Lov.

Skoletjenesten Pederstrup har sammen med Folkekirkens Skoletjeneste i Ballerup-Furesø Provsti tilrettelagt dagen for Måløvhøj Skole. I alt deltog cirka 1.200 elever i løbet af dagen, hvor der blev uddelt 34 bøger og store mængder brændte mandler.

SOCIALE MEDIER