Karoline er Ballerup Mester i oplæsning

18. marts 2016

12-årig Skovlunde-pige løb med æren foran 250 elever fra kommunens 6. klasser

Der var næsten stemning som til en landskamp i foreningscenter Tapetens store sal i Ballerup onsdag den 17. marts. Her kæmpede 19 elever om Ballerup Mesterskabet i oplæsning foran 250 af deres klassekammerater, der fulgte dem med bannere, trommen i bordene, indlevelse – og god sportsånd.

SE FLERE FOTOS I BUND AF ARTIKEL

De 19 finalister fik hver 2x2 minutter til at oplæse henholdsvis en kendt og en ukendt tekst for den tre mand store jury, der gav point fra 1 til 9 for blandt andet hastighed og tydelighed, indlevelse, pausering, lydstyrke og kontakt med publikum.

Malede landskaber med ord
I en tæt afgørelse blev vinderen 12-årige Karoline Mandal Rem fra 6.a på Skovlunde Skole Nord. Hun oplæste indledningen til H.C. Andersens ”Den grimme ælling” og en nyhedstekst om hiphop.

”Begge var svære tekster, som Karoline formidlede på en levende måde. Hun formåede at male landskaber med sine ord,” lød juryens begrundelse. 

BM i oplæsning er et nyt initiativ for at sætte fokus på læseforståelse, tekstindlevelse og flydende læsning på skolernes mellemtrin. Undersøgelser har vist, at man bruger flere sanser og styrker den generelle læsekompetence, når man læser op.

10 af Ballerup Kommunes 6. klasser har deltaget i det første BM i oplæsning, hvor i øvrigt 12 af de 19 finalister var drenge, der ellers ikke generelt er de største læseheste.

Kollektiv indsats bag vinderen
BM i oplæsning er et samarbejde mellem skolernes pædagogiske læringscentre og Ballerup Bibliotek, der har været med til at udvælge tekster til træningsmateriale inden for alle genrer og haft flere klasser til undervisning i oplæsningsteknikker.

Selv om oplæsningen foretages af én elev, ligger der en kollektiv indsats bag, hvor en gruppe klassekammerater har været rådgivere, lige som hele klassen har arbejdet med oplæsning i en måned før finalen.

Derfor kunne Ballerups borgmester Jesper Würtzen også ud over diplomet til Karoline overrække biografbilletter til hele klassen. Skovlunde Skole Nord modtager også en forgyldt og indgraveret bog som vandrepokal, som der bliver kæmpet om igen til næste år.

I har udvist stort mod
- Nogle af jer har læst for klassen, andre er gået videre til semifinalen, og nogle har læst op her ved finalen i dag. Ligegyldigt hvor langt I er kommet i konkurrencen, har I udvist stort mod ved at læse op for hinanden, lød de rosende ord fra borgmesteren.

- Jeg håber, I har lært en masse og måske fået rykket jeres grænser. Man kan blive en rigtig god oplæser, når man øver sig, og man kan få gode erfaringer ved at stille sig frem foran andre og vise, hvad man har lært, fortsatte Jesper Würtzen.

Inden de 250 elever blev sluppet ud i forårssolen, nåede Karoline også at være lykkens gudinde. Ballerup Bibliotek havde sat en kæmpe pose slik på højkant i en quiz, hvor Ballerupmesteren i oplæsning trak den heldige vinder.

Fotos: Kim Matthäi Leland