Advarsel ikon

Coronavirus

Følg med i hvordan den aktuelle situation påvirker Ballerup Kommune

Rikke Albrektsen

Portræt: De små sejre fylder mest

Rikke er sygeplejerske og har en uforudsigelig arbejdsdag på Brydehuset. Hun trives med elastiske rammer, for de giver hende de bedste vilkår til at hjælpe borgere med et misbrug videre i deres liv.

- De fleste, der kommer i Brydehuset, føler sig meget velkomne. Vi er et hjerteligt hus, fordi vi rigtig gerne vil andre mennesker, både borgere og kolleger.

Sådan lyder det fra Rikke Albrektsen, som er sygeplejerske i Brydehuset i Ballerup Kommune. Her er der hjælp og støtte at hente, hvis man har et misbrug af alkohol eller stoffer eller man har psyko-sociale problemer.

Rikke har i syv år været en del af Brydehusets medicinudlevering og sørget for at udlevere antabus, metadon og anden støttemedicin. En stor del af arbejdet består i at koordinere aftaler med hospitaler, hjemmeplejen og praktiserende læger. Ofte er der et tæt samarbejde med de pårørende eller andre i borgerens netværk. Alt sammen opgaver, som får hverdagen til at glide nemmere for de borgere, hun møder. 

Holder af hinandens særheder 

- Jeg ved ikke helt, hvad jeg møder ind til om morgenen. Der er naturligvis faste rammer for, hvordan behandlingen er skruet sammen og jeg har som sygeplejerske mit klare ansvarsområde, men der kan ske meget inden for de rammer og der er enorm meget elastik. Jeg tror, det er særegent ved det her sted, netop vores evne til at navigere ret målrettet i behandlingen, men altid med øje for, hvad den enkelte borger har brug for. Vi sætter stor pris på og evner at arbejde meget selvstændigt. Det skal man kunne lide, og så skal man kunne bruge alle de kolleger, man har i ryggen, siger Rikke Albrektsen. 

Hun oplever, at hendes kolleger er meget lydhøre over for den faglighed, de hver især kommer med og kan se tingene fra andres perspektiv.

- Vi er en ret skøn blanding af dedikerede og dygtige medarbejdere. Mange af os har arbejdet her i mange år og har stor respekt for hinandens faglighed. Vi bruger meget humor indbyrdes og kender hinanden rigtig godt og holder af hinanden – og af vores særheder. 

Rikke Albrektsen

Rikke Albrektsen bruger en del af sin arbejdsdag i Medicinudleveringen, hvor borgerne kan komme ind og hente medicin. Foto: Bo Helsted. 

Brede skuldre kan også blive usikre 

Humor, tillid og plads til at være lige præcis den, man er, betyder meget for Rikkes trivsel og tryghed. Og giver hende mod på at søge at gøre det bedste for de borgere, hun møder. Også når hun er i tvivl, om hun gør det rigtige. 

- Vi bruger os selv personligt i vores arbejde, og for at kunne det skal man være et trygt sted, hvor man kan favne hinanden. Det kommer meget tydeligt til udtryk, når vi mødes til supervision med en ekstern psykolog. Selvom jeg har brede skuldre, kan jeg blive ramt af sager, som gør mig usikker. Så kan det være svært at vide, hvordan jeg skal komme videre med sagen. Så trækker jeg på mine kollegers erfaring og perspektiv, forklarer Rikke. 

Det er ok, at det ikke lykkes første gang 

I den bedste af alle verdener, blev alle de borgere, Rikke og hendes kolleger møder, stof- og alkoholfrie efter et forløb i Brydehuset. Sådan går det langt fra hver gang.  

- Det er da fuldstændig fantastisk, når en borger er kommet ud af sit misbrug - det er det, vi hele tiden stræber efter. Men der er også de små sejre. Det kan godt være, vi ikke kommer i mål med at gøre folk stoffri i første omgang, men vi har plantet et frø eller skabt en relation, så de kommer igen. Det kan også være, at de ikke drikker alkohol en lang periode, og den ædru periode kommer ikke dårligt igen. Så jeg glæder mig på deres vegne, når de går færdigbehandlet herfra, men jeg ved også, at det kan være, at vi ses igen - og det er helt ok.

Sætter aftryk hos borgerne 

I et job som Rikkes fylder både det svære, det uforudsigelige og de små sejre hverdagen ud. Og så er der de aftryk, som hun sætter hos de borgere, hun møder.

- Jeg tror, at de gange, hvor borgerne husker mig er, når de kan mærke mennesket bag sygeplejersken og fagligheden. Den kompetente behandling står altid forrest, men når vores borgere oplever, at de bliver set som de mennesker, de er og ikke bare deres misbrug, så tror jeg det sætter spor hos dem.

 

Om Brydehuset
Brydehuset tilbyder misbrugsafvænning og støtte til borgere med psykiske og sociale problemer. 

Der er omkring 106 medarbejdere ansat som er pædagoger, ergoterapeuter, psykologer, læger, sygeplejersker, socialrådgivere og administrative medarbejdere. 

Hvert år er omkring 500 borgere fra Ballerup eller andre kommuner tilknyttet et behandlingsforløb på Brydehuset.

 

SOCIALE MEDIER