Om Plejecenter Toftehaven

Her kan du læse al information om Plejecenter Toftehaven. Har du yderligere spørgsmål kan du kontakte os via boksen til højre.

Når en ny beboer flytter ind på Toftehaven, er det vigtigt for plejepersonalet at kende det enkelte menneskes livshistorie i form af personlighed, interesser og vaner, så vi kan tilpasse pleje, behandling og aktiviteter efter den enkeltes behov.

Toftehaven består af 4 afdelinger, Svalen, Viben, Lærken og den særlige demensafdeling Pirolen, der tilbyder hver sin type bolig.

Du kan se en beskrivelse af de forskellige afdelinger nedenfor. Det er boligselskabet Baldersbo, der opkræver indskud, husleje, el, varme og antennebidrag. Alle henvendelser vedr. husleje rettes til Baldersbo.

Lærken

Pirolen

Pirolen er en særlig afdeling med plads til 8 demente beboere med særlige behov og 5 almindelige plejeboliger, hvilket gør den unik på demensområdet i Ballerup kommune.

Pirolen er pionerer på demensområde.

Demente beboere med særlig behov kræver ofte stor tolerance, tålmodighed og fleksibilitet hos os medarbejdere. Alle afdelingens medarbejdere er derfor særligt uddannet til det spændende, udfordrende og meget givende at arbejde det er, at give pleje til demente.

Vores hverdag foregår i dejlige grønne omgivelser, tæt på Ballerup Centret og Gågaden, hvor vi ofte går hen og handler, spiser en is eller drikker varm kakao.

Vi har også en dejlig skærmet have, som vi flittigt bruger, når vejret er til det.

Vi er et godt team med nogle modne piger, som brænder for vores job. Vi er meget synlige i afdelingen, har et godt humør, og der er plads til at vise individuelle hensyn i det daglige arbejde. Vi er på forkant med situationer der kan opstå i løbet af en dag, da ikke mange dage for­løber ens på Pirolen, selv om vi prøver at holde fast i rutinerne, som er så vigtige for vores beboere.

Vi arbejder efter leve-bo konceptet, hvilket vil sige at mange af vores aktiviteter er daglige gøremål, som beboerne genkender fra hjemmet. Det er f.eks. at dække bord, rede seng, vande blomster, vaske tøj, støvsuge m.m.

Vi har også et dejligt køkken, hvor vi kan lave mad og bage kager, hvilket er meget populært hos beboerne, da vi ofte sammen finder en ret, de har lyst til. Glæden ved at lave maden sammen, nyde duften og sætte sig til et veldækket bord, kan få selv en almindelig hakkebøf til at smage som en himmerigsk mundfuld. Beboerne deltager i det omfang de kan eller har lyst til.

Vi har en god omgangstone, meget humor i det daglige arbejde, vi viser respekt for den enkelte beboers livshistorie og arbejder meget tværfagligt, for at opnå den allerbedste hverdag for vores beboere på Pirolen.

Pirolen er et dejligt sted at være, og vi skulle hilse og sige, at der altid er kaffe på kanden.

Svalen

Svalen er den nyeste del af Toftehaven og er i 2 etager med plads til 10 beboere på hver etage.

I stuen er der en lille terrasse til hver bolig og på 1. sal er der en altan til hver bolig.

Der er fælles spise/opholdsstue med køkken, hvor alle måltider anrettes, og hvor de fleste beboere indtager måltiderne sammen. Der er også fælles opholdsareal med fjernsyn, hvor det er mulighed for at sidde og hygge sig sammen.

Beboerne har mange og meget forskellige behov og vi lægger stor vægt på at det er beboernes hjem og det er dem der sætter dagsordnen. Vi arbejder efter Leve-Bo princippet og bestræber os på at få hverdagen til at ligne en almindelig hverdag som mulig med de funktioner der i en almindelig husholdning..

Vi tilbringer meget tid sammen med beboerne, - dels for at hjælpe med det der er behov for og dels for at være sammen i et fællesskab, så alle kan være med og føle sig trygge.

Vi gør meget for at skabe hygge i afdelingen, så også højtider bliver festlige.

Viben

Viben finder du centralt i huset. Der er et dejligt åbent miljø, med en dejlig lille gårdhave, som om sommeren pynter med farvestrålende blomster, og flittigt benyttes, når vejret arter sig.

I Viben bor 12 beboere, i store, lyse, dejlige boliger med hver sin egen lille have.

Vi lægger vægt på beboernes sociale samvær, ved at spise alle måltider sammen. At komme ud til et veldækket bord og måske et lille glas vin, det nyder de fleste beboere. Samtalerne går lystigt mellem personalet og beboerne ved måltiderne, hvor verdenssituationen vendes. Både beboere og personale sætter pris på et hyggeligt miljø.

Vi arbejder efter leve-bo princippet, og bestræber os på at få hverdagen til at være så normal, tryg og hjemlig som muligt. Hjælp til selvhjælp er også en stor del og prioritet i dagligdagen.

Vi prøver at skabe en stemning, med en god portion humor og en god omgangstone, med respekt for det enkelte menneske. Vi er optagede af den enkeltes livshistorie og mener, at vi derigennem får større forståelse for det hele menneske.

Vi har ansat både social- og sundhedshjælpere og assisistenter samt sygeplejersker, og benytter os meget af faglig sparring imellem medarbejderne.

Vi bestræber os på at gøre alle højtider hyggelige, med oppynt og godter, der hører til.
Hos os kan vi godt lide at forkæle, som f.eks at handle ind til lækkert hjemmelavet mad tilberedt i vores eget køkken,  eller tage et smut forbi pølsevognen.

Vi har altid lidt kaffe og kage at byde på, hvis I skulle få lyst til at lægge vejen forbi vores skønne afdeling.

De kærligste hilser fra personalet på Viben. 

Centerleder:
Dorthe Flindt Larsen

Afdelingssygeplejerske for Pirolen og Lærken:
Berit Juhl Schau

Afdelingssygeplejerske for Viben og Svalen:
Jette Hjuler Madsen

Teknisk serviceleder
Lars Kejser
Telefontid ml. 8-9 på tlf. 41 75 99 65.

Sekretær:
Helle Busch Madsen
Træffetider:
Mandag, tirsdag, onsdag klokken 8-13
Torsdag klokken 12-17
Fredag klokken 8-13

Sorg og reaktion når en pårørende dør.

Alle mennesker oplever sorg i løbet af tilværelsen. Det sker for eksempel, hvis en, man holder meget af, bliver syg og dør.

Reaktionerne er forskellige fra menneske til menneske og afhænger af flere ting, for eksempel hvilken tilknytning man har til den person, man mister. Reaktionen kan også påvirkes af, hvordan man har det på det tidspunkt, ulykken rammer.

Når man mister en, man holder af, sker der som regel det, at man i en periode er slået ud af kurs. Sorgen er altid forbundet med en voldsom forandring - ens verden bliver aldrig den samme igen. Det er vigtigt, at man giver sig selv lov til at græde ud. Gråden er et godt redskab til at bearbejde sorgen. Den virker afspændende på kroppen og fjerner angsten.

Det er vigtigt, at man får den tid, der skal til, før man er parat til at give slip og starte et nyt liv. Men netop med tiden og ved gode venners og families støtte gennemlever man sorgen.

 • Man frigør sig fra fortiden ved efterhånden at acceptere, hvad man har mistet.

 • Man finder en ny hverdag og kan se, at fremtiden trods alt indeholder muligheder, og måske endda nye muligheder.

Hvad med begravelsen?
Når man mister en af sine pårørende, står man ikke kun med den personlige sorg. Der er også en række praktiske problemer omkring begravelsen, man skal tage stilling til. For mange bliver løsningen at ringe til bedemanden og lade ham ordne alt fra dødsanmeldelse til gravsten.

Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at selvom bedemanden kan hjælpe med at opfylde ens ønsker omkring begravelsen, kan han ikke foretage valg for en. Man skal stadig selv tage stilling til tingene. Det er også værd at huske, at alt hvad bedemanden gør, koster penge. De fleste bedemænd er meget omhyggelige med at informere om dette, så udgifterne ikke pludselig løber løbsk, men man bør alligevel have det in mente.

Det er gratis at bruge kirken og præsten i forbindelse med begravelsen, men alt andet skal man selv betale. Udgifterne vil ofte ligge på omkring 10.000 kr., men prisen kan variere meget, alt efter hvad man vælger af kiste, pynt og så videre.

Hvis man har ret til dansk sygesikring, har man almindeligvis også ret til at modtage begravelseshjælp fra kommunen. Denne hjælp kan dog ikke dække alle udgifter. Hvor stort et beløb den enkelte kan få udbetalt, afhænger af formue og familieforhold. Kommunen kan give nærmere oplysninger om dette. Hvis begravelsen varetages af en bedemand, kontakter han kommunen, som så kan udbetale hjælpen direkte til ham.

Her på Toftehaven har vi et værdisæt som du kan læse om nedenfor.

 • Vi har rammer og en atmosfære, som sikrer beboeren et trygt hjem og giver den enkelte mulighed for at opretholde kontakten med familien og kommunes øvrige borgere.
 • Sikre beboerne vilkår, der tilgodeser selvbestemmelse og aktivitet samtidig med, at behovet for behandling, pleje og omsorg dækkes.

Plejen er tilrettelagt efter principperne for Leve-bo miljøer. Pricipperne for Leve-bo miljøerne tager afsæt i beboernes individualitet og selv- og medbestemmelse, det vil sige at plejen tilrettelægges efter beboernes behov, ønsker og vaner.

Der er frihed til forskelligheder og åbenhed overfor forandringer.  Berboerne bor i overskuelige miljøer med mulighed for valg mellem deltagelse i nabofællesskabet eller væren i den private, individuelle bolig.

Personalet arbejder på beboernes domæne og deres arbejdstid er nogenlunde ligeligt fordelt hen over beboernes vågne timer.  Måltiderne og andre huslige gøremål er centrale for hverdagsliver og der tilrettelægges andre aktiviteter i et samarbejde mellem beboerne, deres familier og personalet.

Der afholdes hvert forår og efterår et fælles beboer- og pårørendemøde.

Samarbejdet og dialogen mellem personale, beboere og pårørende er centralt for at Toftehaven er et godt sted at leve og bo. Derfor holder vi hvert år to stormøder, hvor plejecenterleder Dorthe Flindt Larsen fortæller om plejecenterets udvikling og udfordringer, og hvor beboere og pårørende har mulighed for at komme med deres input, ideer, ris og ros i et fælles forum.

Der afholdes en masse sjove, spændende og tilbagevendende arrangementer og fester på Toftehaven til årstidernes højtider

Derudover planlægger vi forskellige aktiviteter hver uge, som bl.a. kan være:

 • Biograf på Torvet
 • Erindringsgruppe på Torvet
 • Herrehold, f.eks. forbold, øl og popcorn
 • Damehold, f.eks seniorshoppen
 • Individuel træning
 • Kreative aktiviteter

Præsten kommer: 

 • Salmesang: Sidste tirsdag i hver måned, skiftesvis på Svalen, Viben og Lærken. Programmet for 2017  samt  finder du her. 
 • Gudstjeneste: Jul og Påske, hvor nærmere info følger op til højtiderne.

 Vi søger frivillige, der har lyst til at være en del af hverdagen for vores beboere i Toftehaven.

Det kræver ikke særlige kompetencer at være frivillig i Toftehaven, kun lysten til at glæde andre.
Som frivillig er det samværet og nærværet med vores beboere, der er det centrale. Har du en time om ugen til at besøge os og danne venskaber, gør det en kæmpe forskel. Har du lyst og tid til mere er det bare dejligt. Det er derfor op til dig selv – og beboerne naturligvis – hvad I vil lave. 

Det kan være at:

 • Spille kort
 • Drikke kaffe
 • Bage kage
 • Gå en tur
 • Se på billeder
 • Lave håndarbejde
 • Eller noget helt andet.

Har du lyst til at høre mere om det frivillige arbejde på Toftehaven, så kom og besøg os i hverdagene indtil kl. 15 på Nygårdsvej 35.

Eller kontakt aktivitetspædagog Henriette Eliasen og aktivitetsassistent Katja Møller.

Læs gerne

 igennem (åbner i nyt vindue). 

Læs også om..

Kontakt

Plejecenter
Toftehaven

Nygårdsvej 35 
2750 Ballerup 
 

4477 3151 ​

E-mail