Børnenes UNICEF By

 Copyright: UNICEF

Copyright: UNICEF

Alle børn i kommunens dagtilbud og skoler kommer i 2017 til at beskæftige sig med UNICEF By 2017 og temaet ”Uddannelse til alle”. Formålet er, at få sat fokus på hvorfor uddannelse er vigtig, at børnene i Ballerup Kommune får et kendskab til børns leve- og uddannelsesvilkår i de fattigste lande, samt at de får et indgående kendskab til børns rettigheder - herunder også deres egne.

Du kan læse mere om de initiativer, der afholdes og planlægges på skoleområdet på denne side. Listen opdateres løbende. Er du lærer eller elev og mangler din aktivitet på listen, så kontakt venligst Kultur og Fritid.

 

400 elever fra de lokale 7. klasser deltager i en stor flash-mob i Ballerup Centret, for at gøre hele Ballerup opmærksom på, at Ballerup er UNICEF By. Flash mobben er arrangeret af Ballerup Fælles Elevråd. 

Se en video fra arrangementet her

På alle skoler afholdes en fælles åbning af UNICEF-året d. 24. februar. Her skal alle elever som de første se en lille UNICEF-film med speak af borgmester Jesper Würtzen, der fortæller, hvorfor kommunen er UNICEF By i 2017, og hvordan skolebørnene kan være med til at hjælpe. 

Se videoen her

På skolernes læringscentre (skolebiblioteker) vil der i løbet af foråret været UNICEF-udstillinger med materialer og information, som fortæller om Ballerup som UNICEF By og UNICEFs arbejde med at hjælpe børn i skole i verdens fattigste lande. Bl.a. vil UNICEFs undervisningskuffert "School in a box" gå på omgang blandt skolebibliotekerne. UNICEF sender kufferten ud til områder i nød. 

UNICEF By - School in a box

Den 31. marts samler kommunens børn skrald og penge til UNICEF byen. Ballerup, Måløv og Skovlunde bliver renere, og samtidig samler børnene penge ind til UNICEFs arbejde med uddannelse. Skolerne opfordrer virksomheder til at bakke op om indsamlingen. Kontakt projektleder Cecilie Bro Tellefsen for at høre mere.

Ballerup Mesterskaberne (BM) i Oplæsning er en årligt tilbagevendende oplæsningskonkurrence for kommunens 6. klasser. De tilmeldte klasser arbejder over en periode med forskellige oplæsningsteknikker, og der afholdes semifinaler på skolerne, hvor finalisterne udvælges. På finaledagen mødes finalisterne med deres klasser på Tapeten til den endelige konkurrence.

I år arrangeres et særligt UNICEF By-arrangement efter at finalen har været afholdt på Tapeten. Arrangementet afholdes på Ballerup Bibliotek d. 20. april og giver finalisternes familie og venner mulighed for at høre finalisternes oplæsninger. Overskud fra salg af mad og drikke går til UNICEF.  

Torsdag d. 18. maj sætter alle kommunens daginstitutioner fokus på UNICEF. Det gør de bl.a ved at lade børnene tegne deres egen UNICEF By-plakat. Herudover er der arrangeret en masse spændende og læringsrige aktiviteter som eksempelvis vandstafet, hvor børnene skal flytte spande med vand. En leg, der giver anledning til en snak om, at børn i andre lande må gå langt for at skaffe drikkevand.

UNICEF By - børnenes egne plakater

Den årlige idrætsdag på Kasperskolen afholdes d. 21. juni og i den forbindelse sætter skolen fokus på UNICEF. Efter idrætsaktiviteterne sælges kage, popcorn og sluchice og alle pengene fra salget går til UNICEF By-indsamlingen. 

Herudover afholder Kasperskolen julemarked den 6. december. Skolen laver en særlig UNICEF By-bod, hvor indtægterne går til UNICEF. 

De pædagogiske læringscentre afholder bogbasar i ugerne op til international læsedag, som foregår fredag d. 8. september. Her kan skolebørnene aflevere deres egne bøger og køber deres kammeraters aflagte. Bogbasaren afholdes på alle kommunens skoler og pengene fra bogsalget går til UNICEF.

Den internationale læsedag 8. september vil i år i Ballerup stå i UNICEF byens tegn. Alle skolerne i kommunen vil på International Læsedag markere, hvor vigtigt det er for alle børn at læse – både i Danmark og i verdens fattigste lande.

Skoletjenesten Pederstrups forløb "School-In-A-Box" udbydes til mellemtrinet i uge 38-41, og sætter fokus på det almene behov for uddannelse verden over. Eleverne møder materialer, som findes i de kasser UNICEF benytter i bl.a. katastrofeområder.

Undervejs vil børnene få mulighed for at reflektere over egen uddannelse og hverdag, samtidig med at de opnår indsigt i andre børns hverdag og verden. Desuden inddrages et tilbagekig til danske børns liv i tidligere tider. 

Læs mere om skoleforløbet her

I uge 41 har skolerne i kommunen temauge, hvor lærerne i undervisningen sætter fokus på børnerettigheder og UNICEF byens tema ”Uddannelse til alle”.

Ballerup Bibliotekerne tilbyder konceptet ”LAB” (Laboratoriet for innovation og kreativitet), hvor elever løser udfordringer stillet af virksomheder. I uge 41 tilbydes et særligt forløb i samarbejde med UNICEF Danmark. 

UNICEFS udfordring lyder:

Vi mangler gode ideer og innovative løsninger til, hvordan vi i højere grad kan sikre, at børn i fattige lande - og især pigerne - bliver i skolen.

Læs mere om LAB her

Den 15. oktober er Skolernes Motionsdag. I år løber Ballerup Kommunes skolebørn ikke bare for deres egen sundheds skyld, men også for at samle penge ind til UNICEF By.

Daginstitutionerne i Ballerup Kommune finder hele tiden på kreative måder at samle ind til UNICEF på. Nogen har solgt kage til forældrekaffen, andre små kunstværker til bedsteforældredagen og andre igen fine blomster til sommerfesten.

Læs mere om hvad de eksempelvis gjorde i Børnehuset Birkegården 

UNICEF har masser af undervisningsmateriale, der fortæller om børns vilkår i andre lande.

Se mulighederne og bestil materialet direkte på UNICEF's hjemmeside.

I hele november fejrer Biblo og UNICEF Børnekonventionens fødselsdag med en tegnekonkurrence.

Alle børn mellem 7 og 14 år kan deltage. 

Som deltager skal du forestille dig en nyhed, som du og andre børn vil elske. Tænk over hvad nyheden handler om. Hvorfor er det en god nyhed for børn? Tegn den gode nyhed, så godt du kan. Tag et billede af tegningen og læg den i gruppen ”Tegn Verden” på biblo.dk.

Der er opsat tegneborde til formålet på Ballerup Bibliotek, Skovlunde Kulturhus og Kulturhus Måløv, men du kan naturligvis tegne, hvor du har lyst.

I hele november udvælger Biblo tegninger, der vises på biblo.dk.  Til sidst udvælges 20 billeder, som sættes ind i en lille bog. Bogen kan bagefter hentes fra biblo.dk og fra unicef.dk

Læs mere om konkurrencen her: https://biblo.dk/tegnverden  

Kontakt

Center for Skoler,
Institutioner og
Kultur

Kultur & Fritid

4477 2000

Kontakt os