Ballerup Symbiose er et netværk for lokale virksomheder, der ønsker at arbejde med grøn omstilling. Der er plads til flere virksomheder.
Hvad er et symbiosesamarbejde?
Symbiosesamarbejde er et forhold mellem to eller flere virksomheder, hvor der deles viden og/eller ressourcer. Fx en virksomheds affaldsprodukt bortskaffes gratis eller eventuelt købes af en anden virksomhed, der har brug for det i sin produktion.
Når virksomheder indgår i et symbiosesamarbejde, kan der spares penge og sommetider endda tjenes penge på restressourcer. Hvis virksomheden modtager restressourcer, kan det være en billigere måde at få materialer på. Ved at bruge ressourcerne flere gange og på nye måder skabes miljø- og klimamæssige gevinster.
Symbiosesamarbejder giver således flere gevinster, idet der skabes:
Lokale partnerskaber mellem virksomheder om at omdanne affald til nye materialer og ressourcer
Nye forretningsmuligheder og arbejdspladser fra restprodukter og biprodukter
Besparelser af forbrug af materialer og energiforbrug samtidig med at den negative miljøpåvirkning reduceres
Mere bæredygtige byer og regioner
Vil du være med i netværket Ballerup Symbiose?
Kontakt erhvervsudviklingskonsulent Thomas Ernst Rømer Jakobsen, tjak@balk.dk
Ballerup Kommune har med deltagelse i det nationale projekt ”DK2020-klimaplaner for Danmark” forpligtet sig til at blive klimaneutral i 2050. Ballerup Kommune er kendetegnet ved at meget af arealet er udlagt til erhverv. 2.305 virksomheder driver deres forretning ud fra et sted i Ballerup Kommune.
Vi ønsker som kommune at understøtte det lokale erhvervsliv med en konkurrencedygtig grøn omstilling. I dialogen med det lokale erhvervslivet har vi erfaret, at virksomhederne efterspørger netværksaktiviteter, hvor de kan udveksle erfaringer og viden om den grønne omstilling. Symbiosesamarbejdet er en del af denne indsats.
I Ballerup Symbiose-netværket er der nedsat en task force-gruppe, for de virksomheder der specifikt ønsker at arbejde med deling af overskudsvarme. I øjeblikket er det virksomheder inden for industri og datacentre, der deltager i task forcen.
I task forcen for overskudsvarme er fokus på, hvordan en virksomheds overskudsenergi/ affaldsproduktion kan bruges hos Vestforbrænding som overskudsvarme i deres fjernvarmeproduktion. Dermed er symbiosesamarbejdet for overskudsvarme et samarbejde med Ballerup Kommune, Vestforbrænding og virksomhederne.
Overskudsenergien i fjernvarmeproduktionen vil være med til at udfase de fossile brændsler i varmeforsyningen.
Den 8. februar 2024 blev første møde i Bio-Symbiosen holdt med bred tilslutning fra flere typer af virksomheder i Ballerup Kommune. Flere virksomheder i kommunen arbejder allerede med biodiversitet, og flere har tilkendegivet deres interesse i området.
Formålet med Bio-Symbiosen er, at viden kan deles og sparring med andre virksomheder bliver let tilgængelig. Initiativer kan koordineres, og i nogle tilfælde understøttes af stordriftsfordele.
Der er fokus på relevante aspekter af biodiversitet i symbiosen, herunder fokus på initiativer som kan iværksættes på egne matrikler såvel som engagering i nationale og internationale initiativer.
Alle typer virksomheder deltager i Bio-Symbiosen. Både helt små og helt store virksomheder. Nogen har en biodiversitetsstrategi og arbejder allerede med området, andre er i en fase hvor området undersøges.
Næste møde i Bio-Symbiosen er den 30. april 2024 kl. 08-10 på Ballerup Rådhus. Kontakt Thomas Rømer Jakobsen på tjak@balk.dk, hvis du er interesseret i at deltage.
Palle-Symbiosen er startet i februar 2024, og en testperiode i foråret 2024 er iværksat, hvor det undersøges om indsamling, istandsættelse og genanvendelse af overskudspaller er en bæredygtig forretningsidé.
Business Ballerup har faciliteret idéudviklingen af denne symbiose, og deltagerne håndterer nu selv driften.
Kontakt Thomas Rømer Jakobsen på tjak@balk.dk, hvis din virksomhed har overskudspaller og er interesseret i at deltage.
99 procent af indholdet i alle kaffebønder bliver til restproduktet kaffegrums. Derfor er kaffegrums en betydelig overskudsressource i mange virksomheder. Dette har innovative virksomheder opdaget, og de producerer nu forskellige typer af produkter ud af restproduktet kaffegrums. Bl.a. produceres krus og produkter til personlig pleje.
Business Ballerup har faciliteret idéudviklingen af denne symbiose, og deltagerne har overtaget styringen i forhold til igangsættelse af en testperiode, som finder sted i foråret 2024. I testperioden indsamles kaffegrums ugentligt i virksomhederne, og det transporteres til producenter der baserer deres produktion på kaffegrums. Efterfølgende bliver virksomhederne tilbudt de nye produkter – hvorved cirkulariteten kan gøres komplet.
Kontakt Thomas Rømer Jakobsen på tjak@balk.dk, hvis din virksomhed har kaffegrums og er interesseret i at deltage.
Vestforbrænding har lavet en varmeplan, som Ballerup Kommune understøtter.
I Ballerup Kommune kommer fjernvarmen fra Vestforbrænding, som derfor er en del af processen ved mulige projekter af overskudsvarme fra virksomhederne. Vestforbrænding har i Varmeplan 2030 bl.a. fokus på at udnytte overskudsvarmen fra industrien som en del af fremtidens produktion af fjernvarme. Vestforbrænding forventer, at de skal bruge en kapacitet fra decentrale lokaliteter (virksomheder) på 65 MW ved varmepumper, hvor energikilden primært skal være overskudsvarme.
Ballerup Kommune bakker op om denne løsning og ser gerne, at overskudsvarmen også kan komme fra datacentre, industrier, spildevandsanlæg og lignende i kommunen. I kommunes klimapolitik er det en målsætning at få mere overskudsvarme udnyttet fra bl.a. industrier, datacentre mm.
Ballerup Kommune vil i samarbejde med Vestforbrænding gerne samarbejde med virksomheder om at udnytte overskudsvarmen fra virksomhederne.
Hvis din virksomhed ønsker at dele overskudsvarme fra jeres produktion, kan I følge denne proces:
Start med at kontakte Vestforbrænding eller Ballerup Kommune for indledende dialog
Vestforbrænding skal vurdere muligheden for at genbruge jeres overskudsvarme
Vestforbrænding og Ballerup Kommune skal vurdere de lovmæssige rammer i samarbejdet
Virksomheden udarbejder projektforslag og sender til kommunen