Baltorpplænen
Baltorpplænen skal omdannes til en helt ny bydel, som ud over boliger og campus- og kulturfunktioner også skal rumme en klimapark - et grønt åndehul i bymidten.
Med udgangspunkt i kommunens Planstrategi 2018 har det været en målsætning at arbejde for integrere bolig-, center-, uddannelses- og erhvervsområder for at skabe mere liv og mere tryghed døgnet rundt. Derudover ønsker vi at skabe grønnere byrum, øge bymidternes rekreative kvaliteter, planlægge grønne områder tæt på boliger, institutioner og arbejdspladser og indtænke biodiversitet samt at skabe mere vild og varieret natur på udvalgte steder. Den nye bydel og klimaparken på Baltorpplænen lægger sig tæt op ad disse målsætninger.
-
15. september 2022
Parkering på Banetoften nedlægges - henvisning til Lindevænget
Byggeriet på Baltorpplænen er nået sin næste fase, og det er derfor nødvendigt at nedlægge parkeringspladsen ved Banetoften (rød markering).
Parkeringspladsen nedlægges fra og med mandag den 19. september. Der henvises i stedet til den store pendler-parkeringsplads på Lindevænget (grøn markering) frem til juni 2023.
Derefter vil der være etableret nye parkeringspladser - både til pendlere og andre brugere og gæster i området ved de nye bebyggelser på Baltorpplænen.
Rød markering: parkeringsplads som nedlægges
Grøn markering: pendlerparkering på Lindevænget. . . .
2. juni 2022
I uge 23 vil rækken af spidsløn langs p-arealet mod Baltorpvej blive fjernet som led i udbygningen af Baltorpplænen. Trærækken er markeret med rødt på nedenstående luftfoto.
I henhold til lokalplanen vil der blive plantet nye træer et andet sted i området til erstatning for dem, der fjernes.
. . . . .
30. november 2021
Generel info
NYT BYOMRÅDE PÅ VEJ
Nu er maskinerne rykket ind på arealerne mellem Baltoppen Live og Ballerup Centret. Området skal over de næste år forvandles til en ny bydel med et kultur- og campusområde, ejer- og lejeboliger og en rekreativ park, hvor biodiversitet og klima er i fokus.Nedrivning – og derefter nybyggeri
Det første, der skal ske, er at Kasperskolen og et par andre bygninger skal rives ned. Det er den erfarne projektudvikler FB Gruppen A/S, som har købt arealerne af Ballerup Kommune, og som nu skal stå for nedrivning og nybyggeri. Ud over ca. 450 nye boliger, fordelt på fem bygninger omkring den kommende park, skal der også opføres en ny uddannelsesbygning på ca. 7.700 m2 til TEC, som flytter ind i sommeren 2024. Desuden skal der anlægges en park på ca. 5.000 m2 med fokus på rekreative kvaliteter, klima og biodiversitet.Dele af området fungerer i dag som parkeringspladser for pendlere og kulturliv. Disse pladser vil i en periode blive påvirket, fordi der undervejs vil være trafikomlægninger og færre p-pladser. Pendler-parkeringspladserne ved Banetoften bevares i første omgang, og p-pladserne ved NEXT forbliver uberørte til brug for både skolen og kulturlivet. For gående vil Pederstrupstien kunne bruges, så længe der ikke skal bygges i det område.
Der vil løbende blive arbejdet på at minimere generne for områdets nuværende brugere og beboere – heldigvis bliver det ikke nødvendigt med støjende spunsning i området.
Tidsplan
I foråret 2022 skal der afholdes en form for konkurrence om, hvordan klimaparken konkret skal se ud og hvad den skal rumme. Konkurrencen skal blandet andet baseres på ønsker og input fra en dialogproces, som blev gennemført i foråret 2021 med deltagelse af borgere og andre interessenter i området.De første boliger forventes færdige allerede i slutningen af 2023.
TEC flytter ind i de nye undervisningsbygning til efterårssemestret 2024.
Klimaparken planlægges sideløbende med udviklingen af boligområdet.
De sidste boliger forventes klar til indflytning i slutningen af 2025, og så kan parken anlægges.Nedenfor kan du se, hvor der etableres byggeplads i den første fase af byggeriet, dvs. frem til februar 2022.
. . . . . .
Oktober 2021
NEDRIVNING GÅR I GANG
Nedrivning af eksisterende bygninger (Kasperskolen, gymnastikhal mv) går i gang i begyndelsen af november, og samtidig vil der blive fældet nogle træer i samme del af området.
De første byggeri går i gang i marts 2022.
Det er de bygninger, der er markeret med rødt, der rives ned - dog ikke Baltoppens foyerbygning.
(mere info følger)
-
Klimapark
Klimaparken skal indrettes som offentlig park med muligheder for friluftsaktiviteter, ophold og leg.Vision for klimaparken
Parken skal kunne håndtere regnvand med forsinkelse ved større regnhændelser.Klimaparken skal have et naturligt/’vildt’ præg, vekslende med mere plejede arealer til ophold og leg, samt stier anlagt i grus. Parken skal anlægges med størst muligt fokus på biodiversitet, og vildtvoksende områder skal anlægges, så de understøtter bevægelse på kryds og tværs i parken.
Adgangsarealer, der fører til klimaparken fra omgivelserne, skal have beplantningsmæssigt genkendelige fællestræk med parken, så de opfattes som en naturlig del af klimaparken.
Pladsdannelsen ved Banetoften (i områdets nordøstlige hjørne) skal udformes, så den – trods hel eller delvis belægning – indgår som en del af klimaparken.Ligeledes skal den brede passage mellem byggefelt B2 og B3 (ud mod Baltorpvej. red.) udformes på en måde, så den med hensyn til udtryk og beplantning danner en naturlig forbindelse til parken.
Beplantning i parken skal bidrage til at sikre parken som en klimapark, herunder planter, der egner sig til regnbede - træer, græsser, buske og stauder der tåler at stå i vand i perioder. Valget af planter/arter skal understøtte biologisk mangfoldighed i parken.
Parkens træer skal være fuldkronede solitære træer eller træer i grupper i et irregulært system. Der skal plantes i bunddække, stauder, vildgræsser eller i klippet/højt græs med blomsterløg.
’Hovedstien’ gennem parken, som binder Baltoppen-området sammen med bymidten og stationen, skal anlægges i en permeabel belægning, der egner sig både for gående og cyklende.
Øvrige stier skal anlægges i grus eller anden permeabel belægning – af hensyn både til parkens ’naturlige’ udtryk og til håndteringen af regnvand (forsinkelse, fordampning, evt. nedsivning).Det konkrete plantevalg, udformning af anlæg til regnvandshåndtering og øvrigt indhold af Klimaparken skal fastlægges særskilt i en konkurrence.
(Kilde: Lokalplan 196 for ny bydel på Baltorpplænen, vedtaget juni 2021)
Udbud om totalrådgiver til klimaparken
I 2022 har Ballerup Kommune, i samarbejde med forsyningsselskabet Novafos og bygherren på Baltorpplænen FB Gruppen, gennemført et udbud for at finde den totalrådgiver, som skal stå for udformningen og etableringen af klimaparken.Du kan se programmet for udbuddet her, med beskrivelse af ønsker og krav til klimaparken:
-
:
Kommunalbestyrelsen ønsker, at Baltorpplænen skal omdannes til en helt ny bydel, som ud over boliger og campus- og kulturfunktioner også skal rumme en klimapark - et grønt åndehul i bymidten.
I juni 2021 vedtog Kommunalbestyrelsen Lokalplan 196 for nyt boligområde ved Baltorpplænen; du kan se lokalplanen her: https://ballerup.viewer.dkplan.niras.dk/plan/1#/lokalplanid/451
I januar 2022 gik nedrivningen af nogle af de eksisterende bygninger i området i gang (Kasperskolen og hallen), Det sidste boligbyggeri forventes at være klar til indflytning i starten af 2025.
TEC flytter sin uddannelsesinstitution til Baltorpen (byggefelt C1 på nedenstående plan), fra en tidligere placering ved Telegrafvej. TEC forventer at tage sin nye bygning i brug i 2024.
Arealet mellem Baltoppen, Next og TEC, kaldet Campus Torvet, skal have en ny og grønnere udformning.
Next, Baltoppen Live og tandklinikken opretholdes. Baltoppen forventes at blive ombygget, så den bliver mere tidssvarende og kommer til at få bedre sammenhæng med de nye omgivelser, både Campus Torvet og klimaparken.
Klimaparken skal anlægges, når de sidste byggerier står færdige. Det forventes, at parken anlægges i løbet af 2025.
-
Lokalplanen for den nye bydel på Baltorpplænen - Lokalplan 196 - blev vedtaget af Kommunalbestyrelsen i juni 2021.
Du kan se lokalplanen her: https://ballerup.viewer.dkplan.niras.dk/plan/1#/lokalplanid/451
Lokalplanområdet med omgivelser