Sammen om psykisk trivsel er et nyt behandlingstilbud, der henvender sig til børn & unge i aldersgruppen 5-17 år, der har bopæl i Ballerup Kommune og som oplever tegn på psykisk mistrivsel i hverdagen. Tilbuddet skal sikre, at børn & unge der ikke trives, får hjælp i rette tid og at deres tilstand ikke forværres. Det er derfor også helt essentielt, at I som forældre, kan henvende jer i tilbuddet og få hjælp og støtte til, hvordan I kan hjælpe jeres barn.
Alle børn & unge oplever at føle sig triste, bekymrede, urolige eller ked af det i en periode. Derfor kan det også være svært at vide, om dit barn har brug for professionel hjælp. Dit barn kan for eksempel godt have det svært i en periode, hvis de har mistet et familiemedlem, har slået op med sin kæreste eller er blevet skadet til en fritidsaktivitet. Dette vil være en forbigående livsbegivenhed, der ikke nødvendigvis kræver sundhedsfaglig behandling, men nærmere kan håndteres gennem omsorg fra forældre, venner eller andre trygge voksne i barnets liv. Udviser dit barn dog tegn på, ikke at trives igennem en længere periode, kan der derimod være tale om psykisk mistrivsel i en grad, der påvirker barnets deltagelse i almindelige hverdagsaktiviteter. I dette tilfælde er der tale om en tilstand, der forhindrer barnet i at gøre hvad det plejer.
Det kan være et tegn på psykisk mistrivsel, hvis du som forælder oplever, at dit barn:
Er meget ked af det og har mange bekymringstanker
Jævnligt har hoved- eller mavepine, der fx opstår i uvante eller vanskelige situationer for barnet
Har svært ved at sove og tager lang tid om at falde i søvn
Har mistet lyst til at deltage i aktiviteter, barnet tidligere deltog i
Ikke kan overskue dagligdags rutiner såsom at gå i bad, rydde op eller fysisk aktivitet
Udfordres af tiltagende negativ tænkning og følelsen af håbløshed
Undgår at spise eller har fået et kompliceret forhold til mad
Er impulsiv, har svært ved at finde ro og generelt er udfordret på sin opmærksomhed
Hvis du som forælder, vurderer at dit barn har brug for støtte og hjælp til at få forbedret sin psykiske trivsel, kan du kontakte os på alle hverdage mellem kl. 9-12; telefonisk på: 4477 1607 eller skriv via sikker besked.
OBS! Vi holder lukket mellem Jul & Nytår.
Vi anbefaler, at du kontakter os sammen med dit barn, men du er også velkommen til at kontakte os selv for råd og vejledning i relation til dit barns trivsel og hvordan du bedst kan hjælpe og støtte dit barn i hverdagen. Vil du vide mere om tilbuddet, så orientér dig her hvor du kan læse mere om de nationale retningslinjer, hvor Sundhedsstyrelsen har beskrevet de faglige rammer, Sammen om psykisk trivsel følger. Nedenfor kan du orientere dig i de tilbud, vi allerede har til børn & unge i Ballerup:
Sammen om psykisk trivsel har aktuelt følgende indsatser
Form og indhold
Få styr på angsten er et manualbaseret selvhjælpsprogram til forældre. Forældre til op mod 8 børn deltager, og programmet forløber over i alt 10 uger. Forældrene deltager i to workshops og arbejder selv derudover med øvelser i hjemmet. Få styr på angsten er baseret på kognitive adfærdsterapeutiske principper.
Målgruppe
Målgruppen er børn i 1. til 6. klasse med moderat angst – børn der har problemer i hverdagen, i en grad så forældrene tænker, at der er behov for støtte og hjælp, men ikke i en grad, så det forstyrrer massivt.
Formål og effekt
Formålet er, at forældrene lærer at genkende angsten i hverdagen og hvordan de bedst hjælper deres barn. Den ønskede effekt for barnet er, at barnet lærer at udforske angste tanker og handlinger, så angsten overvindes.
Form og indhold
Cool Kids er et kognitivt adfærdsterapeutisk behandlingsprogram for børn med angstlidelser. Der arbejdes i grupper over 10 uger.
Målgruppe
Børn i alderen 7-12 år, som har problemer med angst.
Formål og effekt
Formålet med Cool kids er at børnene lærer at styre angsten og mindske symptomerne. Samtidigt trænes forældrene i at hjælpe børnene med dette arbejde. Den ønskede effekt for barnet er at opnå viden om ængstelige følelser, tanker og adfærd, styrket problemløsning og selvsikker adfærd.
Form og indhold
Chilled er et kognitivt adfærdsterapeutisk behandlingsprogram for unge med angstlidelser. Der arbejdes i grupper over 10 uger.
Målgruppe
Unge i alderen 13-17 år, som har problemer med angst.
Formål og effekt
Formålet med Chilled er, at de unge lærer at styre angsten og mindske symptomerne. Samtidigt trænes forældrene i at hjælpe de unge med dette arbejde. Den ønskede effekt for den unge er at opnå viden om ængstelige følelser, tanker og adfærd, styrket problemløsning og selvsikker adfærd.
Form og indhold
Invest in play er et manualbaseret kursus til forældre. Kurset løber over 12 uger. På kurset er der plads til op til 14 forældre. Der anvendes videoklip, diskussioner og øvelser.
Målgruppe
Forældre til børn i alderen 6-12 år med uro og uopmærksomhed samt familier med et højt konfliktniveau.
Formål og effekt
Formålet med kurset er at opbygge mestring og selvkontrol i forældrerollen, samt at styrke det positive samvær, mindske konflikter og øge en anerkendende kommunikation i familien. Den ønskede effekt for barnet er en styrket relation til forældrene, mere ro, samt at barnets selvværd og selvtillid styrkes.
Form og indhold
I forløbet kan den unge få op til 6 samtaler med en psykolog.
Målgruppe
Unge i alderen 13-17 år, der har det svært, og som ikke kan hjælpes gennem andre indsatser i det lettilgængelige behandlingstilbud. F.eks. kan det være problematikker omkring tristhed, ængstelighed, skyldfølelse, ensomhed, højt forventningspres, selvværds- og identitetsproblematikker, problemer i familien, med venner, en kæreste eller problemer i skolen.
Formål og effekt
Formålet er at komme mistrivsel hos de unge til livs gennem en tidlig indsats hos en psykolog som frit kan tilrettelægge forløbet efter den unges behov.
Form og indhold
Forløbet er et individuelt samtaleforløb mellem den unge og en behandler. Forældrene deltager i det indledende og afsluttende møde, samt mødes med behandleren om forældrerollen. Forløbet indeholder mindst seks samtaler og løber over et par måneder.
Målgruppe
Unge i alderen 13-17 år hvor bekymring eller tristhed fylder for meget.
Formål og effekt
Formålet med forløbet er at vejlede den unge i at forstå sine svære tanker og følelser bedre og håndtere dem mere hensigtsmæssigt. Den ønskede effekt for den unge er at han/hun bliver mere bevidst om sine negative tanker og følelser, forstår sine bekymringer/tristhed, samt evner at tænke og handle mere hensigtsmæssigt ift. det, der er svært.
I løbet af 2025 vil vi uddanne medarbejdere i STIME-sporene Selvskade og Krop & mad.