Kommunal ungeindsats (KUI)
Hvis du er under 25 år og ikke er i gang med eller har gennemført en ungdomsuddannelse, kan du få hjælp af os til at komme i uddannelse og job.
Formålet er at forenkle og styrke indsatsen over for dig, der ikke tager den direkte vej efter grundskolen. Du vil møde Ballerup Kommune som én samlet samarbejdspartner, og det betyder, at du får én gennemgående kontaktperson og én samlet plan, der skal give dig de bedste muligheder for at komme i uddannelse og job.
-
Uddannelsesplanen er omdrejningspunktet for dit forløb. Planen er din egen egen samlede plan, og den vil blive brugt som et fagligt værktøj, der sikrer, at du oplever en sammenhængende indsats.
Planen vil indeholde alle de indsatser, som vi har igangsat for dig. Det kan være både på uddannelsesfronten, i forhold til jobmarkedet og på det sociale område.
Få hjælp til din uddannelsesplan
Hvis du er færdig med 9.- eller 10. klasse og ikke er i gang med en ungdomsuddannelse, kan du få hjælp til at udarbejde en uddannelsesplan.
Uddannelsesplanen bygger på din elevplan fra folkeskolen, men tager udgangspunkt i dig og din situation.Uddannelsesplanen kan indeholde:
- Beskrivelse af dig og dine interesser
- Dine uddannelsesønsker
- Hvordan du kan nå dine mål
- Afklarende forløb
- Hjælpe/støttemuligheder på ungdomsuddannelsen
Din uddannelsesvejleder følger proaktivt op på din uddannelsesplan og hjælper dig med at revidere planen, hvis der er behov for det.
-
Ballerup Kommune tilbyder uddannelsesvejledning til dig, der er gået ud af folkeskolen, er under 30 år, og som hverken er i gang med eller har gennemført en ungdomsuddannelse.
-
Ungeguiderne arbejder med unge i alderen 13-17 år, samt unge over 18 som er tilmeldt FGU (Bekendtgørelse af Lov om Kommunal Indsats for unge under 25 år).
Ungeguidernes primære rolle er, at lave de nødvendige overgange fra folkeskole til ungdomsuddannelserne og dette kan være igennem samtaler med den unge, men også forældresamarbejde, skole- og uddannelsessamarbejde, virksomhedssamarbejde samt samarbejde og koordinering omkring den enkelte unge i Ballerup Kommune.
Det er Uddannelsesvejlederen der vurderer behovet for en ungeguide. Med udgangspunkt i vejledningssamtaler og den unges egen KUI-plan (uddannelsesplan) vurderes behovet for koordinering og støtte, så målene for at komme i uddannelse eller job nås. I KUI-planen fremgår personlige, sociale og faglige mål. Unge, som har en Ungeguide, får støtte til at kunne realisere disse mål.
Ungeguides arbejder på tværs og har kendskab til forskellige afsnit og øvrige lovgivninger i Ballerup Kommune. Der arbejdes ude på folkeskoler- og ungdomsuddannelser og i tæt samarbejde med UU-vejledere, sagsbehandlere, virksomhedskonsulenter, borgerkoordinatorer, lærer og kontaktpersoner.
I nogle tilfælde kan ungeguiderne også deltage omkring den unge som myndighed, for de unge som er under 18 år. Såsom afklaringsforløb eller virksomhedsmentor efter lov om aktiv beskæftigelse.
-
Et nyt fleksibelt tilrettelagt uddannelsestilbud er Forberedende Grunduddannelse (herefter FGU), der henvender sig til dig under 25 år, der ikke har gennemført eller er i gang med en ungdomsuddannelse, og som heller ikke er i beskæftigelse.
På FGU er der plads til dine individuelle kompetencer og behov, og uddannelsen hjælper dig med at få overblik, motivation og retning.
FGU erstatter produktionsskolens forløb, kombineret ungdomsuddannelse (KUU) og erhvervsgrunduddannelse (EGU) samt almen voksenuddannelse (AVU) og forberedende voksenundervisning (FVU) for unge under 25 år.
Er FGU for dig?
Har du brug for at blive bedre til dansk eller matematik? Er du skoletræt? Er du i tvivl om, hvad du kan og vil?
På Den Forberende Grunduddannelse (FGU) får du overblik, motivation og retning. Og det er masser af hjælp til det faglige.
- FGU er for dig, der har brug for at blive stærkere fagligt. Fx kan du blive klar til en erhvervsuddannelse, en gymnasial uddannelse eller at komme i job.
- FGU er for dig, der har brug for at udvikle dig personligt eller socialt for at komme videre i uddannelse eller job. Måske er du faldet fra en ungdomsuddannelse og har brug for at finde vejen tilbage.
Formålet med FGU er, at man efterfølgende kan fortsætte på en erhvervsuddannelse, en gymnasial uddannelse eller i job.
Hvem kan søge om at komme på FGU
For at komme på FGU, så skal du opfylde følgende punkter (målgruppevurdering)
- er under 25 år
- Ikke har taget eller er i gang med en ungdomsuddannelse
- Ikke har et fuldtidsjob (defineret som 20 timer og derover pr. uge).
- ikke er parat til at gå i gang med eller gennemføre en anden ungdomsuddannelse. Det kan være af faglige, personlige eller sociale årsager.
For at komme på FGU, skal du sammen med din uddannelsesvejleder lave en uddannelsesplan og en målgruppevurdering til FGU.
Om uddannelsen
Du kan tage den forberedende grunduddannelse på en FGU-skole her i Ballerup eller Gladsaxe. I særlige tilfælde kan man starte på en af landets andre FGU skoler, hvis der er en faglig begrundelse for dette.
Uddannelsen består af et introducerende basisforløb og tre uddannelsesspor, du kan vælge imellem. Både på basisforløbet og uddannelsessporene kan man få undervisning på forskellige niveauer. De kan begynde og afslutte på det niveau, der passer til dem.
De tre uddannelsesspor er:
-
almen grunduddannelse - AGU
-
produktionsgrunduddannelse - PGU
-
erhvervsgrunduddannelse – EGU
Ballerup Kommune samarbejder med FGU-nord, hvis du vil læse mere om de forskellige spor, kan du klikke her.
Se kort video om FGU
Klik her for at se videoen, der på kun 3 minutter giver dig en god forståelse af, hvad FGU handler om. (Vær opmærksom på, at videoen vises på youtube, der benytter trackingcookies.)
-
STU er en forkortelse for Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse. Målet med uddannelsen er at klæde dig på til et ungdoms- og voksenliv, der er så selvstændigt som muligt.
Kan du begynde på en Særlig Tilrettelagt Ungdomsuddannelse (STU)?
- Du er berettiget til en STU-uddannelse, når du ikke har mulighed for at gennemføre en anden ungdomsuddannelse selv med specialpædagogisk støtte.
- Dine muligheder for at få et særligt tilrettelagt uddannelsestilbud afhænger derfor også af, om der findes andre uddannelsestilbud, som du kan gennemføre.
- Dette afgøres af din uddannelsesvejleder og et visitationsudvalg i Ballerup Kommune.
Hvordan bliver du indstillet til en særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse?
- Uddannelsesvejlederen indstiller dig til uddannelsen.
- Visitationsudvalget i Ballerup Kommune skal godkende, at du er i målgruppen til en Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse.
- Når du er godkendt, udarbejder uddannelsesvejlederen i samarbejde med dig og dine forældre et til to forslag til et uddannelsessted, der også skal godkendes af Ballerup Kommune.
- Har du spørgsmål til ovenstående, kontakt da din sagsbehandler i Center for Arbejdsmarked.
Hvornår kan du begynde på en STU-uddannelse?
- Du kan begynde efter du har afsluttet folkeskolen og du skal være påbegyndt uddannelsen inden det 25. år
- Uddannelsen varer 3 år og skal tages inden for det 5 år (inklusiv evt. pauser/orlov)
- STU-uddannelsen kan påbegyndes den 1. januar og den 1. august.