Fornyelse og ændring af kørekort

Du skal henvende dig til kommunen, når dit kørekort skal fornys eller ændres

Ønsker du at få udstedt et nyt kørekort - hvis du fx har skiftet navn, eller dit kort er slidt - koster det 280 kr. (2016).

Du skal henvende dig i kommunens borgerservice og samtidig medbringe:

• et vellignende foto
  • dit gamle kørekort
  • identifikation.

Hvis du ikke har et kørekort af kreditkorttypen eller et gyldigt pas, skal du i stedet medbringe din originale dåbs- navne- eller fødselsattest, samt billedlegitimation.

Fornyelse af:
  • andre kørekort end de nedenfor nævnte: 130 kr. (2016)
  • kørekort for ansøgere, der er fyldt 75 år: 50 kr. (2016)
  • kørekort, der er tidsbegrænset som følge af helbredsmæssige forhold, for ansøgere under 75 år: 0 kr. (2016)
  • kørekort til lille lastbil, lastbil, lille bus og bus med/uden stort påhængs-køretøj for ansøgere, der ikke er fyldt 75 år: 160 kr. (2016)
  • kørekort til erhvervsmæssig personbefordring: 280 kr. (2016)
  • kørekort til erhvervsmæssig personbefordring, hvis kørekortet på grund af helbredsmæssige forhold er tidsbegrænset: 120 kr. (2016)
  • kørekort med kørelærergodkendelse: 280 kr. (2016)

Du kan se priserne på alle typer kørekort på politiets hjemmeside:

Der er specielle krav til det fotografi, der skal bruges i dit kørekort:

• fotografiet skal være uden skader
  • det skal ligne dig og have størrelsen 35 x 45 mm, hvor hovedet måler mellem 30-36 mm i højden
  • billedet skal tages lige forfra og vise dit ansigt og det øverste af skuldrene
  • hovedbeklædning må kun bæres, hvis ansøger anmoder om det af religiøse grunde. Hvis der gives tilladelse, skal pandeparti, kindben og hage være tydelige og synlige
  • ansigtet skal være jævnt belyst
  • begge øjne skal være helt synlige og blikket rettet mod kameraet
  • munden skal være lukket
  • briller må ikke være tonede og skal være uden reflekser
  • baggrunden skal være lys og uden skygger eller motiver.
Gyldighedstid for kørekort i kategorierne AM, A1, A2, A, B og B/E samt til traktor/motorredskab

Kørekort, som udstedes fra 19. januar 2013, får som udgangspunkt følgende gyldighedsperiode:

15 år, dog højst til du er fyldt 75 år:

• AM (lille og stor knallert)
  • A1, A2 og A (lille, mellemstor og stor motorcykel)
  • B og B/E (almindelig bil og bil med stort påhængskøretøj)
  • kørekort til traktor/motorredskab.

Kørekort kan - bl.a. som følge af helbredsmæssige grunde - udstedes med kortere gyldighed end nævnt ovenfor.

Udløb af gyldighedstid ved 70 års fødselsdag

Hvis du har kørekort til almindelig bil, der er gyldigt til din 70 års fødselsdag, skal du ansøge om fornyelse af dit kørekort tidligst tre måneder før dit kørekort udløber.

Lægeattest skal ikke vedlægges

Du skal ikke vedlægge lægeattest, når du skal forny kørekort til kategorierne AM, A1, A, A, B og B/E samt til traktor/motorredskab

Lægeattest skal vedlægges

Du skal vedlægge en lægeattest, hvis du skal forny et kørekort i kategorierne C1, C1/E, C, C/E, D1, D1/E, D og D/E, samt kørekort til erhvervsmæssig personbefordring.

Gyldighedstiden på det nye kørekort vil som udgangspunkt herefter blive fastsat til det fyldte 75. år.

Gyldighedstid for personer over 75 år

Hvis du vil have at kørekorte skal gælde til efter du er fyldt 75 år, kan du fra du er fyldt 73 år ansøge om fornyelse mod indlevering af lægeattest.

Gyldighedstiden vil afhænge af din alder på tidspunktet for udstedelsen:

• fyldt 73 år, men ikke 74 år: Tre år
  • fyldt 74 år, men ikke 80 år: To år
  • fyldt 80 år: Et år.

Kørekort udstedt før 19. januar 2013

Kørekort af EF- eller EU-modellen, der er udstedt før den 19. januar 2013, er fortsat gyldige og bevarer indtil videre den gyldighedsperiode, som er anført på kortet. Alle kørekort skal dog senest 18. januar 2033 være ombyttet til den nye EU-kørekortmodel, som til forveksling ligner et kreditkort.

Gyldighedstid for kørekort i kategorierne C1, C1/E, C, C/E, D1, D1/E, D og D/E samt kørekort til erhvervsmæssig personbefordring

5 år:

• C1 og C (lille og stor lastbil)
  • D1 og D (lille og stor bus)
  • C1/E, C/E, D1/E, D/E (henholdsvis lille lastbil, stor lastbil, lille bus og stor bus med stort påhængskøretøj)
  • kørekort til erhvervsmæssig personbefordring.
Gyldighedstid for personer over 70 år

Gyldighedstiden vil afhænge af din alder på tidspunktet for udstedelsen:

• fyldt 70 år, men ikke 71: Fire år
  • fyldt 71 år, men ikke 72 år: Tre år
  • fyldt 72 år, men ikke 80 år: To år
  • fyldt 80 år: Et år

Hvis det er mere end tre år siden, dit kørekort udløb, skal du normalt aflægge og bestå en kontrollerende køreprøve (teori- og praktisk prøve), inden du kan få udstedt et nyt kørekort.

Hvis du har mistet eller beskadiget dit kørekort, skal du henvende dig til kommunens borgerservice, som kan hjælpe dig med få udstedt et midlertidigt erstatningskørekort eller et duplikatkørekort, som erstatter dit mistede eller beskadigede kørekort.

Læs mere om erstatningskørekort og duplikatkørekort her:

Hvis du ændrer navn, er det ikke lovpligtigt at du skal ansøge om nyt kørekort, men du kan godt ansøge om et duplikatkørekort med det nye navn.

Hvis du vil klage over begrænsninger i gyldigheden af dit kørekort, skal du sende din klage til den kommune eller politikredsen, som har truffet afgørelsen. Kommunen eller politikredsen videresender så klagen til Færdselsstyrelsen sammen med sagen. Klagefristen er fire uger fra den dag, kommunens eller politikredsens afgørelse er meddelt.

Fornyelse af kørekort når du er fyldt 75 år koster 50 kr.(2016). Du skal henvende dig på kommunens kørekortkontor og medbringe:

• en lægeattest, som er udstedt af din egen læge. Attesten må ikke være over tre måneder gammel
  • et foto, som din egen læge har underskrevet og påført dit cpr-nummer på bagsiden. Fotoet skal overholde kravene til fotos til kørekort.

Andre sider i Fornyelse og ændring af kørekort

Borgerservice

Rådhuset