
Borgermillionen 2022
Naturforbedringer og/eller fællesskaber af dig, for dig og med dig. Borgermillionen 2022 går til naturforbedringer og/eller fællesskaber.
Igen i år uddeler vi én million gode danske kroner til kommunens bedste ideer. Vi kalder det som altid Borgermillionen.
Borgermillionen er et projekt, hvor Kommunalbestyrelsen afsætter en million kroner til at virkeliggøre din bedste ide i din bydel. Det skal styrke identiteten i vores bydele.
-
Vinderne i Måløv blev:
-
Bæredygtig legeplads
I Kærlodden er der en drøm om at bygge en bæredygtig legeplads, som inviterer til leg og fællesskab for alle aldersgrupper, både fra nær og fjern. Legepladsen skal være omgivet af elementer, der fremmer biodiversiteten. Fx insekthoteller, kasser til fugle og flagermus, kvashegn og områder med udsåede hjemmehørende arter.
-
Sakura/Kirsebærallé (fik det resterende beløb)
Ønske om at anlægge en allé af japanske kirsebærtræer langs stien på bakken i Måløv Naturpark. Alléen vil hvert forår skabe en fantastisk naturoplevelse, og efterårsfarverne vil også være meget flotte.
Vinderne i Skovlunde blev:
-
Forbedringer af ’Haren i Ådalen’
Ønske om at der opsættes bord og bænke med udsigt over området. Derudover optimering af ”bogbyttetræerne” med en ændring af rummene samt diverse småændringer af lågerne. Dertil skal klatrearrangementet imprægneres/træbehandles.
-
Diskgolf
Ønske om en discgolfbane i Skovlunde Bypark. Banen skal skabe ramme for fællesskaber og er samtidig en naturforbedring. Discgolf (frisbeegolf) kan spilles af alle aldersgrupper, og alle kan få gode oplevelser af at spille discgolf uden forudgående kendskab eller øvelse. Denne projektidé er et aktivitetstilbud, der giver så godt som alle borgere mulighed for en sjov gåtur udenfor. Man kan være sammen om discgolf blandt venner eller på tværs af generationer.
-
Sanseområde og biodiversitet (fik det resterende beløb)
Ønske om at Skovlunde Naturpark får et pift med flere fugle, sommerfugle, bier og dyreliv. Der skal også være flere vilde blomster, farver, fuglehuse, bi-huse og lille blåplads med bålhytte i spejderstil.
Vinderne i Ballerup Nord blev:
-
Bioblitz
Ønske om etablering af et frivilligt naturformidler-korps, der kan give viden om vores fælles natur i Ballerup. Målet er at aktivere borgere til deltagelse i fx såkaldte Bioblitz-events. Her bruger man fx 24 timer på at registrere flora og fauna i et afgrænset område. Registreringerne ekspertvalideres på arter.dk og indgår derfor direkte i det nationale datagrundlag på linje med Naturdatabasen.
-
Forbedret bålplads ved Digterparken
Ønske om at få lavet et velfungerende bålsted, så der kan blive endnu mere liv og fællesskab omkring shelteren i Digterparken. Shelteren har stået der længe, men blev brændt af for nogle år siden. Den er så heldigvis blevet retableret og bliver brugt flittigt af især beboerne i Digterparken, hvor der er mange børnefamilier. Både shelteren og bålplads kan benyttes af alle.
-
Naturpark - Lundegården Vest
Ønske om at give det potentielle overdrev på 4 ha vest for Lundegården langs Jonstrupvej et løft i biodiversiteten og forhåbentligt hæve hele området til ét sammenhængende paragraf 3 beskyttet område bestående af sø, mose og overdrev. Der skal fx tilføres nye vækstmiljøer (tuer og fordybninger). Derudover ønske om at tilføre områder med huledannende marksten/kampesten for at skabe nye solpladser og skjul til de snoge og padder, der findes langs søens nord- og østside.
Vinderne i Ballerup Syd blev:
-
En ’vild’ vej i Nyvangen
Nyvangen, en helt almindelig, men bred og asfalttung villavej i Ballerup Kommune. Tæt på natur og skov. Der er ønske om, at vejen også skal signalere det. Der skal være mindre asfalt og i stedet brede, slyngede bede, der giver plads til biodiversiteten og insektlivet. Et signal til beboere og besøgende på vejen. Der skal være plads til leg og dermed også til styrkelse af fællesskabet.
-
Bydelsmødrene
Bydelsmødrene har gennem en årrække stået for mange aktiviteter for børnefamilier og især for mødrene. Bydelsmødrene har i den kommende tid ønske om blandt andet ønske om at bruge en telefonboks, der skal opstilles ved Skomagerhuset i Pederstrup. En telefonboks, der stammer fra et lærerværelse på Grantofteskolen. I telefonboksen kan man ringe op og høre fortællinger om livet i Ballerup Kommune gennem tiden. Derudover er der også udsigt til fællesspisning, hvor etniske danske medborgere og forskellige etniciteter kan mødes.
-
-
Årets tema er ”Naturforbedringer og/eller fællesskaber”. Alle dele kan udfolde sig i store og små sammenhænge og kan engagere borgere på tværs af kommunen og i lokalmiljøet.
Du kan få del i pengene, hvis du har en god ide, der forbedrer naturen og/eller skaber fællesskaber. Det kan for eksempel være, at din ide giver plads til flere vilde blomster og træer eller fremmer muligheden for bier, fugle og insekter. Mulighederne er mange.
-
Du skal i din ansøgning:
- Beskrive dit projekt. Dit projekt skal omhandle naturforbedringer og/eller fællesskaber. Beskriv hvordan din ide/dit projekt medvirker til at forbedre naturen, skaber fællesskaber eller styrker begge dele.
- Angive et realistisk budget
- Beskrive hvordan du vil håndtere eventuelle driftsomkostninger. Det er ikke muligt at ansøge om efterfølgende driftsmidler på et senere tidspunkt. Dit projekt skal kunne gennemføres inden for den ansøgte økonomi.
Husk også:
- Du skal som ansøger selv kunne gennemføre projektet.
-
Alle borgere i Ballerup Kommune kan ansøge. Du kan indsende en ide til et projekt som enkeltperson, som forening eller som en helt tredje sammenslutning.
-
Du skal indsende din ide til borgermillionen@balk.dk
-
Det er både i din og vores interesse, at din ansøgning er så fyldestgørende som muligt, inden du sender den.
Derfor anbefaler vi, at du sender en mail til borgermillionen@balk.dk, hvis du er i tvivl om det mindste vedrørende din ansøgning. Vi har derefter mulighed for at ringe til dig og hjælpe dig.
-
Efter deadline den 5. september skal du præsentere dit projekt på et borgermøde i din bydel. Herefter finder vi vinderne af borgermillionen ved afstemning.
Pengene bliver fordelt i de fire bydele Ballerup Nord, Ballerup Syd, Skovlunde og Måløv efter befolkningstal.
Hold øje med ballerup.dk og lokalpressen for dato, sted og tidspunkt for de kommende borgermøder i de fire bydele.
-
- 5. september (uge 36): Deadline for indsendelse af din ide.
- Fra 5. september til medie november: Alle ideer bliver offentliggjort på ballerup.dk og Facebook.
- 15. november, 22. november, 24. november og 29. november: Bydelsmøder i Ballerup Nord, Ballerup Syd, Skovlunde og Måløv. Vinderne i alle fire bydele findes ved afstemning. Hold øje med ballerup.dk og lokalpressen for nøjagtigt sted og tidspunkt for de kommende bydelsmøder.
Vinderne har resten af 2022 og 2023 til at realisere projekterne.